Κρατα την παραδοση της Γιορτης Βυσσινου η Ρεμβη

73 βυσσινιές, από τις εκατοντάδες που τη στόλιζαν, έχουν απομείνει στην γειτονιά

Επιμένει να κρατά την παράδοση, που ξεκίνησαν οι πρώτοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη συνοικία, ο Σύλλογος Συνοικίας Ρέμβης Κομοτηνής, πραγματοποιώντας για ακόμα μια χρονιά την γιορτή Βύσσινου, στον αύλειο χώρο της Παπαδριελλείου Πινακοθήκης, με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΚΕΠΠΑΚ, το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουλίου.

Η γιορτή του Βύσσινου γιορτάστηκε για 20η χρονιά, έχοντας καθιερωθεί από το 2003, και αποτελεί μια παράδοση που οι γυναίκες της Ρέμβης γνώρισαν από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευσταθία Εξουσίδου.

Έτσι κάθε χρόνο αναβιώνουν αυτή την παράδοση, μαζεύοντας και καθαρίζοντας τα βύσσινα, και αφού τα βάλουν αποβραδίς στη ζάχαρη, την άλλη μέρα τα βράζουν, κάνοντας γλυκό βύσσινο, ενώ από τον πηχτό χυμό που περισσεύει, κάνουν την βυσσινάδα τους.

Το γλυκό βύσσινο έγινε ανάρπαστο, και τελείωσε σχεδόν αμέσως, ενώ η δική τους παραδοσιακή βυσσινάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Προσπάθεια να μείνει ζωντανή η γιορτή βύσσινου

Στην Ρέμβη έχουν απομείνει 73 βυσσινιές, όταν παλιά είχαν εκατοντάδες. Πολλές κόπηκαν με την κατασκευή των νέων κτιρίων, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά. Παρόλα αυτά τον Μάιο όλη Ρέμβη είναι ανθισμένη, σημείωσε η κ.  Εξουσίδου, ενώ υπάρχουν και κάποιες καινούριες, όπως η βυσσινιά που έχει φυτευτεί εντός του Αρχοντικού Στάλιου πριν από δέκα χρόνια, και πλέον ευδοκιμεί, και θα μείνει για να θυμίζει την γιορτή αυτή, ελπίζοντας πως θα γεφυρώσει τις νέες γενιές με τις παλιές για να συνεχιστεί αυτή η όμορφη παράδοση της συνοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως παλιότερα έχει ζητηθεί από το Σύλλογο να φυτευτούν ξανά βυσσινιές στην περιοχή της Ρέμβης από το Δήμο, ενώ σκέφτονται να προχωρήσουν και αυτές σε φυτεύσεις όπου μπορούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.