Κρατα αναμμενη τη φλογα της Ποντιακης Γαστρονομιας το Θρυλοριο

Κερκέλια και τσιριχτά έμαθαν να παρασκευάζουν οι γυναίκες του Θρυλορίου, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ποντιακής Γαστρονομίας

Να περάσει η Ποντιακή Γαστρονομία στις επόμενες γενιές, θέλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ξεκινώντας από τα μαθήματα Ποντιακής Γαστρονομίας, το πρώτο από τα οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου το απόγευμα στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.

Το πρώτο έδεσμα που μαγείρεψαν ήταν τα « φουσκωτά» ή αλλιώς «τσιριχτά», ή αλλιώς η ποντιακή συνταγή για λουκουμά, που τον έτρωγαν είτε με μέλι, είτε με άχνη ζάχαρη.

Παράλληλα οι γυναίκες του οικισμού που συγκεντρώθηκαν στο χώρο, έμαθαν πώς να μαγειρεύουν κερκέλια, τα παραδοσιακά κεράσματα που θα δώσουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων, όταν τα παιδιά του οικισμού θα γυρίσουν τα σπίτια τραγουδώντας τα κάλαντα των Βαΐων, μετά την εκκλησία.

Μαθαίνοντας για την παράδοση από τους παλιότερους

Τον τρόπο που γίνονται τα κερκέλια έδειξε η κ. Κυριακή Σιδεροπούλου. Η συνταγή είναι απλή, μιας και γίνονται με αλεύρι, μαγιά και νερό, το οποίο το ζυμώνουν σε μια σφιχτή ζύμη, που αφήνουν να φουσκώσει και στη συνέχεια χωρίζουν για να γίνουν τα κερκέλια.

Η κ. Σιδεροπούλου θυμάται ακόμα πως από μικρά τα ετοίμαζαν αλλά και τα μάζευαν, για αυτό ήρθε στο μάθημα, για να δείξει πώς γίνονται και να κρατήσουν την παράδοση και της παρασκευής τους, αλλά και του μοιράσματος τους την Κυριακή των Βαΐων.

Τα φουσκωτά έδειξε η κ. Ελευθερία Μαυρίδου, που τόνισε πως τα παρασκεύαζαν συνήθως για γάμους ή γιορτές που τύχαιναν μέσα στη νηστεία, βάζοντας μέλι ή ζάχαρη ανάλογα με το τι είχαν. Η συνταγή είναι παρόμοια με τα κερκέλια, αν και το ζυμάρι θα γίνει πιο αφράτο, για να τα τηγανίσουν.

Θέλουν να θυμηθούν τις γεύσεις

Την βεβαιότητα πως μετά το πρώτο αυτό μάθημα Ποντιακής γαστρονομίας θα ακολουθήσουν πολλά, εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί και από το ενδιαφέρον του κόσμου, που τουλάχιστον στο πρώτο μάθημα ήταν σημαντικό.

Η ιδέα για αυτά τα μαθήματα υπήρχε από την πρώτη διοργάνωση των διαγωνισμών της Ποντιακής Γαστρονομίας μαζί με το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, εκ των οποίων έχουν γίνει μέχρι τώρα πέντε, και το έκτο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά μετά την πανδημία το φετινό καλοκαίρι.

Είχαν λοιπόν σκεφτεί σε αυτό το πλαίσιο να κάνουν τα μαθήματα, πιστεύοντας πως η γαστρονομία είναι ένα κομμάτι της παράδοσης που θα πρέπει να στηρίξουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μιας και οι παλιότεροι, που μαγείρευαν τα ποντιακά φαγητά, έχουν αρχίσει να φεύγουν.

Η τρίτη γενιά ποντίων του Θρυλορίου είναι τυχεροί, τόνισε, γιατί μεγάλωσαν με τις μυρωδιές, τα ζυμώματα, και ποντιακά εδέσματα στην καθημερινότητά τους, όμως τα παιδιά τους πλέον υπάρχει ο φόβος ότι αν φύγουν οι γιαγιάδες, αυτά τα φαγητά δεν θα μαγειρεύονται.

Για αυτό και ο Σύλλογος, έχοντας ως βασικό στόχο να διασώσουν κάθε κομμάτι της παράδοσής τους, αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στις νέες γενιές, να μυρίσουν, να γευτούν και να μάθουν πώς παρασκευάζονται αυτά τα εδέσματα.

Το ενδιαφέρον, τόνισε, είναι σημαντικό, και όταν τα βλέπουν μαγειρεμένα όλοι θα τα δοκιμάσουν και θα τα γευτούν, αλλά αν δεν γίνει συνειδητή προσπάθεια, για να μάθουν και να τα παρασκευάζουν οι επόμενες γενιές, τότε δεν θα διασωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τον κόσμο να έρθουν στο χώρο, να μάθουν πώς θα τα παρασκευάσουν, και στη συνέχεια θα τα τηγανίζουν ώστε ο καθένας να τα γευτεί και στη συνέχεια, γιατί όχι, να τα παρασκευάσει σπίτι του.

Μια σημαντική παρακαταθήκη ποντιακών συνταγών

Σκοπός τους είναι να συναντιούνται μία ή δύο φορές το μήνα, και κάθε φορά να μαθαίνουν μια καινούρια συνταγή. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα πολλές συνταγές, από τα πιροσκί, το σιρόν, το ιβριστό, τα πισία αλλά και μαγειρευτά, όπως τα λάχανα με τα φασόλια, τα χαβίτς και πάρα πολλές άλλες συνταγές.

Εξάλλου στα πέντε χρόνια του διαγωνισμού γαστρονομίας, ανακάλυψαν πολλές συνταγές που δεν τις γνώριζαν στο Θρυλόριο, αλλά προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του Πόντου και μαγειρεύονται σε διαφορετικούς οικισμούς, τις οποίες κατέγραψαν, δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη.

Μάλιστα ελπίζουν πως αφού καλύψουν όλα τα τοπικά πιάτα, θα μπορέσουν να καλέσουν και ανθρώπους από άλλα μέρη, για να διδάξουν και στους ανθρώπους του Θρυλορίου τις συνταγές που γνωρίζουν αυτοί, είτε σαν παραλλαγές γνωστών πιάτων στο Θρυλόριο, ή εντελώς καινούριων.

Ανεβάζει στροφές ο Σύλλογος

Η επόμενη περίοδος έχει έντονη δραστηριότητα για το Σύλλογο, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων, όταν και τα παιδιά του οικισμού θα γυρίζουν τον οικισμό τραγουδώντας τα κάλαντα των Βαΐων.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα θα πραγματοποιήσουν τις αυγομαχίες, που είχαν σταματήσει λόγω κορωνοϊού, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, όπου ήδη έχουν σχεδιάσει την παραδοσιακή ποντιακή βραδιά την παραμονή, ενώ έχουν απευθύνει πρόσκληση σε συλλόγους για τον διαγωνισμό ποντιακή γαστρονομίας, και την παιδική ποντιακή γαστρονομία, βάζοντας τα παιδιά στο παιχνίδι της παράδοσης, με την ελπίδα να διατηρηθεί η παράδοση και στη γαστρονομία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.