Μικρες ανθρωποκεντρικες ιστοριες προς ταυτιση και προβληματισμο δια χειρος Πολυνας Μπανα

Η Δραμινή συγγραφέας ξεκινά σήμερα από την Ξάνθη τον κύκλο παρουσιάσεων της συλλογής διηγημάτων της με τίτλο «Μικρές ρωγμές»

Στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η πρώτη παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων με τίτλο «Μικρές Ρωγμές» της Δραμινής δικηγόρου και συγγραφέα Πολύνας Μπανά.

Η συλλογή κυκλοφόρησε τον φετινό Αύγουστο από τις Εκδόσεις «Νίκας» και ήδη έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία, ενώ σήμερα ξεκινούν οι παρουσιάσεις του βιβλίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην αυλή με τα χαμάμ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, σε συνδιοργάνωση των βιβλιοπωλείο «Πυργελή», Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και του εκδοτικού οίκου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν σήμερα οι επίσης συγγραφείς κ.κ.Βίκυ Τσελεπίδου και Θανάσης Μουσόπουλος, παρουσία της συγγραφέα η οποία μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» περιγράφοντας το πλαίσιο των 18 συνολικά διηγημάτων που αποτελούν την συλλογή.

Όπως εξήγησε πρόκειται για μικρές ανθρωποκεντρικές ιστορίες με πολλαπλά νοήματα που σε κάνουν να σκεφτείς, να προβληματιστείς ή ακόμη και να αναθεωρήσεις.  Διηγήματα που όπως υπογράμμισε «αναφέρονται σε σύγχρονες κοινωνικές καταστάσεις, διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, που ίσχυαν και εξακολουθούν πάντα να ισχύουν στην σημερινή νεοελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως μάλιστα τόπου».

Η γυναίκα και οι πολλαπλοί της ρόλοι σε θέση πρωταγωνίστριας

Μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστικό ρόλο στα διηγήματα της συλλογής, κατέχουν οι σχέσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών, η σημερινή θέση της ελληνίδας γυναίκας και οι πολλαπλοί ρόλοι που καλείται αυτή να αναλάβει στην καθημερινή της ζωή και τα αυξημένα πολλαπλά καθήκοντα που αναγκάζεται να επωμιστεί. «Μιλάω για τις πολλαπλές ιδιότητες της εργαζόμενης, μητέρας, συζύγου, νοικοκυράς» ανέφερε τονίζοντας επίσης πως τα διηγήματα αφορούν επίσης και στις σχέσεις εξουσίας και αλληλεξάρτησης μεταξύ των δυο φύλων αλλά και μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

«Θέλω να πιστεύω ότι βάζει μπροστά σε έναν μεγεθυντικό φακό αυτές τις καταστάσεις, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις, τα πρόσωπα και τα πράγματα και τις καταστάσεις που βλέπουμε και παρατηρούμε όλοι γύρω μας, ειδομένα με κριτική ματιά, αλλά και συγχρόνως με χιούμορ, καυστικό χιούμορ, με ειρωνεία έως σαρκασμό ενίοτε, και με μια χαμηλόφωνη ευαισθησία και κατανόηση για την ανθρώπινη φύση» ανέφερε η συγγραφέας χαρακτηριστικά.

Πρώτη στάση του κύκλου παρουσιάσεων της συλλογής είναι η Ξάνθη, ενώ όπως έκανε γνωστό θα ακολουθήσουν Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Κιλκίς και φυσικά η Δράμα, η γενέθλια πόλη και τόπος κατοικίας της, που η ίδια άλλωστε ξεχωρίζει.

Ερωτηθείσα σε σχέση με την έως τώρα ανταπόκριση των αναγνωστών η κ.Μπανά γνωστοποίησε την εξάντληση των αντιτύπων στα βιβλιοπωλεία της Δράμας, εκμυστηρευόμενη τα ιδιαιτέρως θετικά σχόλια των αναγνωστών και φίλων.

«Οι ερμηνείες που επιδέχεται κάθε λογοτεχνικό βιβλίο από τους αναγνώστες του, είναι ένα χωριστό και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κεφάλαιο για τον συγγραφέα»

«Η πλειοψηφία μου επισημαίνει ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Κι αυτό για τον λόγο πρωτίστως, ότι όλοι τους λίγο ή πολύ, αναγνωρίζουν τις καταστάσεις, τα πρόσωπα και τα πράγματα που περιγράφονται και προσεγγίζονται στο βιβλίο, ως γνώριμα και οικεία, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί και ο μηχανισμός ταύτισης, από την πλευρά των αναγνωστών» σημείωσε.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη αλλά και την σημαντική συνθήκη για κάθε συγγραφέα να «αφουγκράζεται» το κοινό ενός βιβλίου του, καθώς όπως τόνισε «από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια του ανήκει πλέον, κατά κάποιον τρόπο, στο ίδιο το αναγνωστικό κοινό, στους ίδιους τους αναγνώστες». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και συγχρόνως είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό όταν ακούς από την πολύ αρχή ευνοϊκά και θετικά σχόλια και εντυπώσεις» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «πολλές φορές λένε και πράγματα που κάποιες φορές ομολογώ μπορεί να μην τα είχες συνειδητοποιήσει ή να μην τα είχες αντιληφθεί και προσεγγίσει κατ’  αυτόν τον τρόπο». «Οι ερμηνείες που επιδέχεται κάθε λογοτεχνικό βιβλίο και εν γένει βιβλίο από τους ίδιους τους αναγνώστες του, είναι ένα χωριστό και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κεφάλαιο για τον συγγραφέα» κατέληξε.

Επόμενος «σταθμός» του βιβλίου είναι η Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης όπου θα παρουσιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή των κ.κ. Αλεξάνδρας Γκουλιάμα και Θανάση Κούγκουλου και την οργανωτική συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και του βιβλιοπωλείου Κάφκα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.