Λογοτεχνια με «αρωμα» Θρακης
Η εκδήλωση «έκλεισε ζεστά» με παραδοσιακά τραγούδια και Χατζιδάκι
Την οργάνωση επιμελήθηκαν οι: Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Θανάσης Μουσόπουλος και Γιώργος Χατζηθεοφάνους
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου 2023 διοργανώθηκε εκδήλωση στην Ξάνθη για την ανάδειξη της λογοτεχνίας σε ολόκληρη την Θράκη προκειμένου να προβληθεί το έργο όλων ανεξαιρέτως των λογοτεχνών/λογοτέχνιδων της περιοχής μας ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή οποιουδήποτε άλλου διαχωρισμού. Η εκδήλωση έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Ξάνθης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Καπναποθήκη Π (ώρα 19.00, Καπνεργατών 9).
Θ. Μουσόπουλος: «Για να αγαπήσω ένα τόπο, οφείλω να γνωρίσω την ιστορία και τον πολιτισμό του»
Ο φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής, κ. Θανάσης Μουσόπουλος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Εισαγωγή στην Θρακική Λογοτεχνία», και μεταξύ άλλων στάθηκε στα ακόλουθα: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την αρχική σύλληψη της ιδέας και για την πραγματοποίηση τούτης της εκδήλωσης. Εδώ και πενήντα χρόνια ασχολούμαι με τη Λογοτεχνία της Θράκης, συγκεντρώνοντας στοιχεία και δημοσιεύοντας σχετικές εργασίες, με καθοριστική της πορείας μου τη ‘’Συνοπτική Ιστορίας Θρακικής Λογοτεχνίας’’ που δημοσιεύθηκε το 1982 στον τρίτο τόμο της ‘’Θρακικής Επετηρίδας’’ του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, καθώς και σε σχετικό ανάτυπο (σελ. 175 – 215)» και πρόσθεσε: «εύχομαι ελπίζω στη συνέχεια του σημερινού εγχειρήματος και στη διεύρυνσή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Ο Ομιλητής επιχείρησε μία σφαιρική και συνάμα διαχρονική προσέγγιση του προς εξέταση θέματός μας. Έπειτα, σχηματικά και ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Τέχνη του Λόγου της Θράκης κατά τον 19ο αιώνα στην ενιαία Θράκη και στους λογοτέχνες άνδρες και γυναίκες της εκατονταετηρίδας ελεύθερης Θράκης.
Έπειτα, ολοκλήρωσε την εισήγησή του κάνοντας μνεία σε δημιουργούς που έφυγαν από την ζωή και συμπλήρωσε: «Οι Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες δημιουργοί του λόγου που αναφέρθηκαν δεν είναι εν ζωή. Το έργο τους, όμως αποτελεί μια ‘’ζωντανή’’ αλυσίδα που συνεχίζεται με τόση ποικιλία και πλούτο στις μέρες μας».
Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε, τόνισε: « Θα ήθελα να πω ότι θεωρώ επιβεβλημένο στην Εκπαίδευσή μας, μέσα στο κεφάλαιο ‘’Τοπική Ιστορία’’ να περιλάβουμε και την ‘’Τοπική Λογοτεχνία’’. Για να αγαπήσω ένα τόπο, οφείλω να γνωρίσω την ιστορία και τον πολιτισμό του».
Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή: «Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι δύο κώδικες επικοινωνίας, κοινωνικά προσδιορισμένοι, που έχουν μορφή και περιεχόμενο»
H Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογία του ΔΠΘ, κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή στην εισήγησή της επιχείρησε να ορίσει τον λογοτεχνικό και τον μη λογοτεχνικό λόγο από την πλευρά της γλωσσολογίας κι εν συνεχεία να τονίσει τη σημασία του κριτικού λόγου για να την προστασία της αυθεντικής λογοτεχνίας από την κοινοτοπία.
