Μια συναρπαστικη περιηγηση στο μυστηριωδες συστημα του Ανοσοποιητικου

Philipp Dettmer, «Ανοσοποιητικό: Ένα ταξίδι στο μυστηριώδες σύστημα που σε κρατάει ζωντανό», Philip Laibacher (εικ.), Κωστής Πανσέληνος (μτφρ.), εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2022, σ. 408

Ένα από τα καλύτερα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης στο πεδίο της βιολογίας υπογράφει ο δημιουργός του δημοφιλούς καναλιού του YouTube “Kurzgesagt in a Nutshell” Philipp Dettmer. Το βιβλίο περιγράφει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μηχανισμού των ανθρώπων με τρόπο εύληπτο, κατανοητό και όσο πιο απλουστευμένο γίνεται, αφού πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να κατανοήσουν όσοι δεν είναι γιατροί ή βιολόγοι. Και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολο και απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία εκ μέρους του συγγραφέα –αυτή την κατέχει οπωσδήποτε ο Dettmer.

Εγώ, πάντως, από δικής μου πλευράς, δεν διστάζω να ομολογήσω ότι το παρόν πόνημα ήταν όχι μόνο ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα το φετινό φθινόπωρο, αλλά και ένα από τα καλύτερα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που έχω διαβάσει σε όλη μου τη ζωή. Προσωπικά, παρ’ όλο που ήδη γνώριζα αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα, εντούτοις, έμαθα απίστευτα πολλά πράγματα και έλυσα και κάποιες απορίες μου:

—Τι είναι το έμφυτο και τι το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό;

—Πόσα είδη αντισωμάτων διαθέτουμε;

—Γιατί όσοι κατοικούν στην ύπαιθρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άσθμα;

—Ποιοι είναι οι μικροσκοπικοί στρατιώτες που υπερασπίζονται το σώμα μας και πώς καταφέρουν να συνεργάζονται τόσο αρμονικά και αποτελεσματικά μεταξύ τους;

—Γιατί ο HIV θεωρείται τόσο τρομερός εχθρός;

—Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι μας για τα εμβόλια;

—Πώς επηρεάζει το στρες το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

—Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

—Και τι συμβαίνει τελικά με αυτόν τον κορωνοϊό που τόσο μας ταλαιπώρησε όλους πρoσφάτως;

Αναμφίβολα το πόνημα του Dettmer καθίσταται εξαιρετικά χρήσιμο σε όλους μας τη σημερινή εποχή, που η παραφιλολογία και η παραπληροφόρηση γύρω από τα ιατρικά ζητήματα κυριολεκτικά οργιάζουν. Ο Dettmer, επομένως, που συνομίλησε με έγκριτους επιστήμονες προκειμένου να κατανοήσει ο ίδιος πολύ καλά τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο λειτουργίας τού ανοσοποιητικού μας και προσπάθησε να μας εξηγήσει δυσνόητες έννοιες με απλούς όρους στο βιβλίο του, δεν μπορεί παρά να αξίζει να επαινεθεί γι’ αυτή του την προσπάθεια. Διότι, τελικά, όταν μελετάμε και κατανοούμε κάτι καλύτερα, γινόμαστε απρόσβλητοι στις μωρολογίες ορισμένων, ιδιαίτερα σε θέματα τόσο σημαντικά που αφορούν την υγεία μας.

Αξίζει, τέλος, να σταθούμε λίγο στην καταπληκτική και εξαιρετικά παραστατική εικονογράφηση του Philip Laibacher, που λειτουργεί επεξηγηματικά και συμπληρωματικά προς το κείμενο, συνοδευόμενη παράλληλα από συνοπτικές λεζάντες, η οποία δείχνει όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας σε δράση.

Όποιος λατρεύει την επιστήμη της βιολογίας δεν θα μπορέσει παρά να λατρέψει και το συγκεκριμένο πόνημα, στο οποίο θα ανατρέχουμε συχνά, εφόσον το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Πλέον, όταν αρρωσταίνουμε, θα βλέπουμε τον οργανισμό μας με εντελώς άλλο μάτι, και, γιατί όχι, ίσως αποφασίσουμε να τον φροντίσουμε τελικά και λίγο καλύτερα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.