Μια ξεχωριστη ημερα για τους κατοικους της Μεσης

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού

Με επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Μέσης, μία όμορφη πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών» το απόγευμα της Παρασκευής.
 
Η πρόεδρος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμαρχο Κομοτηναίων, κ. Γιώργο Πετρίδη και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Νατάσας Λιβεριάδου, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους.
 

Προικιά, παλιά εργαλεία, οικιακά σκεύη που βρίσκονταν ξεχασμένα σε παλιά μπαούλα και αποθήκες, κουβαλώντας άσβεστες αναμνήσεις, βρήκαν πια στέγη στις δύο αίθουσες του πρώην δημοτικού σχολείου του οικισμού, με την φροντίδα και την καλλιτεχνική ματιά της εικαστικού, κ. Βαρβάρας Ιωαννίδου Τσίτσιρα. 

Γιάννα Γεωργούδη «Νοιώθω πως σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τις ρίζες μας, τις πατρίδες από όπου προερχόμαστε» 

Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε όλους τους κατοίκους, που άνοιξαν τα σπίτια τους ανασύροντας πλούσιο υλικό, είχε τονίσει εμφατικά μιλώντας στον «ΠτΘ» η πρόεδρος, κ. Γιάννα Γεωργούδη.

Η προσπάθεια για την ίδια σήμαινε πολλά, αφού  όπως η ίδια εκμυστηρεύθηκε «νοιώθω πως σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τις ρίζες μας, τις πατρίδες από όπου προερχόμαστε. Με αυτό που κάνουμε πηγαίνουμε κόντρα σε αυτήν την λογική, αφού  πολλά πράγματα που έχουν έρθει κι από την πατρίδα μας το Καρλίκιο, όταν οι δικοί μας ήρθαν ως πρόσφυγες.  Ξέρω πόσο μεγάλη συναισθηματική αξία έχουν όλα αυτά τα κειμήλια και ευχαριστώ πολύ τις οικογένειες που τα δώρισαν για τη δημιουργία του λαογραφικού Μουσείου».

Φυσικά όλα τα μέλη μας υπενθύμισαν πως στόχος τους  είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο επισκέψιμο για τον καθένα, που θα φέρει κοντά του και  νέα παιδιά μέσα από επισκέψεις σχολείων. Για τον λόγο ο κάθε ένας μπορεί να το επισκεφθεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού για να δει από κοντά δύο κατάμεστες αίθουσες, απεικόνιση παλιάς αστικής κατοικίας.
 
«Ανακαλύψαμε ότι πολλές από εμάς διέθεταν μεγάλο λαογραφικό πλούτο από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις θείες μας. Σκεφτείτε πως ένας συντοπίτης μας βρήκε και ξιφολόγχη από την Μικρασιατική εκστρατεία», σχολίασε η κ. Γιαννούδη, για να αναφερθεί εν συνεχεία στον ρόλο των δημοτικών αρχών «Η ιδέα βρισκόταν επί μήνες στο μυαλό μας αλλά ξέραμε πως είναι δύσκολο να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο. Σε συνεργασία , λοιπόν, με τον Δήμο Κομοτηνής και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού εξετάσαμε και εν τέλει στεγάσαμε την προσπάθειά μας στο πρώην δημοτικό σχολείο Μέσης, σε έναν χώρο που για καιρό παρέμενε αναξιοποίητος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.