Μια κιβωτος της αστικης ιστοριας της Κομοτηνης

Το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης αφορμή για την γνωριμία με την νεότερη ιστορία της πόλης

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον, ακόμα και την περίοδο του κορωνοϊού, από Κομοτηναίους αλλά κυρίως από επισκέπτες της πόλης μας, για το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης, το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό Σκουτέρη στην οδό Κούλογλου 10 και λειτουργεί από την ΔΚΕΠΠΑΚ. 

Οι επισκέπτες έρχονται για να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του που αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της Κομοτηνής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα, που παραμένει άγνωστη για πολλούς.

Όπως σημείωσε η κ. Έλσα Λιολιοσίδου, υπεύθυνη για τη λειτουργία του μουσείου, οι επισκέπτες είναι κυρίως επισκέπτες της περιοχής, και όχι κάτοικοι της πόλης, που δεν γνωρίζουν το μουσείο αυτό καθ’ αυτό, αλλά κυρίως την ιστορία που κουβαλάει μέσα του.

Το μουσείο αποτελεί κομμάτι της αστικής ιστορίας της Κομοτηνής

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού, σταμάτησαν και οι επισκέψεις στο Μουσείο των σχολείων, που όμως ελπίζουν να αρχίσουν ξανά με την κανονική τους λειτουργία. Παρόλα αυτά θεωρείται σημαντικό να έρθουν και οι Κομοτηναίοι που δεν το έχουν επισκεφτεί.

«Οι εντυπώσεις είναι θετικές, τόσο από το κτίριο, όσο και από τα αντικείμενα, και τα κομμάτια της ιστορίας που εμπεριέχουν» ανέφερε, όπως το γεγονός ότι η Δόξα Σκουτέρη ήταν η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Ροδόπη, που πήρε το δίπλωμα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, το 1938, ακόμα και ότι ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης, μαζί με τον Τελωνίδη, αγόρασαν το τσιφλίκι του Φατήρ Γιακά, το οποίο δώρισαν κατόπιν στην εκκλησία, κάτι το οποίο πολλοί ντόπιοι δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει.

«Η ενασχόληση με το μουσείο, αυξάνει και την ενασχόληση με την ιστορία» σημείωσε, και αποτελεί αφορμή να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, και να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης, που είναι και η δική μας ιστορία.

Το δίπλωμα της Δώρας Σκουτέρη και άλλα ιστορικά στοιχεία μέσα στη βιβλιοθήκη του σπιτιού

Η ιστορία της Κομοτηνής μέσα από μια αστική οικογένεια στην Κομοτηνή 

 Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης  ήταν μεγαλέμπορος, που ήρθε από την Ήπειρο στην Κομοτηνή και δραστηριοποιήθηκε σε αυτή. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτήριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη.

Το σπίτι αυτό αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας μέχρι και το δεύτερο μισό του 20ου. Στο σπίτι έζησαν η γυναίκα του Αλεξάνδρα, και τα τέσσερά του παιδιά, ο Λύσανδρος, η Αυγή, η Ευτέρπη και η Δόξα που είχαν πολύ σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση στην πόλη μας.

Οι στολές είναι δωρεά του ζεύγους Σταμπουλίδη

Περισσότερες πληροφορίες έχουμε για τη Δόξα και τον Λύσανδρο, που ασχολήθηκε με το εμπόρια πετρελαίου και εξελίχθηκε σε μεγαλέμπορο της περιοχής, ενώ μεταξύ άλλων διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώ η Δόξα Σκουτέρη διετέλεσε μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η Ειρήνη» και ήταν μία από τις κυρίες και δεσποινίδες που φιλοτέχνησαν την Ιστορική Σημαία της Κομοτηνής.

Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου, έχοντας επηρεαστεί από τα εμπορικά κέντρα με τα οποία είχε επαφή η πόλη την εποχή εκείνη.

Η δωρεά της κρεβατοκάμαρας είναι της οικογένειας Κουτλογεωργίου

Το αρχοντικό έγινε δωρεά το 2004, από την αείμνηστη Βασιλική Σκουτέρη Δίντσογλου, κόρη του Λύσανδρου, η οποία έχει δωρίσει αρκετά αντικείμενα από την αρχική επίπλωση του σπιτιού, τα οποία αναπαλαιώθηκαν και βρίσκονται πλέον σε αυτό, ενώ επίσης αρκετά αντικείμενα αποτελούν δωρεές συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα το αρχοντικό κοσμούν στολές, δωρεά του ζεύγους Σταμπουλίδη, που χρονολογούνται από τον 18° αιώνα, δουλεμένες με τεχνική χρυσοκεντητικής που έλκει την καταγωγή της από το Βυζάντιο. Επίσης η κρεβατοκάμαρα, αποτελεί δωρεά της οικογένειας Κουτλογεωργίου, ενώ κατά καιρούς έχουν υπάρξει και άλλες δωρεές στο μουσείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.