Μια εκθεση για τη δυναμη της θελησης απο τον Τριανταφυλλο Ηλιαδη

«Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση του ανθρώπου, η περίπτωση μου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα»

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, που λαμβάνει χώρα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, έλαβαν χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Μαΐου, παρουσία του καλλιτέχνη, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, καθώς και φιλοτέχνων της περιοχής μας.

O Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του έχουν βραβευθεί, με την ΠΑΜΘ να αποφασίζει ν τιμήσει με την έκθεση το έργο του

Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος γνωρίζει από παλιά τον κ. Ηλιάδη, όταν υπηρετούσε στη γειτονική Μητρόπολη Ξάνθης. «Είναι ένας άνθρωπος που τιμά τον τόπο καταγωγής του, και τα έργα του είναι πραγματικά καλλιτεχνήματα, και διασώζουν τον πολιτισμό της περιοχής μας και της Ελλάδας» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σημαντικό το παράδειγμα

Την χαρά του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος που στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής παρουσιάζονται τα έργα του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, ενός διακεκριμένου καλλιτέχνη της περιοχής μας, με πολλές διακρίσεις από πολλούς φορείς, και ένα άνθρωπο που πραγματικά έδειξε πως καμία αντικειμενική δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της θέλησης και τη δύναμη της ψυχής.

Για αυτό και του έδωσε θερμά συγχαρητήρια για την συνολική του προσφορά, τον τόπο μας, και όλα όσα κάνει και δείχνει με το έργο και το παράδειγμά του.

Κλειδί η θέληση του ανθρώπου

«Είναι αυτονόητη η χαρά και η συγκίνηση που έχω ευρισκόμενος σήμερα στην Περιφέρεια της ιδιαίτερής μου Πατρίδας» ανέφερε, από την πλευρά του ο κ. Ηλιάδης ευχαριστώντας ειδικά τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο για την αγάπη του στον πολιτισμό, τη ζωγραφική και την εκτίμησή του στο έργο του.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση του ανθρώπου, η περίπτωση μου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της θέλησης, να βάζετε στόχους, και με τη δύναμη της θέλησης και της υπομονής σας να τους κατακτάτε» ανέφερε.

Όπως τόνισε, γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης, και ποτέ δεν καταράστηκε την ώρα και τη στιγμή που γεννήθηκε ανάπηρος. Αντίθετα η αναπηρία, του ξύπνησε την καλλιτεχνική φύση του.

Όταν νοσηλευόταν μικρός στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, οι ώρες ήταν ατέλειωτες, για αυτό και ζήτησε μερικά πινέλα και νερομπογιές για να ζωγραφίζει.

Τότε ήταν αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ο Νίκος Χατζηγιάννης, που ήρθε και είδε τα «εργάκια» του, όπως τα χαρακτήρισε, στα οποία διέκρινε μια δυναμική, και τόνισε προς τη μητέρα του καλλιτέχνη, πως ο γιός της θα γίνει ένας σπουδαίος ζωγράφος.

Η μητέρα του γέλασε, δεν ήθελε να το πιστέψει, αλλά πλέον τα έργα του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Το 2019 ήταν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, τον Ιούλιο θα είναι στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει εκθέσει σε Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, πήρε το τρίτο βραβείο ζωγραφικής σε Αυστραλία και Ιαπωνία.

«Ένα παιδί από τον Πετεινό της Ξάνθης, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο» ανέφερε, και τα έργα αυτά η Διεθνής Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών τα κάνει κάρτες και ημερολόγια, εξασφαλίζοντας στα μέλη της μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Εκείνο που του έχει μείνει αξέχαστο, είναι η τίμησή του από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας παρουσία 38 Δημάρχων, του δωρητή του Νοσοκομείου Παπανικολάου και του Περιφερειάρχη κ Τζιτζικώστα, ενώ έχει τιμηθεί και από το Δ΄ΣΣ, ενώ έχει τιμηθεί και από τον Μητροπολίτη Κω, εγκαινιάζοντας το εκκλησιαστικό μουσείο της Μητρόπολης.

Τέλος αναφέρθηκε και στην τίμησή του από την Ακαδημία Αθηνών για την τέχνη του μετά από παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, την μεγαλύτερη στον Ελλαδικό χώρο.

Κλείνοντας ευχήθηκε να απολαύσουν όλοι τους πίνακές του, και να ευχαριστηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.