Λαμπρα εγκαινια για την Εκθεση Λαογραφικου Υλικου του ΔΠΘ

«Άνοιξε τις πόρτες της» το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΔΠΘ, εκπροσώπων της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας καθώς και πλήθος συμπολιτών

Ένα βήμα μέσα στην παράδοση της Θράκης και τη σημασία που έχει σε όλο τον Ελληνικό πολιτισμό θα κάνει όποιος βρεθεί στην Έκθεση Λαογραφικού Υλικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Η διαδρομή της Λαογραφικής Συλλογής του Δ.Π.Θ. Από το σκοτάδι της αποθήκης στο φως του εκθέτειν και επικοινωνείν» η οποία εκτίθεται από το απόγευμα της Τετάρτης στον 3ο όροφο του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην Κομοτηνή.
 
Η Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου, εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων του ακαδημαϊκού χώρου του ΔΠΘ και όχι μόνο.
 
Την έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε ομάδα στην οποία, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, η κ. Βάλια Κράββα, Λέκτορας ΤΙΕ, ΔΠΘ, η κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Δρ Λαογραφίας και η κ. Νάγια Δαλακούρα, Δρ Λαογραφίας και Μουσειολόγος, ενώ στην υλοποίησή της συνέβαλαν σημαντικά τόσο η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και η Τεχνική Υπηρεσία του ΔΠΘ, όσο και η Τεχνική Υπηρεσία της Eurobank, η χορηγία της οποίας κατέστησε εφικτή την πραγματοποίησή της.
 
Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα μόνο «παράθυρο» στη Λαογραφική Συλλογή του ΔΠΘ, η οποία ξεκίνησε το 1978 επί πρυτανείας του κ. Διονύση Μαυρόγιαννη, με τους διαδόχους του να προσθέτουν σε αυτή κατά καιρούς.
 
Πλέον η συλλογή έχει γίνει αρκετά μεγάλη και ουσιαστικά αναζητά θέση, με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη να εκφράζει κατά τον χαιρετισμό του την ελπίδα πως σημαντικό μέρος της θα στεγαστεί στην παλιά Πρυτανεία, την Τσανάκλειο, η οποία αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για το πανεπιστήμιο μιας και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την κοιτίδα του.
 
Ενδιαφέρον όμως για τη συλλογή εξέφρασε και από την πλευρά της Eurobank η Επικεφαλής Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Eurobank Βορείου Ελλάδος κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου, η οποία εξέφρασε την επιθυμία να υπάρχει μια μόνιμη έκθεση της λαογραφικής συλλογής στην Τράπεζα, την οποία και θα μπορούν τα στελέχη της να επιδεικνύουν στους επισκέπτες. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων «Η έκθεση αυτή ένα άλλο σχολείο για να μας διδάξει τις ρίζες, την ομορφιά και τη σεμνότητα των πατέρων και των παππούδων μας» 

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εκθειάζοντας τη σημασία της έκθεσης στην εξωστρέφεια τόσο του ΔΠΘ, όσο και της τράπεζας.
«Το ΔΠΘ και το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, που γιορτάζει τα 25 χρόνια λειτουργίας του, εξέρχεται του φυσικού του χώρου για να πληροφορήσει το λαό μέσα από την παράδοση και μια χρηματοοικονομική επιχείρηση όπως η Eurobank βγαίνει και αυτή από τον εαυτό της με αποτέλεσμα να προσφέρει στη διακονία του λαού και αυτή» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του για να επισημάνει πως «μέσα από αυτή τη συνάντηση, δημιουργήθηκε κάτι ιδιαίτερα όμορφο, αυτή η έκθεση του λαογραφικού στοιχείου του λαού και της Θράκης, ως ένα άλλο σχολείο και ένα άλλο πανεπιστήμιο για να μας διδάξει τις ρίζες, την ομορφιά και τη σεμνότητά των πατέρων και των παππούδων μας, την αρχοντιά που εν πολλοίς λείπει από μέσα μας και, επειδή λείπει από μέσα μας, λείπει και έξω μας».

Αθανάσιος Καραμπίνης «Η περιοδική αυτή έκθεση ένα από τα δείγματα της αμφίδρομης σχέσης του ΔΠΘ με την περιοχή» 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τμήμα της Λαογραφικής Συλλογής του ΔΠΘ βλέπει το φως και καθίσταται επισκέψιμο μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, σε αυτή την περιοδική έκθεση που γίνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 25 ετών από τη λειτουργία του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας» σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, υπενθυμίζοντας ότι το υλικό αυτό προέρχεται από τον ευρύτερο θρακιώτικο χώρο και η συγκέντρωση του ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε πρύτανη και καθηγητή της Νομικής κ. Μαυρόγιαννη το 1978.
 
«Η περιοδική αυτή έκθεση είναι ένα από τα δείγματα της αμφίδρομης σχέσης του ΔΠΘ με την περιοχή, και μια απόδειξη πως δεν αποτελεί μόνο τον πνευματικό φάρο μετάδοσης γνώσης στην περιοχή, αλλά και ότι έχει άρρηκτους και διαχρονικούς δεσμούς με την κοινωνία της» σημείωσε για να εκφράσει στην συνέχεια την ελπίδα πως τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα της λαογραφικής συλλογής του πανεπιστημίου, τα οποία όπως είπε «είναι όλα δείγματα της πολύμορφης προσφοράς του ελληνισμού της Θράκης στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας ολόκληρης, όπως αυτά διασώθηκαν από το ΔΠΘ» κάποια στιγμή να βρουν μόνιμη στέγη ώστε να είναι επισκέψιμα από το κοινό.
 
