Με τις πρεπουσες τιμες εορταστηκε η επετειος της μαχης στο οχυρο της Νυμφαιας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, 74 χρόνια μετά από την 6η Απριλίου του 1941, εορτάστηκε με τις πρέπουσες τιμές η επέτειος της μάχης στο οχυρό της Νυμφαίας, ενός εκ των οχυρών της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Έπειτα από την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, και το προσκλητήριο νεκρών, την κύρια ομιλία και, παράλληλα, την αφήγηση της άνισης μάχης ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα πραγματοποίησε ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Σωτήρης Κουντουράς. Εκ μέρους της κυβέρνησης, στον εορτασμό της επετείου παραβρέθηκε ο υφυπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ, ενώ το «παρών» έδωσαν οι αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Συγκεκριμένα, την επέτειο της μάχης του οχυρού τίμησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Τσαλικίδης εκ μέρος της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας κ. Γιώργος Ζηλούδης, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο επίτιμος πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πολιτευτής με το «Ποτάμι» κ. Σταμάτης Κουρούδης και ο πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης.

 

Επιπλέον, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ.κ. Μέτσο Τζεμαλί, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Γιώργος Γκράνας, η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Σταυρούλα Τζατζανά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης κ. Θανάσης Τσαρδακλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ροδόπης «Ψηλορείτης» κ. Ιωάννης Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και πολλοί άλλοι.

 

Τέρενς Κουίκ «Μία ακόμα από τις πολλές χρυσές σελίδες της ελληνικής ιστορίας που κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί και να μην τιμά»

 

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος χαρακτήρισε τις μάχες των οχυρών ως «μία ακόμα από τις πολλές χρυσές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Από εκείνες τις σελίδες που δεν δικαιούται κανείς να αγνοεί και δεν δικαιούται κανείς να μην τιμά. Είναι οι σελίδες εκείνες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν παραδίδεται και αγωνίζεται με το κεφάλι ψηλά. Και αυτό που τότε ήταν μια πράξη ηρωισμού των ελληνικών δυνάμεων σήμερα μετατρέπεται και σε μία πολιτική απάντηση σε όλους εκείνους που ήθελαν την Ελλάδα υποταγμένη. Η Ελλάδα δεν υποτάσσεται, η Ελλάδα προχωρά, η Ελλάδα θα δει το απόλυτο δίκαιό της και πάνω απ’ όλα οι Έλληνες», υπογράμμισε.

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παντελεήμων «Να προχωρήσουμε έχοντας ως βάση την πίστη μας αλλά ως βακτηρία και υποστηριγμό όλα όσα οι Έλληνες με το ελληνικό φιλότιμο λειτούργησαν»

 

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, συνέδεσε τον εορτασμό της επετείου με το χαρμόσυνο μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της κορύφωσής της, της Ανάστασης δηλαδή του Κυρίου. «Αυτή την πρώτη και μεγάλη ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή των Βαΐων, υποδεχόμαστε τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα, ο οποίος έρχεται και πορεύεται προς τον σταυρό να λυτρώσει με την ανάστασή του τον άνθρωπο από τη φθορά και την αμαρτία. Έτσι λοιπόν, ο Χριστός ερχόμενος στον κόσμο μας κατακόσμησε με ήθη, μας κατακόσμησε την ψυχή μας και εμάς τους Έλληνες με το φιλότιμό μας».

 

«Και σήμερα εδώ, στο οχυρό της Νυμφαίας», συνέχισε, «ως συνέχεια της Θείας Λειτουργίας, εδώ που τα οστά των ανθρώπων που θυσιάστηκαν και φυλάττουν τα όρια της πατρίδος γης μας, εδώ που το αίμα τους είναι ακόμα νωπό, εδώ που μοσχοβολάει η κτίση μέσα από τις θυσίες τους και τον ηρωισμό τους, εμείς, ταπεινοί προσκυνητές όλων αυτών, στον ηρωισμό, στη θυσία, στα ιδανικά, για το γένος, για τη φυλή, για τη θυσία υπέρ της πίστεως και της πατρίδος, όλοι, εν ενί στόματι και μια καρδία, δίνουμε τα χέρια για να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε έχοντας ως βάση την πίστη μας αλλά ως βακτηρία και υποστηριγμό, όλα όσα οι άνθρωποι εδώ, οι αγωνιστές μας, τα παιδιά μας, οι παππούδες μας, τα παλικάρια μας, οι Έλληνες με το ελληνικό φιλότιμο λειτούργησαν».

 

«Και λέω λειτούργησαν», επεσήμανε, «γιατί αυτή η θυσία δεν είναι τίποτα άλλο αλλά είναι μια λειτουργία για να μπορούμε εμείς να μεταλαμβάνουμε μέσα από τη δική τους θυσία. Καλό υπόλοιπο στη Μεγάλη Εβδομάδα, καλή Ανάσταση, ανάσταση για το γένος, για την Ελλάδα, για τη φυλή μας, για την ψυχή μας. Μια τέτοια ανάσταση εύχομαι σε όλους τους χριστιανούς της μητροπόλεώς μας αλλά και σε όλους τους Έλληνες».

 

Δημήτρης Χαρίτου «Οφείλουμε όλοι να αντλήσουμε διδάγματα έτσι ώστε η χώρα και ο λαός μας να ανακτήσουν εκ νέου την αξιοπρέπεια, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη»

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, εστίασε στις αναλογίες της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου με τη σημερινή. «Η απόδοση με θαυμασμό της τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να σταματήσουν τα ναζιστικά στρατεύματα εισβολής μας φέρνει στη θύμηση την απάντηση που έδωσε τότε ο διοικητής των οχυρών προς τον Γερμανό στρατηγό, ο οποίος τον ρώτησε πως τολμά “η ψείρα Ελλάς να τα βάζει με τη Γερμανική Αυτοκρατορία” και του απάντησε ο Έλληνας ταγματάρχης “Απατάσθε αν νομίζετε ότι η Ελλάς είναι ψείρα. Είναι μικρή αλλά ένδοξη”», τόνισε.

 

«Προφανώς είναι διαφορετικές οι ιστορικές αναλογίες», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου, «αλλά και τα διακυβεύματα του σήμερα. Όμως και σήμερα η χώρα μας είναι στο μέσο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές και οφείλουμε όλοι να αντλήσουμε διδάγματα, να σταθούμε όρθιοι έτσι ώστε η χώρα μας, ο λαός μας να ανακτήσει εκ νέου την αξιοπρέπεια, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και νομίζω ότι μπορούμε να αντλήσουμε τέτοια συμπεράσματα από τέτοια μεγάλα γεγονότα όπως αυτά που τιμούμε σήμερα».

 

Δήλωση Χαρίτου για την παρουσία της Χρυσής Αυγής

 

Μετά τη γνωστοποίηση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, με νέα δήλωσή του τόνισε: «Η περιθωριακή παρουσία των νοσταλγών του ναζισμού, της Χρυσής Αυγής, αμαυρώνει την επέτειο και αποτελεί προσβολή στη μνήμη όσων έπεσαν ηρωικά εδώ στο οχυρό για να ανακόψουν την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων. Οφείλει η δημοκρατία να υπερασπίζεται και οι διοργανωτές να περιφρουρούν τέτοιες επετείους από τα κατάλοιπα του ναζισμού».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.