Κουκλες παραδοσης απο το Λυκειο των Ελληνιδων Ξανθης

Μια πρωτότυπη έκθεση από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης με χειροποίητες κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές

Μια διαφορετική έκθεση, με δύο δημιουργούς που εμπνεύστηκαν και εκφράστηκαν μέσα από την παράδοση φιλοξένησε κατά τη διάρκεια των γιορτών της παλιάς πόλης Ξάνθης το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, με μία εξ αυτών, την κ. Κατερίνα Δημητριάδου – Παπαδοπούλου να παρουσιάζει τις χειροποίητες κούκλες της ντυμένες με φορεσιές από την Θράκη αλλά και όλη την Ελλάδα.

 

Τις κούκλες της η κ. Δημητριάδου – Παπαδοπούλου, συνταξιούχος φιλόλογος, ξεκίνησε να τις φτιάχνει όταν είδε μια κούκλα στο διαδίκτυο, και αποφάσισε να την φτιάξει και η ίδια.

 

Τελικά κατέληξε να φτιάχνει μια διαφορετική κούκλα από αυτή που είχε δει, όμως από τότε όλος ο ελεύθερος της χρόνος απορροφήθηκε από τις κούκλες και την κατασκευή τους.

 

Όλη η δουλειά, από την πρώτη κλωστή μέχρι την ολοκληρωμένη κούκλα, γίνεται από την ίδια, χρησιμοποιώντας όσα της έμαθε η μητέρα της, η οποία ήταν μοδίστρα και πέρασε πολλές από τι γνώσεις της για να φτιάχνει μόνη της ρούχα σε αυτή.

 

Οι πρώτες της προσπάθειες κατέληξαν σε κούκλες ντυμένες με θρακικές παραδοσιακές φορεσιές και συνέχισε με φορεσιές από όλη την Ελλάδα, πολλές από τις οποίες βρισκόταν στην έκθεση του Λυκείου.

 

«Κάνω ό,τι μου αρέσει κάθε φορά. Δουλεύω μαζί 5 -6 κούκλες» σημείωσε, και αυτό το κάνει με συγκεκριμένη μέθοδο, για αυτό και μία μέρα θα κάνει τη ζωγραφική, μια μέρα θα πλέξει τα μαλλιά, την άλλη θα γεμίσει τις κούκλες κοκ.

 

Η έκθεση περιλάμβανε επίσης έργα της κ. Θεοφάνης Παπαδοπούλου, που αποτύπωσε και μετέφερε στον καμβά τους χορευτικούς ρυθμούς της παράδοσης, ενώ την προλόγισε η φιλόλογος και υπεύθυνη του Τμήματος «Ιστορίας Τέχνης» του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, κ. Ελένη Κοκκίνη με μία σύντομη αναφορά στο θέμα «Η τέχνη αποτυπώνει τον χορό».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.