Λογοτεχνικες «ανασκαφες» στο Αρχαιολογικο Μουσειο της Κομοτηνης (+Gallery)

Άκρως επιτυχημένη η 1η Λογοτεχνική Σκηνή που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Μιχάλη Γκανά, η «Επικίνδυνη ηλικία» του Νίκου – Αλέξη Ασλάνογλου, η «Μοναξιά» της Κατερίνας Γώγου, τα «Τείχη» του Κ.Καβάφη και άλλα πολλά ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών, κλασικών και σύγχρονων, όπως οι «δικοί μας» κ.κ. Ιγνάτης Χουβαρδάς, Γιάννης Στρούμπας και Χάρης Μιχαλόπουλος, ζωντάνεψαν δια μέσου των αναγνώσεων των εκλεκτών προσκεκλημένων που συμμετείχαν στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής το πλαίσιο της 1ης Λογοτεχνικής Σκηνής που «έστησε» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Πρόκειται για μία πιλοτική δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, στόχος της οποίας όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα είναι η διεύρυνση των πολιτιστικών δράσεων του Mουσείου αλλά και η προσέγγιση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
 
Η πρώτη αυτή προσπάθεια από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και από το γεγονός ότι οι διοργανωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν μία εκλεκτή ομάδα συμπολιτών μας, από τον ακαδημαϊκό και όχι μόνο χώρο, πολλοί εκ των οποίων ασχολούνται ενεργά με τη συγγραφή, για να αναγνώσουν ποιήματα της επιλογής τους με τη θεματική της «απομόνωσης». 

Χρύσα Καραδήμα «Η παρουσία μας είναι συνεχής, καθημερινή, και πρόθεσή μας είναι να συμπράττουμε με όλη την τοπική κοινωνία» 

«Ο πολιτισμός είναι σύνολο» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα  Καραδήμα τονίζοντας πως η διεύρυνση της επικοινωνίας του Μουσείου με τον κόσμο της Κομοτηνής αποτελεί βασικό άξονα της Εφορείας. Βλέποντας και την επιτυχία της πρώτης αυτής εκδήλωσης η κ. Καραδήμα προανήγγειλε και τη συνέχιση ανάλογων δράσεων, στον ίδιο ή και σε παρεμφερείς τομείς επισημαίνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία μας είναι συνεχής, καθημερινή, και πρόθεσή μας είναι να συμπράττουμε με όλη την τοπική κοινωνία».
 
Η θεματική της βραδιάς, η απομόνωση. Μία επιλογή η οποία, όπως εξήγησε, η κ. Δαλακούρα «ταίριαξε γάντι» με την παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του συγγραφέα κ. Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, με τίτλο «Τραμπάλα», η οποία αποτέλεσε την έναρξη της προχθεσινής βραδιάς, με τις κ.κ. Νάγια Δαλακούρα και Φωτεινή Ναούμ να μιλούν για το βιβλίο.
 
«Ο Χρήστος Γκέζος εγκαινιάζει επίσης και τις βιβλιοπαρουσιάσεις στον χώρο του μουσείου, τις οποίες ευελπιστούμε να συνεχίσουμε» τόνισε  η κ. Δαλακούρα υπογραμμίζοντας πως ο θεματικός άξονας της απομόνωσης επιλέχθηκε καθώς αποτελεί ένα θέμα που «μας απασχολεί καθημερινά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας».
 
Μιλώντας για την επιλογή των προσώπων που συμμετείχαν στη συνέχεια της βραδιάς στις αναγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν η ίδια εξήγησε πως πρόκειται για μία επιλογή προσώπων «με ενεργή συγγραφική δραστηριότητα και αγάπη για την τέχνη, καθώς και για ανθρώπους που στηρίζουν εδώ και χρόνια το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων» εκφράζοντας ωστόσο την ευχή της «η πρωτοβουλία αυτή να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται έστω μία φορά το εξάμηνο, με διαφορετική θεματολογία και με τη συμμετοχή διαφορετικών ανθρώπων».
 

Το σκέλος των αναγνώσεων ξεκίνησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, η οποία ανέγνωσε το ποίημα «Επίπλωση» του Άρη Αλεξάνδρου, για να δώσει τον λόγο στην φιλόλογο και επιμελήτρια εκδόσεων κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη και την «Επικίνδυνη ηλικία» του Νίκου- Αλέξη Ασλάνογλου.
 
Ο Αλεξανδρουπολίτης δικηγόρος κ. Χρήστος Βασματζίδης συνέχισε με το «Μετάσταση στο κενό (ποιητικός διάλογος με τη «Mοναξιά» του Tomas Tranströmer)», ενώ αμέσως μετά η φιλόλογος κ. Δώρα Κάσσα ανέγνωσε τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Μιχάλη Γκανά.
 
