«Μαιρη γκρι»: Η θηλυκη εκδοση του «Διαχειριστη» της Φωτεινης Ναουμ μολις κυκλοφορησε

Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας «Ήθελα να δείξω τον συγκρουσιακό κόσμο μιας σύγχρονης γυναίκας στα 40, ωστόσο η Μαίρη μιλάει για την πραγματικότητα των πολλών»

Η «Μαίρη γκρι» κυκλοφορεί εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στην Κομοτηνή αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Γέννημα, θρέμμα «Κομοτηναία» μιας και αποτελεί την πρωταγωνίστρια του νέου μυθιστορήματος της Κομοτηναίας συγγραφέα κ. Φωτεινής Ναούμ στο ομότιλτο «Μαίρη Γκρι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κύφαντα».

Η «Μαίρη γκρι» που δανείζεται το όνομά της από το γκρι των ημερών όπως εξήγησε η ίδια η συγγραφέας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» είναι η θηλυκή εκδοχή του «Διαχειριστή» που κυκλοφόρησε το 2012 και αποτελεί μια τρόπον τινά «οφειλή» της συγγραφές προς τον ίδιο της τον εαυτό και το αναγνωστικό της κοινό. Υπό την έννοια ότι πάντα ήθελε να ασχοληθεί συγγραφικά με την υφιστάμενη πραγματικότητα των γυναικών.

Η Φωτεινή Ναούμ παραδίδει την 8η συγγραφική της προσπάθεια, μια νουβέλα της υπαρξιακής ανησυχίας της σύγχρονης γυναίκας μέσα στην οικογένεια, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που όπως τόνισε και η ίδια ωστόσο βρίσκει ήδη την δική της αλήθεια στα πρόσωπα πολλών αναγνωστών και αναγνωστριών.

Φωτεινή Ναούμ όμως για την …Μαίρη γκρι…

ΠτΘ: κ.Ναούμ μόλις κυκλοφόρησε το νέο, 8ο κατά σειρά μυθιστόρημά σας με τίτλο «Μαίρη γκρι» από τις εκδόσεις Κύφαντα. Ένα βιβλίο αφιερωμένο τρόπον τινά στο γυναικείο φύλο, το οποίο κατά την άποψη μας και σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε πει, το «οφείλατε» στο αναγνωστικό σας κοινό.

Φ.Ν.: Κάπως έτσι το αισθάνομαι κι εγώ, νομίζω ότι όντως το χρωστάω. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι να γράψω αυτό το βιβλίο τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε που εκδόθηκε ο «Διαχειριστικής». Πάντα ήθελα να κάνω κάτι παρόμοιο, να παραθέσω δηλαδή την εκδοχή μιας σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, όχι από την ωραιοποιημένη της μορφή, ούτε και από την αρνητική, αλλά μέσα από την πραγματικότητα της. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με μια ηρωίδα γυναίκα αυτή τη φορά που θα μιλάει για την πραγματικότητα των πολλών. Μέσα σε αυτό το λογοτεχνικό κείμενο ήθελα πραγματικά να δείξω τον συγκρουσιακό κόσμο μιας σύγχρονης γυναίκας στα 40, η οποία είναι μητέρα, εργαζόμενη, έχει σε κάθε περίπτωση να υπερασπίσει πάρα πολλές ιδιότητες, οι οποίες την έχουν κάνει να αφήσει  λίγο πίσω της θηλυκή της ψυχή. Ή αυτό να δείχνει στον κόσμο, γιατί η ίδια μάλλον δεν το έχει ξεχάσει ποτέ. Έρχεται η στιγμή, ίσως η λεγόμενη κρίση των 40, που η Μαίρη δεν αντέχει πια όλο αυτό που βιώνει, αρχίζει και ενοχλείται μέσα  στο περίβλημά της και θέλει να το πετάξει από πάνω της.

ΠτΘ: Εξ ου και η επιλογή της λέξης «γκρι» στον τίτλο;

Φ.Ν.: Το «Μαίρη γκρι» είναι ένας τίτλος που συμβολίζει ότι η Μαίρη είναι γκρι, αισθάνεται γκρι, γιατί αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη. Ότι κάπου έχει παγώσει, κάπου έχει χάσει τον εαυτό της.

