Κρατα ζωντανο το Ταφικο εθιμο των Ποντιων το Θρυλοριο

Για ακόμα μια φορά κάτοικοι του οικισμού έστησαν ένα τραπέζι έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού για να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς τους

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του οικισμού είναι πλέον το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων στο Θρυλόριο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Το έθιμο, το οποίο προϋπήρχε του εκχριστιανισμού του Πόντου και έχει 2.500 χρόνια ζωής, αναβίωνε σταθερά μετά της έλευση των ποντίων στον οικισμό του Θρυλορίου, όμως με τα χρόνια ατόνησε για να έρθει ο Σύλλογος να το αναβιώσει το 1991, και από τότε παραμένει κομμάτι του εορτασμού της ημέρας του Αγίου Πνεύματος.

Και μπορεί εκεί που παλιά άπλωναν φλοκάτες και καθόταν κάτω από τη σκιά των δέντρων, σήμερα να γίνονται τα πράγματα λίγο πιο σύγχρονα, όμως η ευλάβεια και η μνήμη των προγόνων παραμένει σταθερή.

Περνά στις επόμενες γενιές το έθιμο

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, έστρωσαν ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στους νεκρούς τους, γιατί πιστεύουν πως με την ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και αυτοί, μένουν κοντά τους και την ημέρα του Αγίου Πνεύματος επιστρέφουν στον τόπο τους, για αυτό και τους στρώνουν το πιο ωραίο τραπέζι για τον αποχαιρετισμό.

«Είναι μια πεποίθηση που μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα όμορφα, είναι ένα ευχάριστο χαρούμενο τραπέζι» ανέφερε, που πέρασε από γενιά σε γενιά, κάποια στιγμή, όπως όλα τα έθιμα ατόνησε, ο Σύλλογός τους όμως το αναβίωσε, ώστε να συνεχίσει να είναι κομμάτι της παράδοσης και της ζωής του οικισμού.

Εξέφρασε δε τη χαρά της που οι νέες γενιές έρχονται και αυτές στο χώρο, μεγαλώνουν με το έθιμο, και πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου. Για αυτό και δε μιλά πλέον για αναβίωση, αλλά για έθιμο που συνεχίζει τη ζωή του και στις επόμενες γενιές. «Όσο θυμάσαι τους νεκρούς σου, τόσο αυτοί παραμένουν ζωντανοί και αυτό είναι μια σημαντική στιγμή για την ψυχή και την καρδιά μας» τόνισε.

Συνεχίζουν να τιμούν τις παραδόσεις

Το τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως το Θυλόριο κρατά τα Ποντιακά έθιμα με τα οποία γαλούχησαν τους νεότερους οι πατέρες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται κοιμηθέντες στο νεκροταφείο του οικισμού.

Κάνουν λοιπόν ένα τραπέζι, όχι λύπης, με τον Μητροπολίτη να εύχεται να αναπαύει τους προγόνους τους ο Θεός, να τους χαρίζει τα αγαθά της βασιλείας του, και να συνεχίσουν να τιμούν τις παραδόσεις τους, τις οποίες έχουμε ανάγκη και ομορφαίνουν τη ζωή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.