Καλαντα των Βαιων ξανα στο Θρυλοριο

Με καλαθάκια στολισμένα με βάγια μάζεψαν τα κερκέλια τα παιδιά του οικισμού

Τα κάλαντα των Βαΐων στους δρόμους του Θρυλορίου τραγούδησαν για ακόμα μια φορά, πιστά στο ραντεβού τους με την παράδοση, τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», την Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου.
 

Τα παιδιά, με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, επισκέφτηκαν τα σπίτια του οικισμού, όπου τους υποδέχτηκαν οι νοικοκυρές, που είχαν ετοιμάσει από το Σάββατο του Λαζάρου τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί στα παιδιά που θα ψάλλουν τα κάλαντα.
 
Σύμφωνα με την παράδοση του Θρυλορίου, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Μια άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι, με τα οποία έκανε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.
 

Με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, τα οποία βρισκόταν πιο πριν στην εκκλησία για την Κυριακή των Βαΐων, και το ειδικό ξύλο σε σχήμα «Τ» ανάποδο, όπου έβαζαν τα κερκέλια, οι μικροί ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλαν το:
 

«Βάι βάι το βαΐ
τρώγω οψάρι και χαψίν
και τ’ απάν’ την Κερεκή
τρώγω κόκκινον τ’ ωβό.
Θεία, θεία να το κερκέλ’
και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό».

 
Για ακόμα μια χρονιά και οι κάτοικοι του Θρυλορίου άνοιξαν τις πόρτες και τις καρδιές τους στα παιδιά, γεμίζοντας τα καλαθάκια τους, εκτός από κερκέλια, και με αυγά, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.