«Η Μαίρη δεν γεννήθηκε χθες, πραγματεύεται ζητήματα που τα κουβεντιάζω καιρό με πάρα πολύ κόσμο»

ΠτΘ: Θεωρείτε πως η ψυχοσύνθεση της Μαίρης αγγίζει και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι των σύγχρονων γυναικών;

Φ.Ν.: Αν κάτι με χαρακτηρίζει είναι το γεγονός ότι παρατηρώ συνεχώς τον κόσμο γύρο μου και αυτά που πραγματεύεται η Μαίρη. Τα κουβεντιάζω καιρό με πάρα πολύ κόσμο. Δεν είναι κάτι που μου γεννήθηκε χθες. Είναι μια πορεία που την παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Θεωρώ ότι πάρα πολλοί άνθρωποι είναι δυσλειτουργικοί και δυστυχισμένοι μέσα σε έναν γάμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία. Αυτό που προσπάθησα στη Μαίρη, είναι να έχω μια ηρωίδα, μια προσωπικότητα η οποία «μπαλαντζάρει» ανάμεσα στο θέλω και το δεν θέλω, μπορώ και δεν μπορώ, ναι μεν αλλά.

Είμαστε λιγάκι μπερδεμένοι και η Μαίρη είναι ακόμα περισσότερο. Προσπαθεί πολύ. Κατά την άποψή μου αυτό το βιβλίο είναι λιγάκι τραγικό, αλλά δεν παύει να με κάνει να χαμογελάω μέσα από όσα ζει η Μαίρη. Την συμπονώ, την κατανοώ και ιδιαίτερα την υπεπροσπάθειά της να νικήσει τον εαυτό της, την επιθυμία της, την κοινωνία.

ΠτΘ: Σε κάποιο σημείο του βιβλίου αναφέρετε πως η Μαίρη σε πολλές των περιπτώσεων, επιλέγει την παύση, που εσείς το χαρακτηρίζετε ως διπολικότητα. Γιατί αυτή η παύση;

Φ.Ν.: Ίσως αυτή η  παύση να χρειάζεται για ανασυγκρότηση δυνάμεων. Η Μαίρη ζει συνέχεια στο κόκκινο. Ίσως λοιπόν από τη στιγμή που αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και ξεσπά, η παύση κρίνεται αναγκαία για να νεκρώσει, να αντέξει και να ανασυγκροτηθεί.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος σας ως προς τον αναγνώστη με το βιβλίο αυτό; Να μείνει με ένα χαμόγελο στο στόμα, να μπει στην διαδικασία μίας υπαρξιακής ενδεχομένως αναζήτησης, να μείνει απλά στην ανάγνωση;

Φ.Ν.: Δεν ξέρω αν ένα βιβλίο έχει δύναμη να σε κινητοποιήσει τόσο έντονα. Αισθάνομαι ότι θα ταυτιστείς μαζί του αν είναι να ταυτιστείς, αν το αναγνωρίσεις, αν μιλάτε την ίδια γλώσσα, αν σου θυμίζει κάτι από τον εαυτό σου. Η «Μαίρη γκρι» έχει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα που κυκλοφόρησε ωστόσο αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι από εκεί που σε κάθε παρουσίαση έρχονταν και μου έλεγαν «πότε θα γράψεις ένα βιβλίο για μένα» τώρα με ρωτάν «για μένα το έγραψες;». Μου αρέσει γιατί θεωρείται τολμηρό, από εκεί και πέρα ο κάθε αναγνώστης και η κάθε αναγνώστρια μπορεί να το δει και να το διαβάσει με όποιον τρόπο θέλει.

«Δεν δίνω απαντήσεις στα βιβλία μου, μεταφέρω απλά στο χαρτί αυτά που παρατηρώ»

ΠτΘ: Μιλήσατε άλλωστε για ένα βιβλίο που αποτελεί τον «θηλυκό διαχειριστή»…

Φ.Ν.:  Ακριβώς. Από εκεί και ύστερα ωστόσο προσωπικά δεν δίνω απαντήσεις στα βιβλία μου. Μεταφέρω στο χαρτί αυτά που παρατηρώ και από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. Η Μαίρη ξεκίνησε με το αν θα πήγαινε το πολυπόθητο ταξίδι το επαγγελματικό που υποσχόταν πολλά, έπειτα αυτονομήθηκε, έγινε κάτι άλλο, με πήρε και με παρέσυρε και είναι ένα βιβλίο,, ίσως το μόνο, που μπορεί να πει κανείς ότι όντως δίνω απάντηση, σε σχέση πάντα με τη Μαίρη. Μπορεί να μην βρίσκει αυτό που ποθεί, αλλά μέσα της βρίσκει μια άκρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.