Καλοκαιρι παρεα με βιβλιο για τους Κομοτηναιους

Αγκάλιασαν τη λογοτεχνία οι συμπολίτες μας αυτό το καλοκαίρι, σε παραλίες και διακοπές

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να μπήκε πιο φθινοπωρινός από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, όμως πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν την προσπάθεια να στραγγίσουν και τις τελευταίες σταγόνες του καλοκαιριού, παίρνοντας ανάσες, τόσο σωματικά, συντροφιά με τη θάλασσα, όσο και πνευματικά, με ένα βιβλίο στο χέρι.

Η χρονιά φέτος ήταν ιδιαίτερη από πολλές απόψεις, λόγω της πανδημίας, που περιόρισε από πολλές απόψεις τις μετακινήσεις, όμως αυτό δεν πτόησε τους λάτρεις της λογοτεχνίας από το να επισκεφτούν τα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Μάλιστα φαίνεται πως το ενδιαφέρον ήταν ακόμα μεγαλύτερο φέτος, ίσως και λόγω ψηφιακής κόπωσης, με έμφαση βέβαια όπως πάντα στα ρομαντικά και τα αστυνομικά βιβλία, με πάντα δημοφιλή τα παιδικά βιβλία.

Ενδιαφέρον και για τοπικούς συγγραφείς

«Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε δύο καινούρια βιβλία δικών μας συγγραφέων, τη Θράσσα της Νάγιας Δαλακούρα και το Η Ζέλντα έφυγε της Φωτεινής Ναούμ, οπότε θεωρήσαμε πως αυτά έπρεπε να στηρίξουμε όλο το καλοκαίρι» σημείωσε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, από το Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο.

«Είναι δυο αγαπημένες συγγράφεις στην Κομοτηνή, και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για αυτές» ανέφερε η κ. Δεμιράκη, όμως και γενικότερα το ενδιαφέρον για τα βιβλία ήταν έντονο φέτος το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε, οι συμπολίτες μας, είτε έμειναν στην πόλη είτε πήγαν κάποιες διακοπές, θέλησαν να έχουν ένα βιβλίο μαζί τους, με το ενδιαφέρον να είναι πιο έντονο φέτος.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδικά βιβλία, σημείωσε, ενώ λίγο φαίνεται να έχει ατονήσει το θέμα των βιβλίων δραστηριοτήτων για το καλοκαίρι, κάτι που αποδίδει κυρίως στις αλλαγές φιλοσοφίας στην εκπαίδευση.

«Το καλοκαίρι είναι μια ιδανική περίοδος να κάνουμε μια μεγάλη βουτιά στην λογοτεχνία, μικροί και μεγάλοι, και μπορώ να πω ότι αυτό έγινε στην πόλη μας» κατέληξε.

Ενδιαφέρον για όλα τα είδη βιβλίων

Τα λογοτεχνικά βιβλία φέτος το καλοκαίρι πήγαν πολύ καλά, γιατί ο κόσμος που διαβάζει, πάντα αυξάνει το ενδιαφέρον του αυτούς τους μήνες είτε οδεύει προς την παραλία, είτε προς διακοπές, σημείωσε η κ. Δέσποινα Τεπερίδου Βαφειάδη από το Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδη.

Το ενδιαφέρον στράφηκε σε όλες τις κατηγορίες τόσο ελληνικής, όσο και ξένης λογοτεχνίας, από αστυνομικά και ρομαντικά μέχρι κοινωνικά και ιστορικά βιβλία, ακόμα και βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης.

Όσο για το παιδικό βιβλίο, ίσως επειδή τα παιδιά κλείστηκαν αρκετό καιρό μέσα στο σπίτι το χειμώνα και αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι, για αυτό και ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον για βιβλία επανάληψης, με τα υπόλοιπα όμως να πηγαίνουν καλά.

Παραμένει επιλογή το βιβλίο για πολλούς

Το ενδιαφέρον για την αγορά λογοτεχνικών βιβλίων ήταν σημαντικό, σημείωσε η κ. Μπερνά Μπεήογλου της «Εκλογής», που τόνισε πως «ο κόσμος πήγε στην παραλία, και ήθελε μια συντροφιά και να ταξιδέψει με κάποιο τρόπο και πρώτη του επιλογή ήταν το βιβλίο».

Κάθε χρόνο θέλουν να διαβάσουν, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι για να περάσει κανείς το χρόνο του, το βιβλίο παραμένει επιλογή πολλών, κάτι το οποίο, σημείωσε η κ. Μπεήογλου, είναι πολύ ευχάριστο.

Η ζήτηση ήταν μεγάλη για όλα τα είδη λογοτεχνίας, τόσο σε ενήλικους όσο και για παιδιά, παρόλο που όπως σημείωσε, προς το τέλος του καλοκαιριού υπήρξε μια αύξηση στην αγορά των βιβλίων επανάληψης για τα παιδιά, μιας και φαίνεται πως οι γονείς θέλησαν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν να επανέρχονται στους σχολικούς ρυθμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.