«Η γλώσσα και η λογοτεχνία εμπεριέχουν ορισμένα χαρακτηριστικά από αυτά που συγκροτούν τα έργα τέχνης: είναι και οι δύο κώδικες επικοινωνίας, κοινωνικά προσδιορισμένοι, που έχουν μορφή και περιεχόμενο. Η διάκριση των δύο ειδών λόγου, αν και δεν αποτελεί σαφές κριτήριο, δείχνει όμως ότι η παραγωγή και η κατανόηση λογοτεχνικού λόγου προϋποθέτει μια διαμόρφωση του υποκειμένου στην οποία έχουν ενσωματωθεί τόσα και τέτοια κοινωνικοπολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν το υποκείμενο είτε να παραγάγει και/ή να κατανοήσει λογοτεχνικό λόγο.Η λογοτεχνία είναι δείκτης της εξέλιξης της γλώσσας, ο αποδέκτης των εξελίξεων. Για να διακριθεί η αυθεντική λογοτεχνία από την κοινότοπη είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας βασικός παράγοντας της κριτικής σκέψης: η ελευθερία του λόγου».
Ακολούθως, ανέγνωσε τα ονόματα των λογοτεχνών της πόλης μας, είτε αυτοί/ες είναι Ξανθιωτες/ισσες που ζουν συνέχεια στην Ξάνθη, είτε έχουν ζήσει στην Ξάνθη και έχουν επηρεαστεί αλλά ζουν μακριά από τη Ξάνθη, ειτε είναι μεν από την Ξάνθη αλλά δραστηριοποιούνται αλλού.
Φ.Δούκογλου: «Μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που γράφουν-Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού, κ. Νίκο Α. Κούκη για την παρουσία του»
H φιλόλογος και δημοσιογράφος, κα Φένια Δούκογλου έκανε μνεία στους λογοτέχνες του Έβρου. Επεσήμανε: «Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση που ουσιαστικά, όπως ανέφερα θα μπορούσε να έχει και έναν δεύτερο τίτλο ‘’Η φωνή της μνήμης’’, καθώς πολλοί λογοτέχνες από όλη την Θράκη, μας τίμησαν με την παρουσία τους και ειλικρινά αυτή μας η συνάντηση ήταν κάτι το μαγικό. Άνθρωποι του πνεύματος που δημιουργούν χρόνια τώρα βρέθηκαν σε μια αίθουσα, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έφεραν μαζί και ένα από τα δημιουργήματά τους και δημιούργησαν ένα υπέροχο κλίμα! Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που γράφουν και ήδη η εξαιρετική ομότιμη καθηγήτρια του ΔΠΘ, κ. Καμπάκη- Βιουγιουκλή ετοιμαζει την επόμενη εκδήλωση για γυναίκες!
Με την παρουσία του μας τίμησε ο πρόεδρος του Ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης και μάλιστα ο ίδιος τόνισε στο τέλος της ομιλίας του πως την ίδια εκδήλωση σκέφτεται να καθιερώσουν κι στην υπόλοιπη χώρα. Ας είναι λοιπόν η Ξάνθη, η αφορμή για την ανάπτυξη και τη διάδοση του πολιτισμού μας!
Ρ. Μάινα -Σαμαρά: «Η Λογοτεχνία της επαρχίας και δη της θρακιώτικης γης δεν μειονεκτεί»
Η κα Ρέινα Μάινα-Σαμαρά ως Φιλόλογος και συνάμα υπεύθυνη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, «σύστησε» τους λογοτέχνες Ν.Ροδόπης.
Όπως σημείωσε η ίδια: «Ήταν μια υπέροχη βραδιά. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το Ίδρυμα ΘρακικήςΤέχνης και Παράδοσης ώστε να προβληθεί και να τιμηθεί η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της Θράκης που συνεχίζει επάξια την πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων Θρακών λογοτεχνών(…) Κι όπως τόνισα και στην εισήγηση μου προκειμένου να παρουσιάσω τους Ροδοπίτες λογοτέχνες ‘’ Με την έρευνα που έπρεπε να κάνουμε για την αποτύπωση των συμπατριωτών μας λογοτεχνών μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι τελικά η ελληνική επαρχία παρά τις αντιξοότητες, παράγει, διεκδικεί, ονειρεύεται, και τελικά μεγαλουργεί. Αλλά κυρίως περνά καλά. Ζει τη χαρά της δημιουργίας. Μπορεί να μην είναι όλα εύκολα κι επιτυχία ή η αναγνωσιμότητα να έρχεται μετά από κόπο και προσπάθεια ή ίσως να χρειάζεται έναν παραπάνω σχεδιασμό, όμως στο τέλος η αποδοχή είναι καθολική.Η Λογοτεχνία, λοιπόν της επαρχίας και ειδικότερα της ακριτικής θρακιώτικης γης, παρόλη τη σύγχρονη υπερπαραγωγή δε μειονεκτεί ούτε στο μυθιστόρημα, ούτε στο διήγημα, ούτε στην ποίηση.
