“Le Fou et la Sorcière” | «Ο Τρελος και η Μαγισσα» του Φρανσουα Καμπασελε «επισκεφτηκαν» την Αλεξανδρουπολη

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για την αγάπη πέρα από τα στερεότυπα

Προς το τέλος του περασμένου μήνα, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας» διοργάνωσε και φιλοξένησε σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, στο εντευκτήριό της στην Αλεξανδρούπολη, τον πρώτο Πρόεδρό της,  Διδάκτορα Θεολογίας, Θρησκειολογίας και συγγραφέα κ. Φρανσουά Καμπασελέ σε μία τιμητική εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του νέου γαλλικού βιβλίου του με τίτλο “Le Fou et la Sorcière” («Ο Τρελός και η Μάγισσα»). Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που είναι βασισμένο σε ιστορικά-πραγματικά γεγονότα και αποτελεί καρπό συγγραφής και έρευνας 5 χρόνων.
 
Γνωστός από τις θρησκειολογικές του μελέτες και με φίλους στην Κομοτηνή ο κ. Καμπασελέ, αξίζει σήμερα να αναφερθούμε και εμείς με τη σειρά μας στην παρουσίαση αυτού του πρώτου μυθιστορήματός του με το εξαιρετικό εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος γιος του.

 

Οι «πρωταγωνιστές»

 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, τον συγγραφέα καλωσόρισε και παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρίνα Τσαταλμπασίδου, η οποία εκτός της αναφοράς της στο νέο βιβλίο του κ. Καμπασελέ, τον ευχαρίστησε θερμά για την πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά του στον Σύλλογο, αλλά και για την ευρύτερη συμβολή του στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν: η κ. Μαρίνα Μυλωνά, Καθηγήτρια Γαλλικών, που παρουσίασε υπό τη δική της ματιά τον «Τρελό και τη Μάγισσα», οι κ.κ. Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ,  Αθηνά Κεφαλά, Φιλόλογος και Φανή Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Γαλλικών, που ανέγνωσαν αποσπάσματα από το βιβλίο στα γαλλικά και σε μετάφραση, ενώ στο τέλος, τη δικής της ανάλυση ανέπτυξε τόσο η κ. Βασιλική Κοντογιάννη, Καθηγήτρια ΤΕΦ ΔΠΘ, όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος δέχθηκε και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους. 


 

Ο συγγραφέας και Διδάκτωρ Θεολογίας, Θρησκειολογίας Φρανσουά Καμπασελέ

 
Ο Φραγκίσκος-Λουμπάλα Καμπασελέ είναι Θεολόγος και Θρησκειολόγος, που γεννήθηκε στο Κογκό το 1947. Είναι Διδάκτωρ Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris IV (1983). Το 1994, απέκτησε το ανώτατο διδακτορικό δίπλωμα της Γαλλίας “Habilitation à diriger les recherches” από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου. Έχει διδάξει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κινσάσα (1984-1997), για μερικά χρόνια στο “Institut Lumen-Vitae”, Ινστιτούτο συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο του Louvain, καθώς και στον Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
 
Από το 1999 ως και το 2001, υπήρξε ο κεντρικός ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το θρησκευτικό φαινόμενο και η σύγχρονη κοινωνία με έμφαση στην περιοχή της Θράκης» της ΓΓΕΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΔΠΘ. Για ένα διάστημα, ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας» στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία χρόνια (2011-2015), δίδαξε στο Καθολικό Ινστιτούτο της Μεσογείου, στο Τμήμα Θεολογίας των Θρησκειών, στη Μασσαλία. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων στα γαλλικά και σε αφρικανικές γλώσσες, με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς, τις κοινωνίες και τις θρησκείες, μελέτες που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία,  στην Αφρική, στην Ελλάδα, και στην Ιταλία.
 
Στην ελληνική γλώσσα, κάποιες από τις δημοσιεύσεις του είναι: «Η αναπαράσταση του κόσμου στα αφρικανικά παραμύθια» στο Β. Αυδίκος (επιμ.), «Από το Παραμύθι στα Κόμικς, παράδοση και νεοτερικότητα», εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 1996. «Θρησκεία και λατρεία στη Σαμοθράκη της αρχαιότητας», στο  «Εξώπολις», Φθινόπωρο 2000, σσ. 86-107. «Η θρησκευτική διάσταση και ο εκπαιδευτικός του 21ου αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στο Κ. Ουζούνης & Α. Καραφύλλης (επιμ.), «Ο δάσκαλος του 21ου αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκδ. Σπανίδη, Ξάνθη 2001, σ. 432-439. «Μιλώντας για τις θρησκείες με τα παιδιά», εκδ. Επικοινωνία ΑΕ, Κομοτηνή 2005. «Η θρησκευτική εκπαίδευση ανάμεσα στον εξαναγκασμό και τα δικαιώματα του παιδιού», στο «Το παιδί και τα δικαιώματά του», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006. «Η θρησκευτική εκπαίδευση ανάμεσα στον εξαναγκασμό και τα δικαιώματα του παιδιού», στο «Το παιδί και τα δικαιώματά του», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006. «Επικαλούμαι τους πόνους της γέννας», στο Β. Κοντογιάννη (επιμ.), «Λόγος γυναικών», εκδ. Ελιά, Αθήνα 2008.
 
Σε συνεργασία με τη Β. Κοντογιάννη εξέδωσαν το βιβλίο με τίτλο «Μικόμπο, ο γιος της Καλέουο», εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2008. Ορισμένες από τις πρόσφατες εκδόσεις του στα γαλλικά είναι: «Το να ζει κανείς αρμονικά με τις ρίζες του» (“Renouer avec ses raciness”), Παρίσι 2005. «Οι παράξενες γεννήσεις στην Αφρική» (“Naissances insolites en terre africaine”), Παρίσι 2011. «Αφρικανική Θεολογία και Ζωή», (“Théologie africaine et vie”), Μόντρεαλ 2011. «Καινούριος πόλεμος για τις τελετές στον 21ο αιώνα», (“Une nouvelle querelle des rites au 21ème siècle”), Σενεγάλη 2017. «Ο τρελός και η μάγισσα» (“Le fou et la sorcière”), εκδ. Επικοινωνία ΑΕ, Κομοτηνή 2018. Ο Φρ. Καμπασελέ  είναι τώρα συνταξιούχος και μένει στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: Reportal.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.