Μια αγκαλια τραγουδια

Το ημερολόγιο σήμερα μετράει 21 ημέρες του πρώτου μήνα της χρονιάς. Κάθε 21η του Γενάρη, ως είθισται, «γιορτάζουμε» την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Κι επειδή μετράμε αρκετό καιρό από τότε που η αγκαλιά κρίθηκε επικίνδυνη δραστηριότητα, καθότι βοηθά ιδιαίτερα στην εξάπλωση του ιού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια, πάμε να μοιράσουμε μια αγκαλιά τραγούδια μπας και καλύψουμε έστω ένα μικρό μέρος του κενού που έχει προξενήσει η απώλεια της αγκαλιάς

Να κοιμηθούμε αγκαλιά να μπερδευτούν τα όνειρά μας

Για αγκαλιές και μπερδεμένα όνειρα τραγουδάει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σε ένα από τα πιο τρυφερά τραγούδια του – κατά βάση- αιώνιου έφηβου ροκά. Σε στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου και μουσική της Σοφίας Βόσσου το κομμάτι ανοίγει τον δίσκο «Μετωπική» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που κυκλοφόρησε το 2007.

Πάρε με αγκαλιά και πάμε

Μία  από τις πιο γνωστές και πολυτραγουδισμένες μουσικές κυκλοφορίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη! «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να συνοδεύει της Ελευθερία Αρβανιτάκη στα φωνητικά και να βρίσκεται πίσω από τη μουσική του κομματιού.

Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι

Ο Γιώργος Δραμουντάνης, κατά κόσμον γνωστός, ως ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, τραγουδά για μια διαφορετική αγκαλιά. «Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι» σε στίχους και μουσική του ίδιου. Ένα τραγούδι ομώνυμο με τον δίσκο στον οποίο περιλαμβάνεται και που κυκλοφόρησε στην εκπνοή του προηγούμενου αιώνα.

Βάλε με στην αγκαλιά σου

Πίσω στο 1934 μας γυρνάει η Ρόζα Εσκενάζυ με την ερμηνεία του τραγουδιού «Βάλε με στην αγκαλιά σου». Ο Σμυρνιός συνθέτης Βαγγέλης Παπάζογλου έντυσε με μουσική τους στίχους, για τους οποίους υπεύθυνη είναι η γυναίκα του Αγγελική Παπάζογλου. Το κομμάτι φωνογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1934 με τη φωνή της Ρόζας Εσκενάζυ.

Αγκαλιά

Και από την πιο «παλιά» αγκαλιά αυτής της συλλογής θα πάμε στην πιο πρόσφατη περνώντας από τη Ρόζα Εσκενάζυ στη Nalyssa Green. H Βιολέτα Σαραφιανού ή αλλιώς η Nalyssa Green με κινητήρια δύναμη την ανάγκη για αγκαλιά σε μία εποχή που η επίδοση σ’ αυτή τη δραστηριότητα κρίνεται επικίνδυνη, κυκλοφορεί την «Αγκαλιά» σε μουσική και στίχους δικούς της.

Αγκαλιά στον καναπέ

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας άφησε πριν από δύο χρόνια αφήνοντάς μας συντροφιά με τα τραγούδια που άφησε πίσω του. «Η ενοχή των αμνών», ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 2010, περιλαμβάνει το κομμάτι «Αγκαλιά στον καναπέ» σε στίχους  της Μαρίας Παπαδάκη και μουσική του Γιάννη Νικολάου.

Σε μαγεμένη αγκαλιά

Σε πιο λαϊκούς δρόμους μας οδηγεί η ακρόαση μιας «Μαγεμένης αγκαλιάς». Η Αφεντούλα Ραζέλη ερμηνεύει το κομμάτι «Σε μαγεμένη αγκαλιά», πίσω από τους στίχους και τη μουσική του οποίου βρίσκεται ο αγαπημένος Βαγγέλης Κορακάκης.

Της αγκαλιάς η ξενιτιά

Ο  Άλκης Αλκαίος στους στίχους και ο Σωκράτης Μάλαμας στη μουσική, σε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Σωκράτης Μάλαμας και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «13.000 μέρες». Παρέα με την Μελίνα Κανά, ο Σωκράτης μας τραγουδά για την πιο μεγάλη ξενιτιά, που δεν είναι άλλη από αυτή της αγκαλιάς.

Άδεια μου αγκαλιά

Και θα κλείσουμε αυτό το μίνι-αφιέρωμα στην αγκαλιά και τα τραγούδια της με τον Διονύση Σαββόπουλο.  Το 1997, ο Nick Cave ερμηνεύει για πρώτη φορά το κομμάτι “Into my arms”. Το 2007, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση του κομματιού του Cave, ο Διονύσης Σαββόπουλος το μεταφράζει στα ελληνικά και μας χαρίζει τη διασκευή με τίτλο «Άδεια μου αγκαλιά». Και κάπως έτσι, με υπεύθυνο τον Διονύση Σαββόπουλο, όλοι εμείς προσπαθούμε μάταια να κρατήσουμε τα δάκρυα μας σε κάθε άκουσμα του τραγουδιού, το οποίο μοιάζει να περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο της έλλειψη των ασπασμών που παρατηρείται τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την φετινή, λοιπόν παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς και έως ότου μας δοθεί η δυνατότητα να σφυχταγκαλιαστούμε δίχως φόβο και πάλι, μοιράστε άφοβα μουσικές αγκαλιές με τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Γιατί μην ξεχνάτε πως οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι  μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας…

Ακούστε, λοιπόν άφοβα «μια αγκαλιά τραγούδια» που συνέλεξε το ραδιόφωνο του Παρατηρητή και αγκαλιαστείτε υπεύθυνα και με φειδώ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.