Με τρικουβερτο γλεντι υπο τους ηχους του κλαρινου

Υποδέχτηκαν το νέο έτος οι Ηπειρώτες της Ροδόπης

Ένα τρικούβερτο ηπειρώτικο γλέντι στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Chris&Eve», με αφορμή τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων». Η εκδήλωση περιλάμβανε την κοπή της βασιλόπιτας, που την ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος, κ. Παντελεήμων, και την έκοψε μαζί με τα νεαρά μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου. Επίτιμος προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν ο μεγάλος του δημοτικού τραγουδιού, Γιάννης Παπακώστας, που υπό τους ήχους του κλαρίνου του Θωμά Χαλιγιάννη, «εκτόξευσε» το κέφι στα ύψη και παρέσυρε στο χορό μικρούς και μεγάλους. Τον χορό άνοιξε το παιδικό χορευτικό συγκρότημα, που παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο και από τη Θράκη, για να ακολουθήσει το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου και στη συνέχεια δεκάδες από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου.

Μια χρονιά πολλά υποσχόμενη ανατέλλει για τους Ηπειρώτες της Ροδόπης

Το 2015 έκλεισε θετικά για τον Σύλλογο των Ηπειρωτών, ενώ και το 2016 γεννά υψηλές προσδοκίες στη διοίκηση και τα μέλη του. Αυτό περιέγραψε ο ειδικός γραμματέας και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, κ. Αργύριος Μπίστας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε σε μία παράσταση για την ξενιτιά της Κονίτσης, που ετοιμάζουν οι Ηπειρώτες για τις 21 Φεβρουαρίου, όπου θα λάβουν μέρος τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του Ιάσμου και του Μικρού Κρανοβουνίου. 

Ένα επίσης πολύ σημαντικό γεγονός της χρονιάς, που διανύουμε, θα είναι για τους Ηπειρώτες του νομού μας η τέλεση των επίσημων εγκαινίων στο νέο χώρο του Συλλόγου τους, στο Αρχοντικό Σκουτέρη. Με αφορμή τα εγκαίνια της νέας στέγης, ο Σύλλογος Ηπειρωτών θα διοργανώσει μια πανηγυρική εκδήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων θα λάβουν μέρος και οι Ηπειρώτες από τους γειτονικούς νομούς.  Τέλος, το προσεχές καλοκαίρι ο Σύλλογος θα δώσει το «παρών» στο Αντάμωμα των Ηπειρωτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα.

Γιάννης Τζαμπάζης «Οι Ηπειρώτες μετανάστευσαν από την πατρίδα τους, την Ήπειρο, ήρθαν στη Θράκη που την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους»

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ροδόπης, κ. Γιάννης Τζαμπάζης, υπενθύμισε ότι «είμαστε ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους της περιοχής, με ημερομηνία ίδρυσης την 14η Μάιου του 1928», για να προσθέσει ότι «οι Ηπειρώτες μετανάστευσαν από την πατρίδα τους, την Ήπειρο, ήρθαν στη Θράκη που την έκαναν δεύτερη πατρίδα τους, την αγάπησαν, δούλεψαν, δημιούργησαν, μετέφεραν τη μόρφωσή τους, που εκείνη την εποχή ήταν πολύτιμη, και ευεργέτησαν, όταν κέρδισαν χρήματα, τόσο τη Θράκη που τους φιλοξένησε, όσο και την πατρίδα που είχαν μέσα στην καρδιά τους, την Ήπειρο.

Έχουμε συμβάλει στην πολιτιστική, στην οικονομική και στην πολιτική ζωή της περιοχής πάρα πολύ ενεργά, ενώ το σημάδι που έχουν αφήσει οι Ηπειρώτες νομίζω ότι μέχρι σήμερα ανεβάζει το επίπεδο της Θράκης. Οι Ηπειρώτες είναι άνθρωποι μετρημένοι, της παράδοσης, με αρχές και μπορούμε να βροντοφωνάζουμε ότι η Ήπειρος είναι πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».

Γιάννης Παπακώστας «Οι Ηπειρώτες, που βρίσκονται εκτός Ηπείρου, κρατάνε πιο πολύ την παράδοση»

Ο κ. Τζαμπάζης δέχτηκε και τα συγχαρητήρια του προσκεκλημένου του, κ. Γιάννη Παπακώστα, ο οποίος, προτού πιάσει το μικρόφωνο για να ξεσηκώσει τον κόσμος ως αργά μετά τα μεσάνυχτα, αναγνώρισε ότι «οι Ηπειρώτες, που βρίσκονται εκτός Ηπείρου, βλέπω ότι κρατάνε πιο πολύ την παράδοση από εμάς, που είμαστε εκεί… ίσως γιατί νοσταλγείς αυτό που χάνεις και το δένεις περισσότερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.