Μια βραδια αφιερωμενη στο flamenco

Από τους Caja Secreta το Σάββατο στο Μαρμελάδα Wine Bar

Το flamencο είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα.
 
Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εστρεμαδούρα.
 
Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαραδίτικη και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο.

Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ύστερα από σχετική αίτηση της Ισπανίας.

Σε αυτόν τον, ομολογουμένως μαγευτικό, μουσικο – χορευτικό κόσμο του Flamenco είχαν την ευκαιρία να μυηθούν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μαρμελάδα, παρακολουθώντας επί τω έργω τους Caja Secreta. Κι αν στα ελληνικά Caja Secreta σημαίνει «μυστικό κουτί», το συγκρότημα δεν άφησε τίποτα μυστικό. Άλλωστε η αφοσίωση και η σπουδή του με το Flemenco είναι διαρκής πράγμα που μεταφράζεται σε μια κατά κυριολεξία παράσταση μακριά από φθηνές φορκλορικές αναπαραγωγές προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.
 
Παρά τα «τερτίπια» του καιρού, για περισσότερες από δύο ώρες οι Λυδία Κοκόρια στο φλάουτο, Παύλος Σπυρόπουλος στο κοντραμπάσο, Γιώργος Ξανθόπουλος στα κρουστά Θωμάς Νάτσης στην κιθάρα και Νιόβη Μπένου στον χορό παρέσυραν τους θαμώνες της Μαρμελάδας στους ρυθμούς τους κερδίζοντας ένα ζεστό χειροκρότημα στο τέλος της βραδιάς. Το άξιζαν μέχρι κεραίας… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.