Με νεα καμπανα στο εκκλησακι του Αγιου Γεωργιου και πληθος καλεσμενων συλλογων αναβιωσαν και φετος τα «Παρχαρια»

Τριήμερο εκδηλώσεων, που ολοκληρώθηκε με την αναβίωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού

Νέα καμπάνα απέκτησε φέτος το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως των Παρχαρίων, που βρίσκεται στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας. Η τοποθέτηση της νέας καμπάνας, 120 κιλών η οποία αποτέλεσε δωρεά του Έλληνα επιχειρηματία από την Μόσχα κ. Παντελή Αλεξίδη, και την αρωγή του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Μαΐου, τη δεύτερη δηλαδή ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων των φετινών Παρχαρίων.
 

Ο θεσμός των Παρχαρίων, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» πραγματοποιήθηκε φέτος για 16η χρονιά, αρχής γενομένης από την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» της κ.Σοφίας Προκοπίδου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου και ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι  που αναβίωσε και φέτος το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας.
 
Της αναβίωσης του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου, ήτοι τα «Παρχάρια» την Κυριακή, προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ στο πλαίσιο του πανηγυριού πραγματοποιήθηκε και φεστιβάλ παραδοσιακού χορού, με την συμμετοχή φέτος χορευτικών συλλόγων από την Ροδόπη -όπως οι Σύλλογοι Κρητών, Αρμενίων και Πατεράδων-, την Καβάλα αλλά και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία.
 

Στο τραγούδι ήταν ο Μπάμπης Ιωακειμίδης και ο Γιώργος Παπαγιαννίδης, στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος, στο αγγείο ο Γιώργος Μοσκοφίδης, ο Νίκος Σακίδης στα κρουστά, ο Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα, ο Νικόλαος Καλογερίδης στο νταούλι, ο Κυριάκος Γερμανίδης στη λύρα και το τραγούδι, οι Θεόδωρος Νικηφορίδης και Ηρακλής Κατηγκαρίδης στο ζουρνά, ο Αβραάμ Φωτιάδης στο νταούλι, κ.α.
 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» κ. Αβραάμ Φωτιάδης θέλησε να ευχαριστήσει για την παρουσία τους το σύνολο των φιλοξενούμενων συλλόγων ενώ έκανε ειδική μνεία στον επιχειρηματία κ. Αλεξίδη για τη δωρεά της καμπάνας.
 

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των καλεσμένων συλλόγων, καθώς και η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, πρόεδρος της «Κ. Καραθεοδωρή» εκ μέρους του δήμου Κομοτηνής, ο κ. Γιάννης Νικολαΐδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία επεσήμανε πως «το αισιόδοξο σε όλη την προσπάθεια είναι ότι κάθε χρόνο μπαίνει και ένα ακόμη λιθαράκι», καθώς και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους νέους και τις νέες «που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις» για να επισημάνει πως « το πάθος και το πείσμα που χρειάζεται κάθε χρόνο για την αναβίωση της διοργάνωσης αυτής είναι και αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, ούτως ώστε μετά μία δύσβατη πορείας, όπως αυτή που ακολούθησαν οι Πόντιοι ομογενείς μας, σήμερα να βγούμε σε ξέφωτο για να γυρίσουμε σελίδα και να μπορούμε χωρίς δανειστές και επιτροπεία να κοιτάξουμε το μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.