«Ιστοριες στο π και φ»: Οταν τα μαθηματικα μεταπλαθονται… σε λογοτεχνια

Άννα Γαβριήλ & Ανδρέας Λύκος, «Ιστορίες στο π και φ», εκδ. 24 γράμματα, Αθήνα 2021, σ. 86.

Δεκαεπτά μικρές μαθηματικές ιστορίες-παραμύθια περιέχει το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο των μαθηματικών και συγγραφέων Άννα Γαβριήλ και Ανδρέα Λύκου, το «Ιστορίες στο π και φ». Οι συγγραφείς έχουν βαλθεί να μας αποδείξουν, μέσω του παρόντος πονήματος, ότι τα μαθηματικά δεν είναι ένα αντικείμενο δυσπρόσιτο και δυσνόητο, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά αντίθετα ένα γοητευτικό εργαλείο, το οποίο, εκτός από την προφανή του χρησιμότητα, μπορεί να θρέψει επιπλέον τη φαντασία μας και να την οδηγήσει σε γοητευτικούς ταξιδιωτικούς και μυθιστορηματικούς ατραπούς.

Η πρώτη ιστορία είναι αφιερωμένη στον αριθμό ένα, τον πρώτο και τον σπουδαιότερο απ’ όλους τους αριθμούς. Η δεύτερη ιστορία μιλάει για τον αριθμό μ και είναι λιγάκι αλλόκοτη και αινιγματική. Στην τρίτη, την πιο ξεκαρδιστική αλλά και ευρηματική απ’ όλες τις ιστορίες-παραμύθια του βιβλίου, η φαντασία των συγγραφέων οργιάζει, αφού βάζουν τις τέσσερις γνωστές πράξεις –πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση– να συνομιλούν και να συγκρίνουν τις δυνατότητές τους. Ποια είναι τελικά η καλύτερη;

Εν συνεχεία, οι μικροί αναγνώστες παρακολουθούν ένα μυστήριο με ποδήλατα και… σαρανταποδαρούσες και συσχετίζουν, κατόπιν, τη φύση με τη λειτουργία της αναπνοής και τα μαθηματικά. Η έκτη ιστορία είναι κι αυτή πολύ αστεία και μας αφηγείται τι συμβαίνει όταν μία κότα αποφασίζει να πάει σε μία τράπεζα.

Τι γίνεται όμως όταν οι αριθμοί πάνε σε ένα αποκριάτικο πάρτι και τι σχέση μπορεί να έχει το γεγονός αυτό με την τετραγωνική ρίζα; Η όγδοη ιστορία είναι κάπως διαφορετική αφού σχετίζεται με το μπάσκετ. Σε αυτή πρωταγωνιστές και ομιλητές είναι ο κύριος Δίχτυς και η κυρία Μπασκέτα.

Στο επόμενο παραμύθι η συμμετρία παίζει με αριθμούς και καθρέπτες, παρέα με ένα πολύ ιδιαίτερο κορίτσι. Εδώ υπάρχει και ένα υποδόριο μήνυμα για τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας του άλλου στη σχολική τάξη, μέσα στην οποία διαδραματίζονται εξάλλου και κάποιες από τις ιστορίες. Στο δέκατο παραμύθι μαθαίνουμε πως η κακιά βασίλισσα του παραμυθιού μπορεί να γίνει καλή. Η ενδέκατη ιστορία μιλάει για τη Μελίνα και τον ήσυχο Νικόλα, δύο φίλους συμμαθητές, και η δωδέκατη, μία από τις ωραιότερες του βιβλίου, έχει να κάνει με τη γνωστή ακολουθία Φιμπονάτσι.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι σοκολάτες, οι πρώτοι αριθμοί και το σχολείο; Αυτό μας αφηγείται η επόμενη ιστορία, ενώ ακολούθως παρακολουθούμε έξυπνα διατυπωμένο υπό μορφή μαθηματικού προβλήματος το κρυφό παράπονο ενός παιδιού. Εν συνεχεία, κάποια ποντίκια έρχονται να μας αποδείξουν τη σχετικότητα, ενώ οι συγγραφείς σκαρώνουν μετά μία θαλασσινή ιστορία με τη μυστηριώδη αριθμητική των υπολοίπων. Η τελευταία ιστορία είναι η πιο συγκινητική απ’ όλες και μας παραδίδεται υπό μορφή γράμματος.

Όργιο φαντασίας, αλλά και κρυμμένης γνώσης επομένως, συμπυκνωμένης σε λόγο εύληπτο, απλό και λιτό, δοσμένο με χιούμορ και ενίοτε αυτοσαρκαστική διάθεση, αποτελεί το παρόν πόνημα «Ιστορίες στο π και φ».

Τον πρόλογο του βιβλίου  υπογράφει ο γνωστός συγγραφέας μαθηματικών αστυνομικών μυθιστορημάτων Τεύκρος Μιχαηλίδης. Επίσης, εξαιρετικά χρήσιμο είναι το επεξηγηματικό σημείωμα των μαθηματικών εννοιών στο τέλος του βιβλίου.

Πρόκειται, επομένως, για ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε ανήλικες αναγνώστες, ιδιαίτερα δε σε εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων. Οι τελευταίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιστορίες του βιβλίου στην τάξη, ενισχύοντας τη διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων και τη φιλαναγνωσία, κεντρίζοντας, συγχρόνως, τη φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.