Μεγαλυτερο και πιο φιλοδοξο απο ποτε το 9ο Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης

Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα, όχι μόνο της Θράκης, αλλά και της χώρας, σε μια γιορτή της κιθάρας με ιδιαίτερους συμβολισμούς

Μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά θα είναι το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, το οποίο ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στην Κομοτηνή και θα συνεχίσει μέχρι και το Σάββατο, κλείνοντας με τη μεγάλη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Τη χαρά της που συνεχίζεται αυτό το φεστιβάλ, που η ΔΚΕΠΠΑΚ και ο Δήμος Κομοτηνής καθιέρωσαν από το 2014, εξέφρασε η κ. Νατάσα Λιβεριάδου σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου. Στο Φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά θα φιλοξενηθούν σημαντικότατοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με όλες τις εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και ιδιαίτερα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που θα κλείσει το τετραήμερο φεστιβάλ», απεύθυνε η κ. Λιβεριάδου. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία σε όλους τους καλλιτέχνες, στεκόμενη ιδιαίτερα στον κ. Στέλιο Γκόλγκαρη, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, που από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μεγαλώσει όλο και περισσότερο το φεστιβάλ αυτό, το οποίο είναι ιδιαίτερο και μοναδικό όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και σε όλη την ΑΜΘ.

Μια γιορτή της κιθάρας

Μια κιθαριστική γιορτή που έχει στο κέντρο της την κιθάρα χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του κ. Δημήτρης Σβυντρίδης, εκφράζοντας τη χαρά του που η κιθάρα είναι πλέον πρώτη επιλογή στους σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολείων στην Ελλάδα. «Η κιθαριστική οικογένεια της Ελλάδας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη» σημείωσε, με πολλούς Έλληνες να έχουν κάνει όνομα στην Ευρώπη. Η κιθάρα άλλωστε ήταν αγαπημένο όργανο των Αρχαίων Ελλήνων, ανήκοντας στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας, η οποία έχει την τιμητική της και φέτος στο Φεστιβάλ.

Κάλεσε δε όλους τους Κομοτηναίους, μουσικούς και μη, να στηρίξουν για ακόμα μια φορά αυτή την προσπάθεια, που κοσμεί την πόλη μας, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Γκόλγκαρη και την κ. Λιβεριάδου, που πίστεψαν και στήριξαν το Φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή.

Ένα από τα πιο συμβολικά Φεστιβάλ

Από την πλευρά του ο κ. Γκόλγκαρης, που συμμετέχει και ως σολίστ στο Φεστιβάλ, εξέφρασε και αυτός τη χαρά και τη συγκίνησή του που συμμετέχει σε ένα από τα πιο συμβολικά φεστιβάλ, μαζί με αυτό της Μακεδονίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών σε όλη την Ελλάδα. «Για εμάς είναι το πιο αγαπημένο, και για συμβολικούς λόγους και γιατί έχουμε μια άριστη συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και ειδικά με την πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου» τόνισε, αναφέροντας πως «είναι ευτυχία για ένα καλλιτέχνη να συνεργάζεται με ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν τον πολιτισμό όσο κανείς, αν είχαμε και άλλες Νατάσες σε όλους τους Δήμους η Ελλάδα θα ήταν σίγουρα καλύτερη, τουλάχιστον στο κομμάτι του πολιτισμού».

Το φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως, τόνισε, μιας και από το 2014 έχουν συμμετάσχει σε αυτό τα κορυφαία ονόματα της κλασικής κιθάρας διεθνώς, ενώ πολύ σημαντικό είναι πως ανάμεσα σε αυτά είναι και Έλληνες κιθαρίστες, που κάνουν διεθνή καριέρα.

Ο ίδιος συμμετείχε και στην εκκίνηση του Φεστιβάλ, σε μια συναυλία στην οποία συνέπραξε με τον Γιώργο Γκόλγκαρη, με τον Νίκο Ξανθούλη και την Ευαγγελία Κοψαλίδου στην αρχαία ελληνική λύρα και την Σοφία Καρακούτα στο τραγούδι.

Η αρχαία ελληνική λύρα είναι το πιο ιστορικό και συμβολικό όργανο, από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η μουσική, για αυτό και ο συμβολισμός αυτού του ρεσιτάλ, με κάτι παρόμοιο να έχει λάβει χώρα πέρυσι, είναι ιδιαίτερος, μιας και γίνεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αναγνωριστεί επίσημα η αρχαία ελληνική λύρα ώστε να παίρνουν οι σπουδαστές του μουσικού οργάνου αναγνωρισμένα διπλώματα.

