«Μαθε με να μην ξεχνω…» απο τα Ποντιακα Σωματεια της Ροδοπης

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στις 18 και 19 Μαΐου 2024 υπό τον γενικό τίτλο «Μάθε με να μην ξεχνώ…».

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 18 Μαΐου

Σάπες

18.00:  Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών:

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχώντων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Σαπών.

19.00: Αίθουσα εκδηλώσεων Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών:

Ομιλία από την κ. Χρύσα Μαυρίδου, Παιδαγωγό, Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς». Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την εφηβική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» που θα την πλαισιώσει η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος».

Κυριακή 19 Μαΐου

Κομοτηνή

10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από την Αντωνία Μαρμαρίδου, Φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Προέδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής.

11.00: Κατάθεση στεφάνων στον υΑδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Η τελετή θα κλείσει με θρηνητικά ποντιακά τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.  

19:00:  Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής:

Ομιλία από τη συγγραφέα Θεοδώρα Ιωαννίδου-Καρακουσόγλου με θέμα: «Η μνήμη ως αφετηρία δικαίωσης». Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την εφηβική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», η οποία θα διανθιστεί με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.