Καλλιτεχνες περιφερειακης και πανελληνιας εμβελειας «παντρευονται» στο φουαγιε του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα λαμβάνει χώρα η έκθεση που περιλαμβάνει 85 καλλιτέχνες

Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, τόσο πανελληνίως όσο και τοπικά κοσμούν από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, στο πλαίσιο της εικαστικής καλλιτεχνικής έκθεσης με θέμα «Ταξίδι σε 3 Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα».

Η έκθεση, που  θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη το 2020, φέτος πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ολοκληρώνεται στην Κομοτηνή.

Σκοπός της δράσης είναι η διάδοση και  διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και σε αυτή περιλαμβάνονται πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ανάγλυφα έργα, από καλλιτέχνες της Περιφέρειας αλλά και επώνυμους πανελλήνιας εμβέλειας. Την έκθεση τιμούν με έργα τους μέλη του τοπικού συλλόγου καλλιτεχνών «Αθηνίων».

Δυο επαναστάτες, ένας από τη Σαμοθράκη και ένας από την Νότια Ελλάδα, ζωγραφισμένοι από τον Μητράκα, φυλάνε την είσοδο του Μεγάρου

Πάντρεμα των ζωγράφων στους χώρους του Μεγάρου

Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Δεληγιάννης, επιμελητής της έκθεσης, που διοργανώνεται από τον εικαστικό θεσμό Τέχνης Φλόγα, η έκθεση είναι ένα τρίπτυχο με διοργανωτή την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η Κομοτηνή θα ήταν ο δεύτερος σταθμός της, μετά την Αλεξανδρούπολη, πέρυσι τέτοια εποχή, όμως λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε.

Αφού χαλάρωσαν τα πρωτόκολλά πήρε σειρά η Καβάλα, στο αμφιθέατρο Γεώργιος Παυλίδης, και η Κομοτηνή είναι ο τελικός της σταθμός.

Στο Μέγαρο Μουσικής, «αυτό το μοναδικό στολίδι» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δεληγιάννης, έχουν αναπτυχθεί έργα από 85 καλλιτέχνες, το 90% των οποίων από την Περιφέρεια ΑΜΘ, παντρεύοντας ευρύτερα γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Φασιανός, ο Μητράκας, ο Ναλμπάντης, με τοπικούς καλλιτέχνες που όμως έχουν τη δική τους διάσταση.

«Το πάντρεμα είναι αυτό που κάνει το Μέγαρο να ξεφεύγει του απλού ρόλου μιας έκθεσης, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χώρο στο οποίο φιλοδοξούμε να είμαστε παρόντες και στην πλήρη λειτουργία του» ανέφερε.

Ακόμα δύο πίνακες του Μητράκα στην έκθεση

Μια μοναδική εμπειρία τέχνης σε ένα μοναδικό χώρο

Το Μέγαρο Μουσικής, σημείωσε, είναι κατάλληλο για όλες τις μορφές τέχνης, με το χώρο να έχει όχι μόνο εθνικές, αλλά διεθνείς προδιαγραφές, που μπορεί να φιλοξενήσει από φιλαρμονική και θεατρικές παραστάσεις, μέχρι όπερα, διαθέτοντας όλες τις προδιαγραφές για αυτή.

Η υποδοχή στις προηγούμενες δύο πόλεις, ήταν πάρα πολύ ζεστή, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Καβάλα, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλότεχνους, που είναι μουδιασμένοι από την περίοδο της καραντίνας, να έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία στην περιοχή μας.

«Μπορείς να έρθεις πριν πας οπουδήποτε, να απολαύσεις τέχνη, να δεις πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να δεις παρά μόνο σε ατομικές και κάποιες συλλογικές εκθέσεις, και ένα τέτοιο πάντρεμα πολλών καλλιτεχνών σε μια εμπειρία ζωής» ανέφερε ο κ. Δεληγιάννης.

Ελπίδα τους είναι πως στο μέλλον, όταν το Μέγαρο ξεκινήσει να λειτουργεί σε πιο κανονικές συνθήκες, θα λειτουργεί ένας ενεργός πυρήνας έκθεσης, ο οποίος θα μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και κατά την διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και  στις περιόδους ανάμεσα σε αυτές.

Επισημαίνεται ότι η Έκθεση είναι επισκέψιμη  καθημερινά από το πρωί 10:30 έως 14:00 και 18:30-22:00 το βράδυ. Οι επισκέπτες εισέρχονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή  νόσησης, σε ομάδες μικρότερες των 30 ατόμων και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές εισέρχονται με τις ίδιες απαιτήσεις προσέλευσης όπως στις σχολικές τους μονάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.