Κρατα ζωντανη τη Γιορτη Τρυγου ο Συλλογος Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνης

Περιορισμένα λόγω πανδημίας, αλλά με την ελπίδα πως του χρόνου θα μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν έγινε η Γιορτή

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά υπό ιδιάζουσες συνθήκες, αναβίωσε την Γιορτή Τρύγου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το έθιμο.

Η αναβίωση του εθίμου έγινε στον αμπελώνα του προέδρου του Συλλόγου κ. Αθανάσιου Καρακασίδη, με την συγκέντρωση, από τους συμμετέχοντες, του Τρύγου σε κοφίνια, τη μεταφορά τους στο πατητήρι, την αναβίωση του φαγητού στα κιλίμια που γινόταν κατά τη διάρκεια του τρύγου, και τέλος τραγούδι και χορό  από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

Η μεταφορά του τρύγου στο πατητήρι

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς καθώς και η δημιουργία ερεθισμάτων πολιτισμού, με κριτήριο πάντα την ποιότητα, σημείωσε ο κ. Καρακασίδης, μιας και ο τρύγος αποτελούσε σημαντικό γεγονός για τους Ανατολικορωμυλιώτες.

Άλλωστε με βάση την καλή σοδειά, θα μπορούσε η οικογένεια να εξασφαλίσει μια σχετικά άνετη χρονιά και να βγάλει τα έξοδα για να περάσει το χειμώνα.

Αναβίωση του φαγητού στα κιλίμια

«Για αυτό και ο Τρύγος για εμάς τους Ανατολικορωμυλιώτες είναι πολύ σημαντικός και προσπαθούμε να κρατήσουμε το έθιμο αυτό» ανέφερε. Η διάδοση του εθίμου είναι επίσης σημαντική, για αυτό άλλωστε τα πρώτα δύο χρόνια είχε λάβει χώρα στην  Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει και το κοινό, όμως τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και της κατάστασης και του κορωνοϊού, αναγκάστηκαν να το πραγματοποιούν σε περιορισμένο κύκλο.

Μετά το μάζεμα, ο χορός

Ελπίδα τους είναι πως την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί πάλι ανοιχτά, με κοινό, για να το παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε όλη τη δράση, ακόμα και στο πάτημα του σταφυλιού.

«Είναι ένα πολύ ευχάριστο και διαδραστικό γεγονός, θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε όσο μπορούμε και να το συνεχίσουμε ώστε όταν επανέλθουν τα πράγματα να έχουμε πάλι τον κόσμο μαζί μας» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Καρακασίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.