«Μαμα…»: Κυκλοφορησε το δευτερο βιβλιο της Δραμινης συγγραφεα Μαριας Καμπανταη

20 αληθινές ιστορίες για την σχέση μητέρας και παιδιών

Στην τόσο γνώριμη αλλά και συγκινησιακά φορτισμένη σχέση μας με τη Μαμά, τη Μάνα, τη Μητέρα, μας ταξιδεύει στο δεύτερο βιβλίο της η Δραμινή συγγραφέας Μαρία Καμπάνταη.

Στο βιβλίο με τίτλο «Μαμά… 20 αληθινές ιστορίες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αρμός»η ψυχολόγος και συγγραφέας διεισδύει τρυφερά στην  ψυχή της ενήλικης κόρης καθώς ξεδιπλώνει μνήμες από την παιδική της ηλικία, σκέψεις και συναισθήματα  για τη μάνα της,  αλλά και τον τρόπο που η ίδια έχει γίνει μητέρα και προσεγγίζει τα παιδιά της.

Όπως αναφέρει η ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου πρόκειται για «ένα βιβλίο γραμμένο για σένα και τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου. Μια σχέση θεμελιώδη, ίδια αλλά και τόσο διαφορετική όσο και οι άνθρωποι μεταξύ τους. Περιέχει αληθινές ιστορίες που αγκαλιάζουν σα μαλακό ζυμάρι όλα τα στραβά της -το άγχος, την ανασφάλεια, την επίκριση, την παραμέληση- αλλά και τις πιο συχνές απορίες μας:

– Πόσο η αόρατη κλωστή που μας συνδέει με τη μητέρα μας ορίζει τη ζωή και τους ρόλους

μας; Τα έχω καταφέρει τελικά στη ζωή μου;

– Υπάρχει συνταγή για την καλή μητέρα;

– Τι σχέσεις έχω με τα παιδιά μου; Έκανα μια οικογένεια όπως τη φανταζόμουν;»

«Χωρίς να έχει την πρόθεση διδακτισμού, το βιβλίο είναι πηγή γόνιμου προβληματισμού και λειτουργεί ως πυξίδα στην αναζήτηση του εαυτού και των ρόλων σου. Βιώματα, μνήμες και ξεχασμένες μυρωδιές διαμορφώνουν μια νοσταλγική διάθεση για τη χαμένη μας παιδικότητα, ενώ κυριαρχεί το φως ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές» αναφέρει.

«Στη σχέση μητέρας-παιδιού όλα συνεξηγούνται»

Γράφοντας για το βιβλίο η κλινική ψυχολόγος Τάνια Αναγνωστοπούλου τονίζει πως οι ιστορίες της Μαρίας Καμπάνταη «είναι μέσα από τη ζωή».

«Η ματιά της Μαρίας Καμπάνταη αγκαλιάζει σαν μαλακό ζυμάρι όλα τα στραβά στη μητρική σχέση- την υπερπροστασία, το άγχος, την ανασφάλεια, την επίκριση, την παραμέληση. Αγκαλιάζει και τις αναρωτήσεις της ίδιας της μάνας όταν κουρνιάζει στον καναπέ της: «Δεν έχω καταφέρει και πολλά τελικά στη ζωή μου. Τι σχέσεις έχω με τα παιδιά μου; Έκανα μια οικογένεια όπως τη φανταζόμουν; Είμαι ευτυχισμένη;» τονίζει υπογραμμίζοντας πως «με τη γραφή της η Μαρία Καμπάνταη από τη μια παρουσιάζει εικόνες γέννημα της ίδιας της ζωής, από την άλλη τις αποδομεί αναποδογυρίζοντας τα νοήματά τους για να δει τι κρύβεται από πίσω, να παίξει μαζί τους και να τις ταιριάξει σε μια νέα σύνθεση. Ο λόγος της πηγαίος, καθαρός, στοχαστικός, πηγαινοέρχεται με εξαιρετική πλαστικότητα και χιούμορ ανάμεσα στη λεπτομέρεια και τη μεγάλη εικόνα».

«Η συγγραφέας δεν παύει να μας θυμίζει ότι ο δεσμός της μητέρας με το παιδί της μοιράζεται πολλά με τη μαγειρική: όχι μόνο τα υλικά και τη διαδικασία του μετασχηματισμού τους σε μια μοναδική σύνθεση, αλλά και τον πειραματισμό, την αγωνία, τη χαρά και την απογοήτευση που είναι μέρος αυτής της διαδικασίας» συνεχίζει για να καταλήξει λέγοντας πως «οι ιστορίες της Μαρίας Καμπάνταη είναι πηγή γόνιμου προβληματισμού και έμπνευσης για την ψυχή μας, απολαυστικές και χορταστικές για τις αισθήσεις μας, όπως η σπιτική πίτα και τα σοκολατένια κέικ που περιγράφει στο καινούργιο βιβλίο της» .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.