Με το προσκυνημα στο παρεκκλησι της Αγιας Μαρινας

Κορυφώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Θρυλόριο

Η εβδομάδα-γιορτή πολιτισμού για τους ποντίους του νομού και συνολικά για τους Ροδοπίτες ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και έχοντας δημιουργήσει πολλές παρακαταθήκες για το μέλλον, ειδικά με τη διοργάνωση του 1ου έτους ποντιακής γαστρονομίας. Ο λόγος για τις εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», οι οποίες πρόσφεραν, για άλλη μία χρονιά, μια πολύτιμη ανάσα δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι. Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται επί της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Σαπών, στη διασταύρωση που οδηγεί προς το Θρυλόριο. Τη χάρη της Αγίας Μαρίνας προσκύνησε πλήθος κόσμου από όλον το νομό, ενώ τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων. Επίσης, στο χώρο του παρεκκλησίου μεταφέρθηκε και το Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας της Ασκήτριας, το οποίο είχαν υποδεχτεί οι Θρυλοριώτες την προηγούμενη μέρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον οικισμό τους. Έτσι, οι πιστοί που βρέθηκαν στην εκδήλωση για τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και τη χάρη της Οσίας Ελένης της Ασκήτριας.

Χορευτικό φεστιβάλ και γλέντι μέχρι πρωίας στην πλατεία του Θρυλορίου

Μετά από τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου ξεκίνησε το χορευτικό φεστιβάλ, που παραδοσιακά πλαισιώνει την ημέρα, με τη συμμετοχή δεκάδων μικρών και μεγάλων χορευτών, από τρεις πολιτιστικούς και χορευτικούς συλλόγους.

Για την ακρίβεια, στις χορευτικές επιδείξεις έλαβαν μέρος τα συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Γρατινής και του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Δυστυχώς, οι αποστολές δύο συλλόγων από τη Δράμα, των «Ακριτών» Νέας Κρώμνης και των Μικρασιατικών και Καππαδοκικών Δεσμών Κάτων Νευροκοπίου, δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση. Οι συμμετέχοντες, πάντως, δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας στην κεντρική πλατεία του οικισμού, σε ένα μεγάλο τραπέζι για όλους όσους συνέδραμαν στη φετινή διοργάνωση των εκδηλώσεων, που ήταν αφιερωμένες στην Αγία Μαρίνα.

Βράβευση του Άγγελου Τσιτηρίδη για την κατασκευή των επάθλων του 1ου έτους ποντιακής γαστρονομίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη στιγμή στην όμορφη βραδιά ήταν η βράβευση του κ. Άγγελου Τσιτηρίδη, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Νικόλαο Μαυρίδη, κατασκεύασε τα τρία ξυλάγκια, που αποδόθηκαν ως έπαθλα στους νικητές του διαγωνισμού ποντιακής γαστρονομίας. Ο κ. Τσιτηρίδης παρέλαβε ως αναμνηστικό από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, κ. Χρύσα Μαυρίδου, μία ποδιά με το λογότυπο του 1ου έτους ποντιακής γαστρονομίας.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στην κορύφωση των εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας»


Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, όπου κορυφώθηκε η γιορτή πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Νίκος Τσαλικίδης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος της «Γευσιγνωσίας», κ. Θέμης Τζενετίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής, κ.κ. Αντώνης Γραβάνης και Γιώργος Ναβροζίδης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θρυλορίου, κ. Γιώργος Σαλπιγγίδης, και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γρατινής, Χρήστος Τσεκής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.