Κι ομως ολοι… προσηλθαν!!! (+Gallery)

Στην παρουσίαση της τέταρτης ποιητικής συλλογής του Χάρη Μιχαλόπουλου «Δεν έρχονται» - Με ομιλητές τους Ελισάβετ Αρσενίου και Νίκο Μαυρέλο

Μια ακόμη συναρπαστική ποιητική βραδιά είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν όσοι κατέκλυσαν τον γοητευτικό χώρο του βιβλιοπωλείου Δημοκρίτειο της Ιωάννας Δεμιράκη, για να ακούσουν, αυτή τη φορά, όχι για τον πανεπιστημιακό, αλλά για τον ποιητή Χάρη Μιχαλόπουλο.
 
Μία ευφρόσυνη σύναξη συμπολιτών και συμπολιτισσών που γεύονται την ποίηση και ήταν όλοι τους -μετά την 1η Λογοτεχνική συνάντηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής- εκεί, συναποτελώντας μια ιδιαίτερη «κοινότητα», όπως εύστοχα ανέφερε στη συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής», ο ποιητής Χ.Μιχαλόπουλος. Μια κοινότητα, την οποία την Τρίτη το βράδυ συναποτελούσαν οι συνάδελφοί του, ήτοι η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ.Ζωή Γαβριηλίδου, η καθηγήτρια κ.Βασιλική Κοντογιάννη, η επ. καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Λευκή Κιοσσέ-Παυλίδου, ο αν. καθηγητής κ.Γρηγόρης Παπαγιάννης και η καθηγήτρια κ.Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, οι λέκτορες κ.κ.Γιάννης Ντεληγιάννης, Ασημάκης Φλιάτουρας και Σμαρώ Νικολαΐδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ.Σοφία Μενεσελίδου, οι φιλόλογοι κ.κ.Κατερίνα Σχοινά, Σπύρος Κιοσσές, Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Δημήτρης Τζελέπης, Στέφανος Γραβάνης, Σπύρος Αθανασίου, οι συγγραφείς Ιγνάτης Χουβαρδάς, Ανδρέας Λύκος και Φωτεινή Ναούμ, οι μουσειολόγοι Κική Χριστοδούλου και Νάγια Δαλακούρα, ο δικηγόρος Μαρίνος Βαβατσικλής, οι γονείς του Χάρη Μιχαλόπουλου, Κική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου και Νίκος Μιχαλόπουλος, και οι δυο τους εκπαιδευτικοί και συγγραφείς, η σύζυγός του Μαρία και ο μικρός τους «πρίγκιπας», ο υπέροχος Νίκος, και πολλοί πολλοί φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

Την εκδήλωση της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής άνοιξε η συντονίστρια της βραδιάς, φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων, κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία παρουσίασε τους δυο ομιλητές, τους αναπληρωτές καθηγητές του ΤΕΦ του Δημοκριτείου, κ.Ελισάβετ Αρσενίου και κ. Νίκο Μαυρέλο, σημειώνοντας την ενασχόληση με την ποίηση της κ. Αρσενίου, η οποία έχει μέχρι σήμερα εκδώσει δυο τουλάχιστον ποιητικές συλλογές.
 

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η κ. Ελισάβετ Αρσενίου, η οποία ξεκίνησε την εισήγησή της από την πρώτη συνάντησή της με την ποίηση του Χάρη Μιχαλόπουλου στην ποιητική ανθολογία της αείμνηστης Αγγελικής Κωσταβάρα και των εκδόσεων Μανδραγόρας, «Γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς», μια πρωτοποριακή έκδοση που τόλμησε να ανθολογήσει την αθέατη όντως τότε(το 2002) στα ελληνικά γράμματα, γενιά του ’90.

Η κ. Αρσενίου διέτρεξε το σώμα και των τεσσάρων συλλογών του ποιητή Χάρη Μιχαλόπουλου, ήτοι τις συλλογές «Ψηφιδωτό» (1995), «Γεωγραφία δωματίου» (2000), «Πιο νύχτα» – η οποία συμπεριελήφθη και στη μικρή λίστα Λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» (2007)-, εστιάζοντας στο μοτίβο του ποδηλάτου, που απεικονίζεται στο εξώφυλλο της «Γεωγραφίας δωματίου» και «συνδιαλέγεται» με τις βόλτες του Δημήτρη με το ποδήλατό του στον ουρανό, στον οποίο και αφιερώνεται η ποιητική συλλογή «Δεν έρχονται».
 
Η κ. Αρσενίου συνέχισε την ανάγνωση της ποίησης του Χ.Μιχαλόπουλου, εστιάζοντας στο ποίημα «Μεταξοσκώληκες» και στην αντεστραμμένη πραγματικότητα που παρουσιάζει, στη ρητορική της απουσίας ως ποιητική αφόρμηση, για να καταλήξει στον πολύσημο τίτλο της συλλογής «Δεν έρχονται» με ερωτηματικό τρόπο, – ποιοι δεν έρχονται; – αλλά θετική έκβαση, το ίδιο το ποίημα.

Ακολούθησε η ανάγνωση της ποιητικής συλλογής από τον κ. Νίκο Μαυρέλο, ο οποίος επίσης ξεκίνησε την αναφορά του με τον ποδηλάτη Δημήτρη της αφιέρωσής της, συνεχίζοντας με τη μετάβαση του ποιητή από τον λυρισμό στη ζοφερή πραγματικότητα και στην αντιπαράθεση του καθημερινού με το αιώνιο, και εστίασε σε τρία σημεία της ποιητικής του Χ.Μ.: τη θραυσματοποιημένη υπόσταση της γραφής, τη μετάβαση στον αστικό λυρισμό και την εστίαση στον πλάνητα άνθρωπο της σύγχρονης εποχής με τα πολλαπλά αδιέξοδα και την αποχαύνωση της υλικής υπόστασης της ζωής του.
 

Διάβασε τα ποιήματα «Ουρανοξύστες», «Η γλώσσα μου» και «Θερινής νυκτός» και εστίασε στο μοτίβο της θραυσματοποίησης που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στη συλλογή, και στο «παιχνίδι» με τη στίξη και τον συλλαβισμό: το σπάσιμο των λέξεων.
 
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο ποιητής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, διάβασε με εκπληκτικό τρόπο ποιήματά του και μεταξύ αυτών, το «Νανούρισμα» και το «Δεν έρχονται», το ποίημα που της δωρίζει τον τίτλο του, συνοδεύοντάς τα με φωτογραφίες του από την Κομοτηνή, την πόλη που επέλεξε να ζει τα τελευταία χρόνια.
 
Στη συνέχεια με την υπογραφή αντιτύπων από τον συγγραφέα έκλεισε μία ακόμη βραδιά από εκείνες που μας επιτρέπουν «βαθμούς συγγενείας» με τα όνειρα…

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα
 
Υ.Γ.: Του ρεπορτάζ της εκδήλωσης θα ακολουθήσει αφιέρωμα με τις εισηγήσεις των ομιλητών

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.