Κρατουν ζωντανες τις Χριστουγεννιατικες παραδοσεις οι Σαρακατσαναιοι της Θρακης

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων Γιώργος Νάκος για τα έθιμα που κρατούν ακόμη

«Αρνιά-κατσίκια, νυφάδες, γαμπροί, παιδιά, γειά, δύναμη, γρόσια, κι απ’ όλα τα καλά και του χρόνου με υγειά» ήταν οι ευχές των Σαρακατσάνων όταν επισκέπτονταν τα κονάκια στα χρόνια που ζούσαν ως νομάδες, και αυτό θα ευχηθούν σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων από τις 11 το πρωί θα υποδέχονται  τον κόσμο στο κονάκι που θα φτιάξουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής προσφέροντας διάφορα Σαρακατσάνικα εδέσματα, όπως πίτες, καλούδια και κρασί.

Είναι ένα έθιμο των προγόνων τους, που συνεχίζουν να κρατούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα τελευταία 15 χρόνια, στολίζοντας το όπως έκαναν και οι Σαρακατσάνοι περιμένοντας τους μουσαφιραίους για να τους φιλέψουν.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω πανδημίας, θα δώσουν ξανά το παρόν, για να μοιράσουν Σαρακατσάνικες πίτες που θα ετοιμάσουν μέλη του Συλλόγου, ενώ με την συμμετοχή των τμημάτων χορού και ζωγραφικής θα μοιράσουν στους περαστικούς καλούδια, κρασί και τσίπουρο.

Θα έχουνε λοιπόν Σαρακατσάνικη στριφτόπιτα, νηστήσιμη και αρτύσιμη λαχανόπιτα, την «βασιλόκ’λουρα», που δεν έχει κάποιο νόμισα, αλλά την έτριβαν σε μικρές μπουκιές με τυρί και κόκκινο πιπέρι, μαζί με βούτυρο παραγωγής τους.

Σε αυτό έβαζαν σημάδια από χλωρά δέντρα, σχηματίζοντας το μαντρί και άλλα στοιχεία της νομαδικής ζωής τους, και σε όποιον έπεφτε συμβόλιζε πως θα ήταν υπεύθυνος της χρονιάς αυτής στη διαφύλαξή του.

Παράλληλα θα αναβιώσει το έθιμο «αρνιά-κατσίκια», που γινόταν από παιδιά, βάζοντας ένα κλαδάκια από πουρνάρι, που είναι πράσινο και το χειμώνα, που θα αρχίσει να «πριτσανάει» και όταν ακούγονταν αυτό, τότε ήταν καλός οιωνός για την επόμενη χρονιά, γιατί «θα βελάζουν τ’ αρνιά», θα έχουν δηλαδή πολλές γεννήσεις.

Σήμερα οι Σαρακατσάνοι έχουν αφήσει αρκετά από τα έθιμά τους πίσω, συνεχίζουν όμως κάποια από αυτά, όπως οι πίτες που κάνουν κατά την διάρκεια της νηστείας, όπως οι ριζόπιτες, ενώ και οι παλιότεροι κρατούν το έθιμο του Χριστόψωμου, που κεντούν επάνω, παρόλο που δεν ακολουθούν το έθιμο όπως γινόταν παλιά με το μοίρασμα του για τις εργασίες της χρονιάς.

Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου η εκδήλωση αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, και θα ακολουθήσει γλέντι, ενώ το 2023 ετοιμάζουν πολλές δράσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.