Στα σχέδια μάλιστα της πρυτανικής αρχής είναι να εγκαταστήσουν μόνιμα, εφόσον και ο Δήμος το αποδεχτεί, ένα σημαντικό μέρος της συλλογής στην Τσανάκλειο, ένα κτίριο που συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο για το Πανεπιστήμιο.
 
Τέλος ο κ. Καραμπίνης δεν παρέλειψε να εξάρει τη στήριξη του Ομίλου Eurobank, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί η έκθεση.
 
Τόνισε δε πως αυτή η συνεργασία με τον όμιλο σηματοδοτεί μια σημαντική δράση πέρα των όρων του μάρκετινγκ της σύγχρονης κοινωνίας και της επικοινωνίας των πωλήσεων, και αποτελεί στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης μια σημαντική συμβολή στην προβολή της λαϊκής τέχνης και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής. 

Κωνσταντία Παπαποστόλου «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο χώρο τη τράπεζας μια τόσο σημαντική ιστορικής και λαογραφικής σημασίας πρωτοβουλία» 

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της Διοίκησης του Ομίλου η κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου, Επικεφαλής Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Eurobank Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας πως η έκθεση αυτή αποτελεί και μία ευκαιρία γιορτής της έναρξης μίας εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας τόσο για την πόλη της Κομοτηνής όσο και για την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας.
 
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο χώρο τη τράπεζας μια τόσο σημαντική ιστορικής και λαογραφικής σημασίας πρωτοβουλία» τόνισε η ίδια για να επισημάνει πως «ο Όμιλος Eurobank έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά με γερές ρίζες στην πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, εξ ου και διαχρονικά λαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις στους σημαντικούς τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας».
 
Στο πλαίσιο αυτό όπως υπογράμμισε η κ. Παπαποστόλου «δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απόντες από αυτό τον εορτασμό των 25 ετών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, καθώς γνωρίζοντας το παρελθόν και τις ρίζες μας, ρίχνοντας φως στην ιστορία μας, πατάμε γερά και προσπαθούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί με εξωστρέφεια, δημιουργικότητα και δυναμισμό για το μέλλον», ευχόμενη στο απώτερο μέλλον να δοθεί η ευκαιρία στην Eurobank να φιλοξενήσει αντίστοιχες δράσεις, ενισχύοντας με όλες τις δυνάμεις της το έργο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μανόλης Βαρβούνης «Στόχος των επετειακών εκδηλώσεων του Τμήματος να δείξουμε αφενός μεν τι έχουμε προσφέρει αυτά τα 25 χρόνια και αφετέρου να δείξουμε ότι εμείς είμαστε εδώ» 

Στην επέτειο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης, τονίζοντας πως στόχος του συνόλου των επετειακών εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα είναι «να δείξουμε αφενός μεν τι έχουμε προσφέρει αυτά τα 25 χρόνια και αφετέρου να δείξουμε ότι εμείς είμαστε εδώ διότι ό,τι μελετούμε είναι πάντα σε συνδυασμό και με την πλούσια ιστορία και παράδοση της Θράκης».
 
Ο κ. Βαρβούνης επανέλαβε την ελπίδα του η Έκθεση αυτή να αποτελέσει «προάγγελο» μίας μόνιμης έκθεσης του συνόλου των αντικειμένων που αποτελούν την Λαογραφική Συλλογή του ΔΠΘ, καθώς όπως τόνισε αυτά «αποτελούν την πολιτιστική παράδοση του τόπου». «Είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ την τοπική κοινωνία διότι το σύνολο των αντικειμένων είναι Θρακιώτικα και μάλιστα εμείς ως τμήμα έχουμε την τεχνογνωσία και την ικανότητα να την στήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
 
Αμέσως μετά το τέλος των χαιρετισμών ο κ. Βαρβούνης αλλά και ο κ. Καραμπίνης δώρισαν αναμνηστικές πλακέτες των 25 ετών του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ στην αρχαιολόγο – μουσειολόγο κ. Νάγια Δαλακούρα, την Επικεφαλής του Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Eurobank Βορείου Ελλάδος κ.Κωνσταντία Παπαποστόλου, στον Περιφερειακό Διευθυντή της Eurobank κ.Γιώργο Κηπουρό καθώς και στον Διευθυντή του καταστήματος Κομοτηνής κ. Αχιλλέα Καδαμάνη.
 
Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση από τις κ.κ. Νάγια Δαλακούρα και Νάντια Μαχά, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε και μία μικρή δεξίωση στον χώρο της Τράπεζας.
 
Μεταξύ των παρευρισκομένων, πέραν των προαναφερθέντων, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ.Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο κ. Παντελής Μπότσαρης, αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΠΘ, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η Κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κ.Μαρία Μιχαλοπούλου και πληθώρα μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΔΠΘ, η Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, κ. Αγγέλα Γιαννακίδου, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Νάκος, ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο Ταξίαρχος της 21ης ΤΘΤ Κομοτηνής κ. Κοσμάς Μόσχος καθώς και πολλοί συμπολίτες μας.

Η συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων του Τμήματος Ιστορίας και  Εθνολογίας 

Η Έκθεση αυτή αποτελεί την τρίτη εκδήλωση μετά τις αναγορεύσεις των κ.κ. Κόντερ και Χασιώτη σε επίτιμους καθηγητές, που προηγήθηκαν, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας, ενώ όπως είχε δηλώσει προ ημερών στον «ΠτΘ» ο κ. Βαρβούνης, θα ακολουθήσει η έκδοση ενός επετειακού τόμου με μελετήματα καθηγητών και μελών του τμήματος, η αναγόρευση του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων σε επίτιμο Διδάκτορα στις 4 Νοεμβρίου αλλά και το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Μάρτιο του 2017, στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.