Μιχαλης Μελαχροινουδης, «Εν αρχη ην ο λογος», εκδ. Παρατηρητης της Θρακης, Κομοτηνη 2021

Η Άνοιξη των βιβλίων

Επιλογή ποιημάτων:  Γιάννης  Στρούμπας*

Ένα από τα ωραιότερα ποιητικά δώρα διαρκούσης της Μεγαλοβδομάδας επέλεξε να μας χαρίσει ο φίλος εκπαιδευτικός Γιάννης Στρούμπας, συστηματικός αναγνώστης της ποίησης, στην οποία αφιερώνει και αρκετές αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο fb.

Επιλέγοντας να αναρτήσει ποιήματα του φίλου συνεργάτη μας, επίσης εκπαιδευτικού και έλκοντος την καταγωγή από τη μητέρα του από τη γη της Ροδόπης, Μιχάλη Μελαχροινούδη, με τίτλο «Εν αρχή ην ο λόγος».

Ποια είναι όμως τα ποιήματα του Μιχάλη Μελαχροινούδη, που ανήρτησε ο φίλος εκπαιδευτικός Γιάννης Στρούμπας, και γιατί πολύ μας άρεσε η χειρονομία του, θα εννοηθεί ευθύς αμέσως από την ανάγνωσή τους. Σε  μας, γιατί  πολύ αγαπήσαμε την ποίηση του Μελαχροινούδη, για τον τρόπο που αποδίδει ποιητικά τον ρόλο των γονιών, και, ιδιαίτερα, αυτόν  του πατέρα. Έναν πατέρα σκεφτικό, ταπεινό, με ενσυναίσθηση και συνολική ματιά. 

ΞΕΡΩ ΕΝΑΝ ΧΡΙΣΤΟ

Ξέρω έναν Χριστό˙

τα αδέσποτα πιστά τον ακολουθούν

τα πουλιά τρώνε από τις χούφτες του

το ψάθινο καπέλο κρύβει τον ιδρώτα

τις αυλακιές στο πρόσωπο

καρέ πουκάμισο φαρδύ

πανωφόρι παλιό, στρατιωτικό

Ξέρω μια Παναγιά˙

την έχουνε φάει οι δρόμοι

κουτσούβελα, γυμνά πατουσάκια και φωνές

καρότσια με σιδερικά και παλιοπράγματα

σπιτικό έχουνε θαρρείς

μία αυλή στον παράδεισο

στα πόδια του πατέρα

στη γειτονιά μένουν

δυο σπίτια παρακάτω

σε εκείνο το χωράφι το χρυσό

σύνορο με του ουρανού το φως

στον δρόμο προς την Ανατολή

καβάλα στης θάλασσας τ’ όνειρο

ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ

μπαμπά τον φωνάζει κι εκείνον

που έχει μπει μέχρι τον λαιμό στην άμμο σκάβοντας,

που κάνει τον ήχο φορτηγού σε χωματουργικές εργασίες,

που παίζει ρακέτες, και πάνω και κάτω, και ξανά,

που παίρνει την κουλούρα και στην αγκαλιά την πριγκίπισσά του,

που παίζει πόλο στη θάλασσα, αριστερό-δεξί, αριστερό-δεξί,

που τον οδηγεί προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά τον αποθέτει στο νερό,

που ξανοίγεται βαθιά στη θάλασσα και τον ψάχνει,

μόνο μια πετσέτα τους περιμένει στην αμμουδιά,

μπαμπά, έλα.

Ο ποιητής Μιχάλης Μελαχροινούδης

Γεννήθηκε στη Γερµανία. Σπούδασε στο Ρέθυµνο και έχει Διδακτορικό στις Επιστήµες της Αγωγής. Ζει και εργάζεται στη Χίο. Είναι παντρεµένος µε τη Vanda Sofi aSantos και έχουν δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα και τον Πέτρο.

Η ενασχόλησή του µε τα γράµµατα είναι συνεχής. Συνεργάστηκε µε τη χιώτικη εφηµερίδα «Σύγχρονος Λόγος» και το χιώτικο πολυθεµατικό ψηφιακό περιοδικό «Απλωταριά», ενώ κατά καιρούς έχει δηµοσιεύσει και σε αθηναϊκά µέσα (περιοδικό «Κ» της εφηµ. «Καθηµερινή», «Ελευθεροτυπία» κλπ.). Είναι µέλος της Οµάδας Φίλων Ποίησης στη Χίο (Ιανουάριος 2019) που εκδίδει το περιοδικό «Σείστρο» και γράφει σ’ αυτό.

Ποιήµατά του έχουν δηµοσιευτεί παλιότερα στον ποιητικό διαδικτυακό τόπο «ανεµολόγιο», στο “booksitting” (η πιο πρόσφατη δηµοσίευση τον Απρίλιο 2021), στον προσωπικό ψηφιακό του πίνακα: www.scoop.it/t/aiolos (2013-2018) και στο προσωπικό του ιστολόγιο: aiolosantartis.wordpress.com/ (2018-σήµερα). Το ποίηµά του µε τίτλο «Το κατακάθι του καφέ» συµπεριλήφθηκε στα 150 βραβευµένα του 1ου Πανελλήνιου ΔιαγωνισµούΠοιήµατος του περιοδικού «τό κοράλλι» (Αθήνα 2020), το διήγηµά του µε τίτλο «Σαµιαµιδάκι» στον συλλογικό τόµο «µέρες του 2020» (εκδ. Παράξενες Μέρες, Ρέθυµνο 2020) και το µικροδιήγηµα µε τίτλο «Σχεδία» στην Ανθολογία «“Με µια σχεδία” – Ανθολογία µικροδιηγήµατος“100 λέξεις σε 100 ώρες για τη ‘Σχεδία’”» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κοµοτηνή 2020).

*Ο Γιάννης Στρούμπας είναι εκπαιδευτικός, ποιητής  και συγγραφέας, Εκπονεί δε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.