Μικρος Διακοσμος: «Το θεατρο σκιων σε απομακρυσμενους οικισμους της Θρακης»

Με χορηγία του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού

Υπάρχει  ένα χωριό κοντά στο ποτάμι του Νέστου στην Ξάνθη το Εύλαλο.  Και τι δεν υπάρχει σε αυτό, μέχρι και Αφρικανοί που είχαν φέρει οι Τούρκοι σε μια κάθοδο και μείναν εδώ και γίναν σιγά-σιγά ντόπιοι Θρακιώτες, εδώ και διακόσια χρόνια και πάνω στην Θράκη.

Και επειδή κι εδώ υπάρχουν βαμπάκια, ποτάμι σαν τον Μισισσιπί, είναι μπλούζ, εύ-λαλο, το λαλάνε καλά. Αγαπάνε τη μουσική ιδιαίτερα, γιατί το χωριό έχει και τσιγγάνους έχει και Θρακιώτες από τις χαμένες πατρίδες, έχει και Τουρκογενείς και τι δεν έχει, κι όλοι αυτοί μπερδεύονται  και ζούνε αρμονικά.

Εμείς σαν Μικρός Διάκοσμος και Θρακικό ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΏΝ  τους επισκεπτόμαστε με παραστάσεις και μουσικές όλα αυτά τα χρόνια.

Και τώρα ιδιαίτερα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, του τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σχεδόν τους έχουμε υιοθετήσει και αυτοί μας έχουν αγαπήσει.

Τέτοιες κινήσεις είναι πολύ δημιουργικές και αναγκαίες και δεν αβαντάρουν ένα άψυχο φολκλόρ.

Όσον αφορά εμάς όταν παίζουμε γι’ αυτό τον κόσμο τα δίνουμε όλα, διότι είναι κάτι που τους λείπει, αυτό που τους προσφέρουμε και τους αξίζει. Τους αξίζει όχι χαριστικά αλλά σαν παλαιο-κοινοτιστές που είμαστε, γνωρίζουμε ότι αυτός ο κόσμος παράγει με τον ιδρώτα του προσώπου του όλο τον πλούτο που μεταποιείται μετά και παράγει πρόσθετο. Και τι δεν παράγουν. Βαμβάκι καλαμπόκι, σιτάρι, τεύτλα καπνά …  και πόσο, με τι ευγένεια και διαθεσιμότητα σου ανταποδίδουν αυτό που εσύ τους έχεις πάει.  Και το αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαίρετο και  όχι δεύτερο πράγμα, και ότι τα δίνουμε όλα και ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε και για ποιους το κάνουμε.

Η δράση μας περιλαμβάνει στοιχεία Θεάτρου και Θεάτρου σκιών, ζωντανής μουσικής, περφόρμανς, εργαστήριο θεάτρου σκιών για τα παιδιά με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή φιγούρας με υλικά που τους τα πηγαίνουμε εμείς. Επίσης αφήνουμε σε κάθε σχολειό και σε κάθε φορέα που συνεργαζόμαστε, δύο «βαλίτσες» Καραγκιόζη που έχει μέσα όλα τα απαραίτητα υλικά σενάρια –φιγούρες –χαρτόνια –διαφάνειες, οδηγίες για να κατασκευάσουν τον δικό τους μπερντέ και να παρουσιάσουν μια δική τους παράσταση.

Κάθε κατάσταση που γίνεται  -γιατί αυτό δεν είναι απλή παράσταση – σε αυτόν τον κόσμο δίνει δημιουργική χαρά και σε εμάς την ικανοποίηση ότι τα άνθη της τέχνης μας, τα χαίρονται αυτοί που κύρια πρέπει να τα χαρούν.

Οι παραστάσεις –καταστάσεις συνεχίζονται σε όλη τη Θράκη. Αναλυτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα.

1 Νοεμβρίου: Δύο παραστάσεις  στο δωδέκατο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής στον οικισμό τσιγγάνων.

4 Νοεμβρίου: Δύο παραστάσεις στο  Εύλαλο Ξάνθης

11 Νοεμβρίου: Δύο παραστάσεις στο Δροσερό Ξάνθης (τσιγγάνικος  οικισμός)

16 Νοεμβρίου: Δύο παραστάσεις  έβδομο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής (τσιγγανόπαιδα)

18 Νοεμβρίου:  Δύο παραστάσεις στο ορεινό Πομακοχώρι Σμίνθη στο δημοτικό σχολείο, Νομός Ξάνθης.

22  Νοέμβρη: Δύο παραστάσεις στο Δημοτικό σχολείο Σαπών (πρόσφυγες Πόντιοι –Χριστιανοί –μουσουλμάνοι)

*O Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης και ιδρυτής του «Μικρού Διάκοσμου»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.