Μια μαγικη βραδια στο Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης

Μύθοι και ιστορίες της Θράκης αναβίωσαν μουσικά και χορευτικά σε κείμενο Δ. Τριαντάφυλλου και μουσική του Χ. Χατζόπουλου

Στις αρχές του Ιουνίου, ο Χρήστος Χατζόπουλος ανέσυρε αρχαίους ήχους και μύθους, από το βάθος της προϊστορίας της Θράκης, στην ιδιαίτερή του πατρίδα τον Έβρενο.

Τότε, είχε αναβιώσει τον «Χορό του Ρήσου του βασιλιά της Θράκης», στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, αντλώντας έμπνευση από το Ρήσο και τους στίχους που έγραψε ο αρχαιολόγος κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, στα αρχαία ελληνικά.

Αυτή την εμπειρία μετέφεραν και στην Κομοτηνή, το βράδυ του καλοκαιρινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, με μελοποιημένα μηνύματα του κ. Τριαντάφυλλου τόσο για τον Ρήσο όσο και για άλλες τρεις προσωπικότητες που έχουν σχέση με τη Θράκη τον μυθικό ήρωα Διομήδη, η αρπαγή των αλόγων του οποίου αποτέλεσαν τον όγδοο άθλο του Ηρακλή, την φιλόσοφο Ιππαρχία, που καταγόταν από τη Μαρώνεια, και ένα φανταστικό πρόσωπο, τον γέροντα Αλκιδάμα.

Τη μουσική συνόδεψε ο χορός, που με αιθέριες κινήσεις γύρω από τη φωτιά, έφερε μια απόκοσμη αίσθηση στην μικρότερη νύχτα του έτους.

Αγάπη για την αρχαία Θράκη και την παράδοσή της

Όπως τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος, μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές φιλολογικές πηγές, τους μύθους που αναφέρονται στη Θράκη, και διαβάζοντας τα αρχαία ελληνικά επιγράμματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθολογία, ένιωσε γοητευμένος από τη γλωσσική αρτιότητα και την εκφραστική αρμονία τους, και επιχείρησε τη συγγραφή δικών του επιγραμμάτων στην αρχαία ελληνική.

Τα πρώτα αναφέρονται όχι μόνο σε πρόσωπα της αρχαιότητας, αλλά και σε πρόσωπα της σύγχρονης εποχής, και έχουν κυκλοφορήσει σε απλές εκδόσεις που τυπώθηκαν τη Γρανάδα της Ισπανίας.

Επόμενο βήμα του ήταν να γράψει ένα επίγραμμα για κάθε μύθο που αναφέρεται στη Θράκη, και έχει ήδη γράψει για 9 από αυτούς. Τα εν λόγω επιγράμματα είναι μεγαλύτερα από τα αρχαία και σε ελεύθερο στίχο.

Όταν τα πήρε στα χέρια του ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος, οδηγήθηκε από την αγάπη του για τη Θράκη, τη μυθολογία και την ιστορία της να επενδύσει με παραδοσιακούς ρυθμούς όχι τις αποδόσεις τους στα νέα, αλλά στα αρχαία ελληνικά, ένα απαιτητικό εγχείρημα, λόγω έλλειψης μέτρου και πολλών δυσπρόφερτων λέξεων.

Το τετράστιχο του Χασάν Αχμέτ για τον Χρήστο Χατζόπουλο με αφορμή την εκδήλωση

Το παρόν για να παρακολουθήσει την εκδήλωση έδωσε και ο γιατρός ποιητής κ. Χασάν Αχμέτ, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα. Μάλιστα μετά το πέρας της εκδήλωσης εμπνεύστηκε το παρακάτω τετράστιχο για τον φίλο του Χρήστο Χατζόπουλο. Με την άδεια του το δημοσιεύουμε

Πάντα πρωτοπόρος

Πάντα πρωτοπόρος,

Μαζί σου και ο χορός!

Μουσικός δημιουργός,

Χρήστο έγινες πολύ γνωστός!

Χασάν Αχμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.