Κωνσταντινος Α. Τρεμοπουλος, «Ο σκοπος του βιβλιου μου, πρακτικος· να γνωρισει ο ντοπιος και ο ξενος επισκεπτης καλυτερα τον τοπο»
Kωνσταντίνου Α.Τρεμόπουλου, Καθηγητού Φιλολόγου, «Η Κομοτηνή και οι αρχαιότητες της περιοχής της», Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, Θεσσαλονίκη 1966
Για τον Κωνσταντίνο Α. Τρεμόπουλο, «Καθηγητή φιλόλογο» –έτσι αποκαλούνταν κάποτε οι φιλόλογοι: Καθηγητής φιλόλογος, Καθηγήτρια φιλόλογος–, οι νεότεροι Κομοτηναίοι μάλλον δεν γνωρίζουν κάτι. Όσο για το διαδίκτυο, επίσης, δεν γνωρίζει, κι αν googlάρει κάποιος στον Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο παραπέμπεται.
Ο Κωνσταντίνος Α. Τρεμόπουλος είναι, όμως, ιδιαίτερα γνωστός σε όσους ασχολούνται με την ιστορία της Θράκης γενικότερα και, ιδιαίτερα, της Κομοτηνής, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να γραφεί ιστορικό κείμενο για την πόλη μας και να μην υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά στο βιβλίο του «Η Κομοτηνή και οι αρχαιότητες της περιοχής της», το οποίο εξεδόθη το 1966 στη Θεσσαλονίκη, από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, και εξακολουθεί να είναι πολύτιμο, γιατί και καλογραμμένο είναι και ευσύνοπτο, και παρουσιάζει όλα τα γνωστά για την Κομοτηνή και τα περίχωρά της, από την προϊστορική, την κλασική, τη βυζαντινή εποχή και τα νεότερα χρόνια, αφού πρώτα, σε πέντε μόνο σελίδες, αναφερθεί γενικά στη Θράκη και τους αρχαίους Θράκες.
Ευσύνοπτο, καλογραμμένο και περιεκτικότατο ιστορικό εγχειρίδιο-μπούσουλας για όποιον δεν ξέρει κάτι για τις τούμπες και τα σπήλαια της Ροδόπης, τις αρχαίες πόλεις: Δίκαια, Στρύμη και Μαρώνεια, τις βυζαντινές: Αναστασιούπολη, Μαξιμιανούπολη και Κομοτηνή, τους οικισμούς Ασωμάτων, Παραδημής, Κρανοβουνίου και Στυλαρίου που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τα φρούρια και τα κάστρα της Κομοτηνής, της Νυμφαίας, της Γρατινής, το Παπίκιον Όρος, την Εγνατία οδό, αλλά και για την τύχη των αρχαιολογικών ανασκαφών και των ευρημάτων τους στη Ροδόπη.
Το σύγγραμμα του Κωνσταντίνου Α. Τρεμόπουλου είναι, όμως, μπούσουλας όχι μόνο για τους απλούς πολίτες, τους ντόπιους και «ξένιους επισκέπτες», όπως γράφει ο συγγραφέας στον «Πρόλογό» του, αλλά και για τους νεότερους ερευνητές της ιστορίας της πόλης μας, αφού ο συγγραφέας, επιμελής, διαβασμένος και ενημερωμένος στα επιστημονικά δεδομένα της εποχής του, συγκεφαλαιώνει ό,τι ήταν γνωστό σε επίπεδο ιστορίας της πόλης μας, σε στενή αναγνωστική, και φιλική, «συνεργασία» με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς της εποχής του.
Από τη συγκεκριμένη μελέτη του Κωνσταντίνου Τρεμόπουλου, εμείς φιλοξενούμε σήμερα το κείμενό του για το «προσωρινό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής», που έστησε ο αείμνηστος Έφορος Αρχαιοτήτων Θράκης Α. Βαβρίτσας, στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης Κομοτηνής, από κοινού με το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει, και, δυστυχώς «κυκλοφορεί» σε διάφορες συλλογές, διαδικτυακές και άλλες, ανυπόγραφο και χωρίς καμία αναφορά στην πηγή προέλευσής του.
