Μιχαλης- Δανιηλ Βαμβακας, κινηματογραφιστης «Αν παρω την εννοια πολιτισμος, οπως αποδοθηκε απο τους ιστορικους, η βαθμολογια της περιοχης μας θα ηταν βαση με το ζορι»

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017 και στην περιοχή μας;
Αν πάρω την έννοια πολιτισμός όπως αποδόθηκε από τους ιστορικούς, ως «αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας», καλύτερα να αποφύγω να βάλω βαθμό. Θα πιάσει τη βάση με το ζόρι!
Πολιτισμός και κουλτούρα πάνε μαζί. Και σε έναν τόπο ανακαλύπτεις διάφορους τρόπους απ' τους οποίους μπορεί να εκπροσωπηθεί .  Στον τόπο μας, οι παραδοσιακοί χοροί έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και εκπροσωπούνται από μια πληθώρα συλλόγων κάθε λογής. Έτσι προσωπικά πιστεύω πως χάνεται το νόημα ύπαρξής τους και οι συμμετέχοντες σε αυτούς πολλές φορές υποπίπτουν στον πειρασμό κάποιας θέσης ισχύος. Όχι, ότι δε συμβαίνουν αυτά και σε άλλες ομάδες, απλά στον τόπο μας είπαμε οι πρωταγωνιστές είναι αυτοί.
 
Ποια ήταν τα  βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της τέχνης που υπηρετείτε; Θεωρείτε ότι ήταν ανοδική  ή όχι, και για ποιον λόγο;
Θα σας πω για τα βίντεο. Το βίντεο έχει μια ανοδική πορεία γενικά. Ο κόσμος ζητάει το μέσο για να επικοινωνήσει, είτε λέγοντας κάτι, είτε αποδίδοντας ένα συναίσθημα, είτε διαφημίζοντας ένα προϊόν. Και όταν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, φανταστείτε τι είναι ένα βίντεο που περιέχει πολλά, αλλά πολλά καρέ, πολλές δηλαδή εικόνες στη σειρά… ο χαμός.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Αν θα έπρεπε να κρίνω την προσωπική μου πορεία θα τη χαρακτήριζα σχετικά καλή.  Εκτός της εργασίας μου ασχολούμαι με τη Maik Productions (ομάδα ερασιτεχνικών κινηματογραφικών παραγωγών) και φέτος οι παραγωγές μας ήταν αρκετές. Δημιουργήσαμε πολλά βίντεο, ανάμεσά τους και πολιτιστικά φέρνοντας λίγο και εμείς τον τόπο μας στο προσκήνιο. Εκτός της ταινίας που ετοιμάζουμε καιρό τώρα,  και γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Κομοτηνή πλανάροντας σημαντικά μέρη, μνημεία και τοπία της πόλης, κάναμε το βίντεο της Μαθητιάδας που διεξήχθη στην περιοχή μας. Γυρίσαμε με το κατηχητικό της Αγίας Βαρβάρας μια ταινία μικρού μήκους που μας ζητήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και παράλληλα για τέταρτη χρονιά ετοιμάσαμε το βίντεο του SantaRun Κομοτηνής. Αξέχαστα και αγαπημένα για μένα ήταν το σποτ της ποντιακής γαστρονομίας του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στο Θρυλόριο και μια μικρού μήκους ταινία για την παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ «Υγρή πόλη». Εκτός αυτών αναλάβαμε φιλικά κάποια διαφημιστικά trailers θεατρικών παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, της Πολιτιστικής Κίνησης και του θεατρική εργαστηρίου «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» της αγαπημένης μου Μυρσίνης Λαντζουράκη. Μαζί με όλα τούτα φτιάξαμε το 2017 και μια internetική σειρά μυστηρίου.  Λαχάνιασα και μόνο που τα είπα. (γέλια) Μια γουλιά νερό…(πίνει), τέλεια, λοιπόν… Για το ‘18, εκτός από τα αυτονόητα που λέμε συνέχεια υγεία, ειρήνη και ηρεμία, θέλω περισσότερη ενέργεια, φρέσκες ιδέες, δημιουργικές προκλήσεις και όμορφες συνεργασίες. Α, ήδη ξεκίνησε η προσωπική μου συνεργασία με την 2KProject, και πλέον πέρα από sites, εκδόσεις και έντυπες διαφημιστικές καμπάνιες, αναλαμβάνουμε και διαφημιστικά trailers, ενημερωτικά και τουριστικά βίντεο για Δήμους και επιχειρήσεις .
 

Αναφέρατε το βιβλίο/θεατρική παράσταση/ταινία/ χορευτική παράσταση/ δίσκο κ.ο.κ. του 2017 που σας άρεσε.
Μου άρεσε πάρα πολύ η μουσικοχορευτική παράσταση του «Χοροτάξιου» της Γιούλης Ιωαννίδου, «Το κοιμώμενο τσίρκο». Μια υπέροχη παράσταση, διαφορετική από τα όσα παρακολουθούμε στην Κομοτηνή. Ενθουσίασε και τον κόσμο που την παρακολούθησε και αυτό είναι το ωραίο…  δηλαδή το να μαθαίνουμε και να συνηθίζουμε και σε άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού από αυτές που μας «ταΐζουν» χρόνια τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.