Αντίθετα, αντλώντας την ταυτότητα της από την καταγωγική της βάση που είναι ως επί το πλείστον το διήγημα κι η ποίηση μεταλλάσσεται και σήμερα ρέπει- όσον αφορά στον πεζό λόγο- και στην μεγάλη φόρμα, δηλαδή το μυθιστόρημα. Οι διαφορετικές απαρχές και οι νέες κατευθύνσεις προσφέρουν ποικιλία εκφραστικών τρόπων στους σύγχρονους Θρακιώτες δημιουργούς’’»
Η μουσική «επένδυση» της εκδήλωσης
Η όμορφη βραδιά «έκλεισε» με παραδοσιακά τραγούδια και Χατζιδάκι. Ειδικότερα, συμμετείχαν:
- Το σχήμα Ανατολικά του Νέστου με Θεατρικό Αναλόγιο και ανάγνωση κειμένων των Βιζυηνού και Βάρναλη.
- Η Εμινέ Μπουρουτζή, ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, ο Αναστάσης Δασκαλόπουλος και ο Ιωάννης Καναργέλης ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια.
- Η Χρυσή Στανκίδου με μουσική Χατζιδάκι
Οι λογοτέχνες της Ξάνθης σύμφωνα με την κα Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή
- Αλή Ογλού, Γκιουνές
- Αλεξόπουλος, Γιάννης
- Αναγνωστοπούλου Σεβαστιάνα
- Ανδρέου, Ελένη
- Αντωνιάδης, Γιάννης
- Αποστολίδου, Μάρθα
- Αραμπατζής, Χρήστος
- Αρσενίου, Στέλιος
- Βλάχος, Δημήτρης
- Βουγιουκλής, Θωμάς
- Γεωργίου, Γεώργιος
- Δαλάτση, Σταυρούλα
- Εφραιμίδου Δημητριάδου, Ελένη
- Ζανιδάκη, Άννα
- Ιμπράμογλου, Ραμπάν
- Καβανόζης, Κωνσταντίνος
- Καρακασίδου, Ιωάννα
- Καρακατσάνη, Χάρις
- Καράς / Καραλανίδης, Ανδρέας
- Κέλλης, Κωνσταντίνος
- Κεσεδοπούλου, Γεωργία
- Κηπουρού,Δέσποινα
- Κοντόπουλος, Βαγγέλης
- Κουτσούμπας, Αντώνης
- Κουτσουρίδης, Μάριος
- Κωνσταντινίδης, Τάσος
- Μαρίνη, Ελένη
- Μαυρογένη, Λίτα
- Μουσόπουλος, Θανάσης
- Μουσοπούλου, Μαρία
- Μπαρμπούτης, Κώστας
- Μπασδέκη, Γλυκερία
- Μπατζακίδης, Φίλιππος
- Μπουγιουκλού, Χασάν
- Μπουναρτζίδης, Μιχάλης
- Μωραΐτης, Ηλίας
- Ξανθοπούλου, Φωτεινή
- Παντοκράτορας, Αστέριος
- Παπαευαγγέλου Σαραντοπούλου, Χρυσούλα
- Παυλικιάνος, Αλέξανδρος
- Πυργελή, Δήμητρα
- Ράλλη Υδραίου, Μαρία
- Σαλή, Ελιάζ
- Στρώλη, Βασιλική
- Συμεωνίδης, Τάσος
- Ταβουλτσίδης, Κωνσταντίνος
- Τενέζη, Άννα
- Τερζόγλου, Φανή
- Τουρσέν Ογλού, Νιλγκιουν
- Τριανταφυλλίδου Κηπουρού, Βάσω
- Τσιτσόπουλος, Στέφανος
- Τσελεπίδου, Βίκυ
- Τσορλίδης, Αναστάσιος
- Φραντζολάς, Γιώργος
- Χαιροπούλου, Όλγα
- Χρηστακίδου, Αλεξάνδρα
- Χριστοδούλου, Ελευθερία
- Χριστοδούλου, Χρίστος
- Ψαραλίδου Φιλιππιτζή, Έλενα
- Χρύσα Κιατίπη
Πηγή: empros.gr
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.