Κωνσταντίνος Α. Τρεμόπουλος, και Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής όμως…
«Δ΄. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στο κέντρο σχεδόν της πόλης, δίπλα στην Εθνική Τράπεζα, βρίσκεται το προσωρινό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα οίκημα, που παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηναίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης, για να στεγάσει προσωρινά και μέχρι που να κατασκευασθή το νέο Μουσείο τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Μετά την επισκευή του και την κατάλληλη διαρρύθμιση, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Θράκης Α. Βαβρίτσας, με επιστημονική γνώση και καλλιτεχνικό γούστο, τακτοποίησε και ταξινόμησε, μέσα στις πέντε αίθουσές του, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που βρίσκονταν στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής και σ' άλλα χωριά της περιφέρειας.
Έτσι ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαρή ένα επιμελημένο σύνολο, που το συνθέτουν ευρήματα της κλασσικής, Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής, και Χριστιανικής εποχής.
Ξέχωρη θέση, ανάμεσα στ' άλλα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα, κατέχει η ολόχρυση προτομή του Ρωμαίου φιλοσόφου και αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, που τυχαία αποκαλύφθηκε την άνοιξη του 1965 στην ρωμαϊκή Πλωτινούπολη, κοντά στο Διδυμότειχο. Το εύρημα τούτο, μοναδικό στον κόσμο, προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, δικών μας και ξένων, που έρχονται να το θαυμάσουν και να το μελετήσουν.
Ακολουθεί μια σύντομη κατατόπιση του επισκέπτη του μουσείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε την καλοσύνη να μας δώσει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Θράκης.
Στην αίθουσα Α' είναι τοποθετημένα τα αρχαιότερα γλυπτά (εικ. 1), όπως η επιτύμβια ανθεμωτή στήλη, η πεπλοφόρος, ανάγλυφο του “Ορφέως”, επιτύμβιο ανάγλυφο κ.ά.
Στην αίθουσα Β΄ εκθέτονται όλες σχεδόν οι επιγραφές (εικ. 2). Στην αίθουσα Γ΄ είναι τα πορτραίτα και μέσα σε προθήκες προϊστορικοί πελέκεις, νομίσματα, πήλινα αγγεία, χάλκινο κράνος, σιδηρένια λόγχη, διάφορα άλλα χάλκινα και μικροαντικείμενα (εικ. 3).
Στην αίθουσα Δ΄ βρίσκονται διάφορα ευρήματα χριστιανικών χρόνων και μερικές επιγραφές (εικ. 4). Στο διάδρομο είναι το κάτω μέρος της περίφημης στήλης Αθηνών-Κομοτηνής αριθ. 40, που το πάνω μέρος είναι συμπληρωμένο με γύψινο αντίγραφο (εικ. 5.), το αρχαιότερο ενεπίγραφο βάθρο (5ος π.Χ. αι.) επιτύμβιας στήλης, ανάγλυφα «Θρακός ιππέως», ο Διονυσιακός βωμίσκος, που προέρχεται απ' το χωριό Πολύανθος και ενεπίγραφα βάθρα επιτύμβιων στηλών απ’ τη Μεσημβρία του Έβρου. Έξω από το μουσείο, στο χώρο που είναι ανάμεσα σ’ αυτό και στη γειτονική Εθνική Τράπεζα, είναι τοποθετημένα κιονόκρανα, ανάγλυφα, επιθήματα ναών και αλλά βαριά ευρήματα (εικ. 6). Τα βαρύτερα και ογκωδέστερα απ’ αυτά (σαρκοφάγος, κιονόκρανα, κίονες κλπ.) βρίσκονται προσωρινά στη ΝΔυτική γωνία του περιβόλου του Γυμνασίου Αρρένων (εικ. 7).»
Ιδού, λοιπόν, ένα όμορφο ενσταντανέ της νεότερης ιστορίας της Κομοτηνής… Απαθανατισμένο από έναν λάτρη της, τον καθηγητή φιλόλογο Κωνσταντίνο Α. Τρεμόπουλο.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.