Φέρνουν την Αρχαία Λύρα στις νέες γενιές

Το δεύτερο κομμάτι αυτής της συνάντησης αρχαίου και νέου αποτελούν όπως προαναφέρθηκε ο Νίκος Ξανθούλης, η Ευαγγελία Κοψαλίδου και η Σοφία Καρακούτα, με τον πρώτο να τονίζει πως εκφράζουν την απαρχή της αρχαίας ελληνικής μουσικής και της λύρας. Όπως τόνισε, δεν προσπαθεί να ανακαλύψει πώς έπαιζαν την Αρχαία Λύρα, αλλά πώς ακουγόταν, και πώς μπορεί μια όμορφη φωνή, μια ακόμη λύρα, μια βάρβιτος (μια μεγαλύτερη λύρα) να παίξουν και να είναι ευχάριστες στα αυτιά των σύγχρονων, και ιδιαίτερα των παιδιών.

Έπλεξε δε το εγκώμιο της κ. Λιβεριάδου και του κ. Σβυντρίδη, τονίζοντας πως «έχουν αρχίζει να μαθεύονται σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει Δήμος που να μην τους ξέρουν» κατέληξε. «Είναι τιμή μας που ο σύγχρονος Ορφέας βρίσκεται μαζί μας στη Θράκη και αναβιώνει την αρχαία Ελληνική λύρα» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Κοψαλίδου, ενώ η κ. Καρακούτα τόνισε πως οι μουσικές τους επιλογές ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα, και φτάνουν μέχρι και το σήμερα.

Γνωστό στην Βουλγαρία το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης νύχτας του Φεστιβάλ, θα παίξει το Guitar Quintet Plovdiv από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, αποτελούμενο από τους Valeheva – Milena Maneva ,Georgiev Kalin, Dinkov Konstadin, Miteva – Dinkova Stela και Tiholova Joana.

Η κ. Dinkova, που είναι παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ Κιθάρας και της Κομοτηνής, έχοντας συμμετάσχει πολλές φορές σε αυτό, τόνισε πως πλέον αισθάνεται πως έρχεται σπίτι της. Εξήρε ειδικά την οργάνωση του, αλλά και το πολύ υψηλό επαγγελματικό του επίπεδο, που το έχουν κάνει ένα από τα γνωστότερα Ελληνικά Φεστιβάλ στη Βουλγαρία.

Φέτος η παρουσία της γίνεται μαζί με συναδέρφους της από την Φιλιππούπολη, που είναι καθηγητές σε μουσικούς φορείς της πόλης, και παρουσίασαν σύγχρονους συνθέτες από τη Βουλγαρία και όλο τον κόσμο.

Ένας από αυτούς είναι ο Konstadin Dinkov, από το Μουσικό Σχολείο της Φιλιππούπολης, που είναι ευτυχής που συμμετέχει στο Φεστιβάλ, που πλέον οι μαθητές τους γνωρίζουν πολύ καλά. Θεωρεί δε πως κάθε χρόνο βλέπουν ακόμα σημαντικότερους επαγγελματίες και σολίστες της κιθάρας, τόσο στις συναυλίες όσο και στον διαγωνισμό που λαμβάνει χώρα.

Στο κουιντέτο συμμετείχαν και μουσικοί που είχαν έρθει στο Φεστιβάλ παλιότερα ως διαγωνιζόμενοι, και τώρα θα ανέβουν στην σκηνή του Μεγάρου, η Joana Tiholova και ο Kalin Georgiev. Η κ. Tiholova είχε έρθει ως μαθήτρια στο διαγωνισμό, και είναι χαρούμενη που επιστρέφει για να παίξει με όλους αυτούς τους κιθαριστές στη σκηνή. Ο κ. Georgiev, είναι ευτυχής που επιστρέφει στην Κομοτηνή, μαζί με εξαιρετικούς φίλους και συνεργάτες για να γνωρίσουν την Ελληνική κουλτούρα.

Ένα ταξίδι στην κατασκευή της κιθάρας

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Γιάννης Παλαιοδημόπουλος, κατασκευαστής κιθάρας εδώ και 30 χρόνια, πραγματοποιεί ένα σεμινάριο για την κατασκευή της, και τις εμπειρίες του όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα κατασκευής αλλά και ένα κουτί που περιλαμβάνει πάνω από 150 είδη δέντρων, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κιθάρας αλλά και άλλων αντικειμένων. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια περιφερειακή πόλη προσπαθεί να κάνει ένα πολιτιστικό γεγονός, το οποίο χρίζει ιδιαίτερης βοήθειας» τόνισε.

Μουσική από την Σερβία στην Κομοτηνή

Το Ρεσιτάλ κιθάρας που θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης θα ανοίξει ο Ivan Petricevic από την Σερβία, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Κομοτηνή για το Φεστιβάλ, έχοντας συμμετάσχει σε αυτό και το 2017, αποκομίζοντας ευχάριστες αναμνήσεις τόσο από το κοινό, όσο και από την όλη διοργάνωση.

Αυτή τη φορά θα πραγματοποιήσει ένα σόλο ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με την ερμηνεία του να περιλαμβάνει μουσική από τον Σέρβο Συνθέτη Dušan Bogdanović, αλλά και κομμάτια από κομμάτια του 20ου αιώνα από την Ισπανία και τη Βενεζουέλα. «Είναι τιμή μου που θα συναντήσω παλιούς φίλους στο Φεστιβάλ, αλλά και καινούριους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.