«M_otherpoem: μονο λογος»

Μια αναγνωστική performance από τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη την Πέμπτη 30 Ιουλίου στην Παλιά Μουσική Καβάλας

Το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με το περιοδικό Εντευκτήριο παρουσιάζουν τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη σε μια αναγνωστική performance πάνω στο πρόσφατο έργο του μ_otherpoem: μόνο λόγος (Εκδόσεις Νεφέλη, 2014), την Πέμπτη 30 Ιουλίου και ώρα 21.30, στην Παλιά Μουσική.
 
Εξήντα λεπτά για κείμενο, φωνή και σώμα, εύγλωττες σιωπές και αποσιωπήσεις, τρέμουσες αποκαλύψεις, απουσίες και παρουσίες που καταλήγουν σε έναν και μόνο λόγο: της ένωσης και του αποχωρισμού των ανθρώπων. 

Τι είναι το μ_otherpoem: μόνο λόγος

Το μ_otherpoem: μόνο λόγος είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό ποίημα, που περικυκλώνει τη μητέρα ως «χώρα», χρησιμοποιώντας την αμεσότητα θεατρικού μονολόγου. Το έργο στοχεύει στην υποκειμενική αποτύπωση του ατομικού οικογενειακού βιώματος (πηγής και κάθε «εγκλήματος»), υπονοώντας όμως και άλλους ομόκεντρους –και πολύ καθολικότερους– κύκλους του Μητρικού. Στο μ_otherpoem: μόνο λόγος, το τραύμα μεταπλάθεται σε γλώσσα, μυθοπλασία και μορφή. Τα ποιήματα αναπτύσσονται γύρω από μια εξαντλητική «υπόθεση εργασίας», εναλλασσόμενα σαν μικρά θεωρήματα – απολαυστικά, τρομακτικά, λεπτού χιούμορ. Ώστε στο τέλος πλέον το ατομικό να έχει γίνει κατ’ ευχήν ευρύχωρο (αγγίζοντας ακόμη και το αρχέτυπο) και η οδύνη να έχει μετασχηματισθεί σε κοινό λόγο, έναν λόγο που μας ενώνει. 

Μία «μικρή γεύση» από το μ_otherpoem: μόνο λόγος

[…]
Τα σεμέν είναι τσίλικα, βρίσκονται παντού, κυκλώνουν τον χώρο.
Μεσολαβούν ανάμεσα στις ρώγες των δαχτύλων μας και σε κάθε πράγμα.
Οι τρεις τυφλοί τα λέμε μπράιγ και μένουμε να τα διαβάζουμε με την αφή.
Αλλά δεν είναι αυτά γραφή, δεν σημαίνουν κάτι – άλλο είναι.
 
Τον κατάλευκο πολύποδα της αθωότητάς της
η μητέρα τον έπλεκε αιώνες με το τσιγκελάκι. 

Άλλη μία απώλεια μέτρησε το 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Δοθείσης ευκαιρίας να σημειωθεί ότι, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Φιλίππων «μέτρησε» την Παρασκευή άλλη μια απώλεια αφού η παράσταση «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που επρόκειτο να παρουσιαστεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, αναβλήθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της παραγωγής όπως αναφέρεται παρακάτω:
 
«Με την παρούσα επιστολή είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε τη συμμετοχή της παράστασης Ιούλιος Καίσαρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, λόγω της δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας και της αδυναμίας του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου να χρηματοδοτήσει άμεσα την παραγωγή».
 
Info
Είσοδος ελεύθερη
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.