«Μελετες για τον Γ. Μ. Βιζυηνο και το θρακικο συγκειμενο των διηγηματων του»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Β. Κούγκουλου την Τετάρτη 5 Μαρτίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Στο πλαίσιο των δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει», οι εκδόσεις Υψικάμινος, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το ΠΜΣ «Πολιτισμικές Σπουδές: Νέος Ελληνισμός και Βαλκάνια» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., ο Παρατηρητής της Θράκης και το Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου του Επ. Καθηγητή του Τ.Ι.Ε. Θανάση Β. Κούγκουλου «Μελέτες για τον Γ. Μ. Βιζυηνό και το θρακικό συγκείμενο των διηγημάτων του».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου και ώρα 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. 

Χαιρετίζει: ο Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας- Κοσμήτορας Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νικόλαος Μαυρέλος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
  • Περσία Αποστολή, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
  • Συντονίζει η Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη, φιλόλογος- εκδότρια

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο συγκεντρώνονται πέντε ομόκεντρες μελέτες του συγγραφέα για τον βίο του Γεωργίου Μ. Βιζυηνού, τις επαφές του με πανεπιστημιακούς και διανοούμενους της εποχής του, τα εκδοτικά του εγχειρήματα, την πρόσληψη του έργου του και τη Θράκη ως λογοτεχνικό, ιστορικό και πολιτισμικό συγκείμενο των διηγημάτων του: «Ίχνη του Γ.Μ. Βιζυηνού στη βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως», «Αθησαύριστη αγγελία του Γ.Μ. Βιζυηνού για τα βραβευμένα ποιήματα του Βουτσιναίου διαγωνισμού του 1876», «Η πρόσληψη της λογοτεχνίας του Γ.Μ. Βιζυηνού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέσα από τις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Τα Νέα”», «Αναπαραστάσεις της Αδριανούπολης στην ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα» και «Λατρευτικές αλληλεπιδράσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη μυθοπλαστική Θράκη των Γ.Μ. Βιζυηνού, Αρ. Π. Κουρτίδη και Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου». Οι μελέτες συνοδεύονται από σπάνιο και επεξηγηματικό εικονογραφικό υλικό: φωτογραφίες από αρχεία και βιβλιοθήκες, δημοσιεύματα και χαρακτικά από εφημερίδες και περιοδικά του 19ου αιώνα, πίνακες με ποσοτικά δεδομένα και πολεοδομικά διαγράμματα.

Και τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Β. Κούγκουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Σημειωτικής, Λογοτεχνικής Ανάλυσης και Πολιτισμικής Ερμηνείας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δημοσίευσε μονογραφίες, μελέτες και άρθρα στους τομείς της Σημειωτικής, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Λογοτεχνικής Εικονολογίας, της Συγκριτικής Γραμματολογίας, της Λογοτεχνικής Γεωγραφίας και των Πολιτισμικών Σπουδών. Συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Λετονία, Ρωσία, Βουλγαρία). Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Trakya στην Αδριανούπολη της Τουρκίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πέρα από το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, διδάσκει και επιβλέπει διπλωματικές σε μεταπτυχιακά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Π.Μ.Σ. «Συγκριτική Φιλολογία στον Παρευξείνιο Χώρο» του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.