«Μικρες ρωγμες»: Κυκλοφορησε η πρωτη συλλογη διηγηματων της Δραμινης Πολυνας Μπανα

Την Κυριακή στην Δράμα η παρουσίαση του συλλογικού τόμου στο οποίο συμμετέχει η ίδια καθώς και οι Κομοτηναίοι Χρήστος Χαρτοματσίδης, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Λεύκη Σαραντινού και Νατάσσα Βαφειάδου

Την προσεχή Κυριακή, στο πλαίσιο της 28ης Γιορτής Βιβλίου Δράμας που άνοιξε τις πόρτες της την περασμένη Κυριακή, αναμένεται να παρουσιαστεί ο Συλλογικός τόμος διηγημάτων με τίτλο «Γενέθλια Πόλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» σε επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη.

Στον τόμο αυτό 66 συγγραφείς, σχεδόν από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και οι Κομοτηναίοι Χρήστος Χαρτοματσίδης, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Λεύκη Σαραντινού και Νατάσσα Βαφειάδου γράφουν για την γενέθλια πόλη τους, με αναφορές κυρίως σε παιδικές και ιστορικές μνήμες που συνθέτουν για τους ίδιους την πόλη που γεννήθηκαν.

Ο τόμος «Γενέθλια Πόλη» όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Τεχνών Δράμας κ.Πoλύνα Μπανά, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα από τις αφηγήσεις του σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων κ.Θοδωρή Γκόνη, της δημοσιογράφου κ.Νατάσσας Βαφειάδου και της κ.Μπανά, που σε συνδυασμό με τους υπολοίπους συγγραφείς, «δημιουργούν έναν τόνο νοσταλγίας».

Μικρές ανθρώπινες ιστορίες στις «Μικρές ρωγμές»

Η συμμετοχή της κ.Μπανά στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» συνέπεσε και με την κυκλοφορία της νέας συλλογής διηγημάτων της με τίτλο «Μικρές Ρωγμές».

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Δραμινής ποιήτριας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, σε εισαγωγή του Δρ. Κωνσταντίνου Μπούρα και σε εξώφυλλο του κ. Βασίλη Βασιλειάδη.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Μπανά εξήγησε πως «αφορά σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες τις οποίες νομίζω ότι διαβάζοντάς τες όλοι θα βρούμε σημεία που κατανοούμε, αλλά και ταυτιζόμαστε». «Πραγματεύεται ανθρώπινες αδυναμίες, ανθρώπινα πάθη, νοοτροπίες, ιδέες και αντιλήψεις που απεικονίζουν μικρά πορτρέτα και συγχρόνως αποτελούν μία αποτύπωση της ελληνικής περιφέρειας του σήμερα και κατά ακολουθίαν της ίδιας ανθρώπινης φύσης» ανέφερε τονίζοντας πως «όλα αυτά δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο».

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η συλλογή «θα δώσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ακόμη και για αναθεώρηση κάποιων ιδεών ή συμπεριφορών μας» γνωστοποιώντας πως η πρώτη «επίσημη» εμφάνιση της συλλογής έγινε στην έκθεση Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γυναικεία συνθήκη και συνθηκολόγηση, με ηθικές που δικαιολογούν «ολίγον από ξύλο».

Μπορεί μια παντρεμένη γυναίκα να δηλώσει απούσα από την αναπαραγωγική αποστολή του γάμου;

Sweet sixteen κορίτσια, μπάρμαν των κεντρικών μπαρ, αλκοόλ (πολύ αλκοόλ), χάπια και… αθωότητα.

Πώς καταλήγει ένας τμηματάρχης β’ που βαθιά μέσα του νιώθει ποιητής;

Ποιες είναι, τελικά, οι ΜΙΚΡΕΣ ΡΩΓΜΕΣ των ανθρώπων;

Όλος ο μικρόκοσμος της ελληνικής περιφέρειας και, κατ’ ακολουθίαν, η ίδια η ανθρώπινη φύση, μπροστά σ’ ένα μεγεθυντικό φακό. Αντιλήψεις και νοοτροπίες, μοναξιά και σχέσεις εξουσίας, αδυναμίες και πάθη, μέσα από μικρές ανθρωποκεντρικές ιστορίες, με πολλαπλά νοήματα που σε κάνουν να σκεφτείς, να προβληματιστείς ή και να αναθεωρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.