Λαογραφικη εκδηλωση για τους Πομακους στην Ξανθη

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο, «Πομάκοι. Παραδόσεις-Γλώσσα-Τραγούδια».

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό, να έρθουμε σε επαφή με τις παραδόσεις, τις συνήθειες, την γλώσσα και τα τραγούδια των Πομάκων, ενός σημαντικού τμήματος των Ελλήνων της Θράκης.

Μέσω των εισηγήσεων θα επιχειρηθεί να προσεγγιστεί ο λαϊκός πολιτισμός των Πομάκων που είναι ιδιαίτερα πλούσιος, οι συνήθειες τους, τα έθιμα, η θρησκευτική τους λατρεία και τα θρησκευτικά τους έθιμα. Ακόμη οι παρευρισκόμενη θα έχουν την ευκαιρία να «γνωριστούν» με τη  γλώσσα των Πομάκων, θα δουν από πού προέρχεται, τι δάνεια έχει από άλλες γλώσσες, πώς μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Επίσης θα μάθουν για τα δημοτικά τραγούδια των Πομάκων της Θράκης, θα δουν τον ρόλο τους στην προφορική παράδοση των Πομάκων, τι έχει καταγράψει η λαογραφική και εθνομουσικολογική έρευνα στην οροσειρά της Ροδόπης και στις δυο πλευρές των συνόρων, ποια η θεματολογία των τραγουδιών.

Ομιλητές:

  • Παρθενόπη Κελτσίδου, Διευθύντρια 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, Τίτλος: Παραμύθια-Διατροφή Πομάκων.
  • Σεμπαϊδήν Καραχότζα, δημοσιογράφος, Τίτλος: Η Γλώσσα των Πομάκων
  • Νικόλαος Κόκκας, Καθηγητής β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, Τίτλος: Τραγούδια των Πομάκων

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Info
Είσοδος ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.