Κατερινα Σχοινα, «Ειναι μεγαλη η χαρα που ξαναφερνουμε στην πολη ενα εκλεκτο της τεκνο, τον Ανασταση Βιστωνιτη, και που γνωριζομαστε με εναν αλλον Καραθεοδωρη»

Με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται 4 & 5 Μαΐου στην Τσανάκλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2022

Με δύο εκδηλώσεις υψηλής συμβολικής συμμετέχει φέτος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε σύμπραξη με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ στα Ελευθέρια 2022, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαΐου και ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής (Τσανάκλειος Σχολή), το κοινό της πόλης μας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Κομοτηναίο συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη, με τίτλο «“Εξαπατώντας τον χρόνο” με τη λογοτεχνία του Αναστάση Βιστωνίτη», παρουσία του συγγραφέα, και με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ κ. Τιτίκας Δημητρούλια και της φιλολόγου, Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης κ. Κατερίνας Σχοινά, αλλά και με την αναγνωστική συνδρομή των ηθοποιών κ. Μαρίας Παπαδοπούλου και Φιλοποίμενος Ανδρεάδη.

Την επόμενη ημέρα, Κομοτηναίοι και μη, την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια άλλη πτυχή της σημαντικής δράσης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, μέσω του ομώνυμου μουσείου που πλέον στεγάζει η Τσανάκλειος, σε μια εσπερίδα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στη Σμύρνη παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής – Ένα χρήσιμο μάθημα Ιστορίας μέσω του Μουσείου». Τη διαφορετική αυτή όψη του Κ. Καραθεοδωρή θα φωτίσουν με τις εισηγήσεις του η κ. Χριστίνα Αποστολίδου, Υπεύθυνη Μουσείου Καραθεοδωρή, ο κ. Ιωάννης Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, η κ. Έφη Καραπούλη, Ιστορικός, Φιλόλογος, και η κ. Χαρά Μαρκουλάκη, Μουσειοπαιδαγωγός, Πληροφορικός.

Οι δύο αυτές λοιπόν εκδηλώσεις, για τις δύο κορυφαίες προσωπικότητες του τόπου μας, αποτέλεσαν την αφορμή για να συνομιλήσουμε με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ ν. Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά. 

Ο λόγος όμως στην ίδια…

Κατερίνα Σχοινά, «Είναι δύσκολο να συνοψίσεις σε ελάχιστη έκταση και με εύληπτο τρόπο το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Αναστάση Βιστωνίτη»

ΠτΘ: κ. Σχοινά, κατ’ αρχάς πώς αποφασίσατε να οργανώσετε αφιέρωμα στον τόσο σπουδαίο συντοπίτη μας συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη, που δυστυχώς έχει να τιμηθεί στην πόλη μας από το 1995;

Κ.Σ.: Ακριβώς για αυτό που λέτε, για το ότι δεν μπορεί να λείπει, τουλάχιστον από τις εκδηλώσεις μας για το βιβλίο που υλοποιούμε εσχάτως μαζί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, ένας συγγραφέας της ποιότητας του Βιστωνίτη. Η πρότασή μας να θυμηθούμε και να «ξεφυλλίσουμε» το ανεκτίμητο έργο του Βιστωνίτη έγινε με χαρά δεκτή από τον Αντιδήμαρχο  Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννη Κυριαζή και την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ και σταθερή μας συνεργάτιδα κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, και έτσι ετοιμάσαμε αυτή την εκδήλωση, με τη συμμετοχή μάλιστα του ίδιου του συγγραφέα, που θα επιστρέψει στη γενέτειρά του μετά από αρκετά χρόνια απουσίας του από αυτήν. Μαζί με τη μεταφράστρια, κριτικό λογοτεχνίας και καθηγήτρια στο ΑΠΘ κ. Τιτίκα Δημητρούλια θα παρουσιάσουμε το τόσο πολυσχιδές έργο του συγγραφέα, απλωμένο σε πολλές σελίδες πολλών βιβλίων και εντύπων, ελληνικών και ξένων, εδώ και 50 περίπου χρόνια.

