Κυκλοφορησε η «Φιλοκαλια» του Αθανασιου Παπατριανταφυλλου

Νέα ποιητική συλλογή από τον «ριμαδόρο» της Θράκης

Κυκλοφόρησε προσφάτως σε ιδιωτική έκδοση, η «Φιλοκαλία» από τον Αθανάσιο Παπατριανταφύλλου. Πρόκειται για την τελευταία ποιητική συλλογή του συγγραφέα, η οποία δεν περιέχεται στην προηγούμενη έκδοση των απάντων του.

Στο έργο αυτό ο «ριμαδόρος» της Θράκης ορμώμενος από τη γνωστή ρήση «φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν…» που αναφέρεται στις Ιστορίες του Θουκυδίδη, επιχειρεί να εντρυφήσει σε θέματα επίκαιρα όπως «ο κορωνοϊός», «ο πόλεμος στην Ουκρανία», «τα καμώματα του Ερντογάν», «το δυστύχημα των Τεμπών» κ.α.

Επίσης, προσπαθεί να δει από φιλοσοφική πλευρά διάφορα θέματα, όπως, «που πάνε οι ψυχές»; «ο Πλάστης και ο Κόσμος», «η κλιματική αλλαγή» και άλλα.

Τέλος εκτός από τις διασκευές σε στίχο κάποιων αθάνατων έργων όπως «οι Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «ο Πλούτος» του Αριστοφάνη, γίνεται σχολιασμός πάντα σε στίχο αναμνήσεων, λ.χ. «Πέτρινα Χρόνια, «Στα αλώνια» κ.λπ. σε συμπεριφορές ανθρώπων και πολιτικών, «ο Άλλος», «Προοδευτικοί και Δημοκράτες», «Το πορτρέτο του Έλληνα», «Ο ονειροπαρμένος» κ.α. καθώς και σε άλλα γεγονότα και καταστάσεις όπως «Οι Καρδούχοι», «Η αξιολόγηση», «Τι είπε ο Γέρος του Μοριά», «Φεύγουν οι νέοι» κ.α.

Εν ολίγοις, ο ριμαδόρος ανασκαλεύει τα πάντα για τους πάντες.

Ο Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου

Ο Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου γεννήθηκε το 1945 στο Ροδίτη Κομοτηνής, όπου διαμένει μόνιμα. Είναι απόφοιτος της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως (1965). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Πεζικού. Μετά την απόλυσή του από το στράτευμα, για ένα χρόνο περίπου, εργάστηκε στο λογιστήριο του Ο.Λ.Π (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς). Το Δεκέμβριο του 1968 διορίστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ροδόπης. Τα σχολικά έτη 1970 -1973 αποσπάστηκε στα ελληνικά σχολεία του κρατιδίου του Baden Wurttemberg της τότε Δυτικής Γερμανίας. Έκτοτε υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία του Νομού Ροδόπης και για μικρό διάστημα ως βοηθός επιθεωρητή στη Β’ Περιφέρεια Μ/κών Σχολείων Ροδόπης- Έβρου. Τέλος, μέχρι τη συνταξιοδότησή του υπηρέτησε ως Διευθυντής στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Ασχολείται με τα πολιτιστικά. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής, Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Πρόεδρος του Χριστιανικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Κυριακή» Ροδίτη, επίσης Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ι.Κ.Τ.Α.Θ. Κομοτηνής και τέλος μέλος του Μ.Ο Κομοτηνής και της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής.

Έχει συγγράψει τα δοκίμια, «Το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο και η Μουσική Σχολή Κομοτηνής» (1991), «Η Ι.Μονή της Αγίας Κυριακής Ροδίτη» (1993) καθώς και την επετειακή έκδοση των αποφοίτων της τάξης του 1963 του Γυμνασίου Αρρένων Κομοτηνής με τον τίτλο «Μετά 30 χρόνια» (1993). Το έτος 2001 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Θρακιώτικα και ‘Aλλα», σε τέσσερις χιλιάδες αντίτυπα, την οποία διένειμε δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Ροδόπης. Το 2008 ο εκδοτικός οίκος «Αφοί Κυριακίδη Α.Ε.». εξέδωσε το ιστορικολαογραφικό έργο του, «Θράκη, Ιστορίες Ζωής – Οδοιπορικό Τριών Αιώνων». Το 2013 από τον εκδοτικό οίκο ΡΗΣΟΣ εκδίδεται ο ΡΟΔΙΤΗΣ, ιστορία, παραδόσεις, έθιμα. Το 2017 ο εκδοτικός οίκος Κ.Α.Μ. Αντ. Σταμούλη εξέδωσε την ποιητική συλλογή «ΠΡΑΣΣΕΙΝ (ΠΟΙΗΤΙΚΆ) ΑΛΟΓΑ ή ΕΙΚΟΤΟΛΟΓΙΕΣ». Το 2019 εκδίδονται άλλες δύο ποιητικές συλλογές,« Ο ΡΙΜΑΔΟΡΟΣ» και «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ» από τον ίδιο εκδότη. Και το 2020 εκδίδεται η συλλογή « ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.