Μεγαλειωδης η «συναξη» για την παρουσιαση του «Γλυκασμου των Αγγελων» του Βασιλη Φαρασοπουλου

Στον Μικρό Διάκοσμο του Γιάννη Βουλτσίδη, το Σάββατο, 3 Αυγούστου

Μια εξαιρετικής ποιότητας σύναξη, με μοναδικά χαρακτηριστικά, είχαμε την δυνατότητα να απολαύσουμε οι μη μυημένοι  στην πλούσια Καππαδοκική παράδοση, το βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, με πρώτο και βασικό εργαλείο την παιδεία που μεταγγίζει από γενιά σε γενιά η μεγάλη μουσική και τραγουδιστική παράδοση της Καππαδοκίας.

Με αρχηγέτισσες, λοιπόν, καππαδοκικές οικογένειες, όπως οι οικογένειες Φαρασόπουλου και Μαυρίδη, και συμπαραστάτες μεγάλο αριθμό Κομοτηναίων που αγαπούν τον πολιτισμό και την παράδοση, στη λιτή, απέριττη, αλλά και αριστοκρατική αίθουσα του Μικρού Διακόσμου του Γιάννη Βουλτσίδη και της Γεωργίας Γιαννοπούλου στον Ίμερο, ο συγγραφέας του «Γλυκασμού των Αγγέλων, Βασίλης Φαρασόπουλος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Βουλτσίδης είχαν ετοιμάσει μία ολόκληρη βραδιά «μνημόσυνο» στον γενάρχη της νεότερης γενιάς της οικογένειας Φαρασοπούλου, τον παπά Γαβριήλ, πρωταγωνιστή του βιβλίου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς

Μια βραδιά οργανωμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, το πρόγραμμα της οποίας ήταν το ακόλουθο:
Α. 1. Ο γλυκασμός των αγγέλων (τροπάρι από τους Βασίλη Φαρασόπουλο, Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδη)
2. Πρόλογος από Βασίλη Φαρασόπουλο
3. Παρέμβαση: Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης
4. Παρέμβαση: Τζένη Κατσαρή
5. Παρέμβαση: Γιάννης Βουλτσίδης
6. Παρέμβαση: Βασίλης Μαυρίδης Λαζάρου
 
Β. Τροπάρια από Αθανάσιο Σαλαμάνη
Γ. Καππαδοκικά τραγούδια από την  Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδη και τον Γιάννη Παγκοζίδη(ούτι)
Δ. Λαϊκό τραγούδι από Κωνσταντίνο Φαλούτσο (κιθάρα – τραγούδι), Γιάννη Βουλτσίδη (ταμπουράς – τραγούδι) και άλλες μουσικές εκπλήξεις


 
Ένα πλούσιο σε λόγο και μουσική  πρόγραμμα που πολύ βοήθησε να καταλάβουμε τον κόσμο της αγάπης και του υψηλού ήθους που μεταφέρει το βιβλίο, γνωρίζοντάς μας τα «νάματα» της αγιοτόκου Καππαδοκίας,  με τις δεκάδες των αγίων και την υψηλή προσήλωση στις αξίες της Ορθοδοξίας.

Εδωσαν το παρών

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αθανάσιος Κουρής και η σύζυγός του Άννα, ο Ανέστης Βακιάνης και η σύζυγός του Φανή, ο Καππαδοκικής καταγωγής Ανέστης Στρατιάδης, ο Σπύρος και η Ντίκη Παππουτσή, ο Γιώργος Παππουτσής και η Αναστασία Μηλιώρη, η Τζένη Κασσαπιάν, ο Κωνσταντίνος Σαχαρίδης, ο Θεοδόσης Αμπατζιάνης, η Δέσποινα Μαυρίδου, ο Μπάμπης Φαρασόπουλος και η σύζυγός του, τα παιδιά του παπά Γαβριήλ, πλην του Γιώργου που κατοικεί πλέον στους ουρανούς, με τους/τις συζύγους τους και τα παιδιά τους και πολλοί πολλοί άλλοι.


 

Γράφει βιβλίο για τον πατέρα του ο Κωνσταντίνος Σαχαρίδης

Από τα πιο ενδιαφέροντα της βραδιάς, το νέο που μας δώρισε ο Κωνσταντίνος Σαχαρίδης, γιος του καπετάνιου Μαρίνου Σαχαρίδη, Δημητρίου όπως ήταν το κανονικό του όνομα, που γράφει την ιστορία του πατέρα του, πρωτοπαλίκαρου του ΕΑΜ, που απελευθέρωσε πρώτο την πόλη της Κομοτηνής, θέτοντας τέλος στην Βουλγαρική κατοχή.
 

Ο Θεοδόσης Αμπατζιάνης και ο καημός για τον συνονόματο παππού του
Σε αυτή την ιδιαίτερα πλούσια βραδιά, όπου ακούσαμε μαγεμένοι την κυρά Κατίνα, την πριμαντόνα της Καππαδοκικής μουσικής, αλλά και τον πρωτοψάλτη της Βυζαντινής Μουσικής κ. Αθανάσιο Σαλαμάνη, δεν ήταν καθόλου έκπληξη που ακούσαμε ακόμα και ριζίτικα.

Από τον «μέτοικο» στην Κρήτη πλέον κ. Θεοδόση Αμπατζιάνη που με πολύ καημό μίλησε για τον συνονόματο παππού του Θεοδόση που χάθηκε στα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944), μαζί με κάποιους ακόμα άλλους, και ακόμη αγνοείται ο τρόπος θανάτου και ο τάφος τους.

Στα συν της βραδιάς και η εξαιρετική κουζίνα της Γεωργίας Γιαννοπούλου με τα πεντανόστιμα μεζεδάκια της μπύρας αλλά και το νευζινέ της κ. Κατίνας, καμωμένο από τα χεράκια της για τους καλεσμένους της οικογένειας στην βιβλιοπαρουσίαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.