ΠτΘ: Θα παρουσιάσετε τόσο το ποιητικό όσο και το πεζογραφικό του έργο; Δύσκολο το εγχείρημα για ένα τόσο «μεγάλο» (από πολλές απόψεις) έργο.

Κ.Σ.: Είναι όντως δύσκολο το εγχείρημα να συνοψίσεις σε ελάχιστη έκταση και με εύληπτο τρόπο το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του συγγραφέα και βαθύτατου στοχαστή. Θα παρουσιασθούν και τα ποιητικά και τα πεζογραφικά του έργα εν συντομία, αν και, κατά την άποψή μου, το έργο του πρέπει μάλλον να αντιμετωπισθεί ως ένα συνεχές, ασχέτως ειδολογικών ταξινομήσεων, γεμάτο ποίηση. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Βιστωνίτης αυτοσυστήνεται ως «ποιητής που γράφει και πρόζα». Μικρά δείγματα της μαγικής γραφής του θα ακούσουμε από τους δύο ηθοποιούς και καλούς συνεργάτες μας, την κ. Μαρία Παπαδοπούλου και τον κ. Φιλοποίμενα Ανδρεάδη, που θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα.

«Σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ επιχειρούμε να εστιάσουμε στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των μουσείων της περιοχής μας»

ΠτΘ: Ας προχωρήσουμε στη δεύτερη εκδήλωση, για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Βλέπουμε πως θα αναδείξετε μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δραστηριότητας και της προσωπικότητάς του.

Κ.Σ.: Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μάς οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Ούτως ή άλλως στη συνεργασία μας με τη ΔΚΕΠΠΑΚ επιχειρούμε να εστιάσουμε στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των μουσείων που τελούν υπό την αιγίδα της, όπως κάναμε τον Σεπτέμβριο με το Λαογραφικό μας Μουσείο. Ήρθε, λοιπόν, η σειρά του Μουσείου Καραθεοδωρή, το οποίο θα μας συστήσει η υπεύθυνή του κ. Χριστίνα Αποστολίδου και στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου μας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Ιωάννης Μπακιρτζής, καθώς και η συνάδελφός μας κ. Έφη Καραπούλη, θα μας φέρουν σε επαφή με το ατελέσφορο, λόγω της εθνικής τραγωδίας, εγχείρημα του Καραθεοδωρή να ιδρύσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Πώς γεννήθηκε αυτό το όραμα, πώς συνδέθηκε με την Καταστροφή και τι απέγιναν όσα πολύτιμα επιστημονικά εργαλεία προσπάθησε ο ίδιος να μεταφέρει στην Ελλάδα; Το μουσείο που στεγάζεται τώρα πια στην Τσανάκλειο μπορεί να απαντήσει σε παρόμοια ερωτήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν γόνιμα να απασχολήσουν και τη σκέψη των μαθητών μας. Σε αυτό τον άξονα θα στηριχθούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα προταθούν από τη γνώστρια του εν λόγω μουσείου Μουσειοπαδαγωγό κ. Χαρά Μαρκουλάκη, τα οποία μάλιστα θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε ομάδες γυμνασίων και λυκείων που θα επισκεφθούν το Μουσείο την επομένη της εκδήλωσης.

ΠτΘ: Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως και οι δύο εκδηλώσεις σας δεν απευθύνονται μόνον στους εκπαιδευτικούς κύκλους αλλά σε όλους τους συμπολίτες μας.

Κ.Σ.: Σαφώς και απευθύνονται σε όλους. Η χαρά μας είναι ίσα ίσα μεγάλη που ξαναφέρνουμε στην πόλη μας ένα εκλεκτό της τέκνο, όπως είναι ο Αναστάσης Βιστωνίτης, για να συνομιλήσουμε μαζί του, και που γνωριζόμαστε με έναν άλλον Καραθεοδωρή, άνθρωπο του οράματος αλλά και της δράσης, διπλή ιδιότητα που νομίζω, άλλωστε, πως συνδέει και τους δύο άνδρες.

Δύο εκδηλώσεις λοιπόν στις οποίες όλοι και όλες
αξίζει να δηλώσουμε το «παρών».

Καλή επιτυχία ευχόμαστε!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.