Ο κ.Χρήστος Αρμάντο Γκέζος  συμμετείχε και στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ποιητή, απαγγέλλοντας το ποίημα του με τίτλο «Πόρτα» από τη βραβευμένη με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, ποιητική του συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι», ενώ η «Μοναξιά» της Κατερίνας Γώγου ακολούθησε δια στόματος του Επίκουρου καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Βασίλη Δαλκαβούκη.
 
Ένας εκ των ανθρώπων του Μουσείου και της ευρύτερης αρχαιολογικής κοινότητας της περιοχής ο αρχαιολόγος και επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος συνέχισε με το ποίημα «Η Ιωάννα της σιωπής» του Ευρύζελμι Ζωναίου- ποιητικό του ψευδώνυμο- αφιερωμένο στην εξαιρετική και διεθνούς φήμης αλεξανδρουπολίτισσα  εικαστικό, την αείμνηστη Ιωάννα Φιλιππίδου, ενώ η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου απήγγειλε τα «Τείχη» του Κ. Καβάφη.
 
Η  κοινότητα των γραμμάτων της Κομοτηνής συνέχισε τη βραδιά, με τη φιλόλογο κ. Κατερίνα Σχοινά και την «Εισαγωγή» στον «Μέσα Τόπο» του Ηλία Λάγιου και τον Επίκουρο καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Χάρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος χάρισε στο κοινό το «Εκατομμύρια χιλιόμετρα μοναξιάς» που φέρει την υπογραφή του από τη συλλογή «Δεν έρχονται», ενώ ο Κομοτηναίος φιλόλογος και συγγραφέας κ.Κώστας Καβανόζης ανέγνωσε το «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» της Γλυκερίας Μπασδέκη. 
 
Η Επίκουρος καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ.Ιωάννα Παπαδοπούλου, έδωσε τη μουσική νότα της βραδιάς απαγγέλλοντας το «Μοναξιά και θάνατος» έναν θεατρικό παράμερο λόγο του David Bowie, (από τον δίσκο The next day, στίχοι D. Bowie, σε δική της μετάφραση και προσαρμογή, ενώ ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης απήγγειλε το ποίημα που φέρει την υπογραφή του με τίτλο «Άτιτλον».
 
Ο Τίτος Πατρίκιος και το «Πριν απ’ τη σιωπή» από τη συλλογή «Αντιδικίες» ακολούθησε δια στόματος της  φιλολόγου κ. Αρτέμιδος  Αρχοντογεώργη, με «Τα επαρχιακά» του Δημήτρη Πέτρου να ακολουθούν από τη συμβολαιογράφο και πεζογράφο κ. Βίκυ Τσελεπίδου.
 

Η φιλόλογος κ. Σοφία Σουβατζόγλου ανέγνωσε το μυθολογικό ποίημα «Χρυσόθεμις» του Γιάννη Ρίτσου,  ο κ. Γιώργος Τσομής, Αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. «Το κορίτσι από τις Σάρδεις» της Σαπφούς και ο κ. Σπύρος Κιοσσές το «Κάποιος εξημέρωσε κάποτε μια μοναξιά» του Αργύρη Χιόνη, ενώ η βραδιά έκλεισε με δύο ακόμα φιλολόγους και ποιητές, τους κ.κ. Ιγνάτη Χουβαρδά και Γιάννη Στρούμπα, οι οποίοι ανέγνωσαν δικά τους ποιήματα και συγκεκριμένα το «Βόλτα μοναξιά» και «Πεζόδρομος νήπιας κυκλοφορίας» αντίστοιχα.
 
Η βραδιά έκλεισε με ένα αναπάντεχο δώρο, την απαγγελία στίχων του Κωστή Παλαμά για τη μοναξιά των γηρατειών από διακεκριμένη της πόλης μας αναγνώστρια.
 
Μακάρι, τέτοιου είδους βραδιές υψηλής έντασης να επαναληφθούν «με αντικείμενο τα προσωπικά ευρήματα του καθενός από τις “ανασκαφές” στο πεδίο του λόγου», όπως ανέφερε ο ποιητής Χάρης Μιχαλόπουλος,  και την κατάθεση των προσωπικών μοναχικών στιγμών που συνδέονται με την ανάγνωση της ποίησης, όπως ανέφερε ο φιλόλογος Σπύρος Κιοσσές, να έχουν συχνότερα  τη δυνατότητα να επικοινωνούνται στο δημόσιο χώρο, ανταμώνοντας και ανθρώπους και μοναξιές, καταλύοντάς τες.     

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.