Ιστορια και παραδοση της Γρατινης ενωνονται σε μια εκθεση

Να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η Έκθεση Θρακιώτικης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ελπίζει ο Σύλλογος Γρατίνος

Βασίζεται στη συλλογή της Κατίνας Ιωάννου και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα

Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της παράδοσης του οικισμού της Γρατινής έκανε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος  Γρατινής «Ο Γρατίνος», με την δημιουργία της Έκθεσης Θρακιώτικης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Λαογραφίας, που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό.

Η έκθεση, που βασίζεται στη συλλογή της Κατίνας Ιωάννου, της οποίας και το όνομα φέρει, έχει επεκταθεί με δωρεές από κατοίκους του οικισμού, με τα μέλη του Συλλόγου να φιλοδοξούν ότι θα προστεθούν ακόμα περισσότερα εκθέματα, αρκετά για να στηθεί ακόμα μια αίθουσα, και να μετεξελιχθεί η συλλογή σε μια κιβωτό ιστορίας ενός εκ των λίγων μη προσφυγικών οικισμών στην Ροδόπη.

Αναδρομή στην παράδοση

Η έκθεση αποτελεί μια αναδρομή  στη παράδοση των επαγγελμάτων όσο και της ζωής της τοπικής κοινωνίας στην περιοχή της Γρατινής, με το μεγαλύτερο μέρος της να αποτελείται από εκθέματα τα οποία δόθηκαν στο Σύλλογο από την οικογένεια της Κατίνας Ιωάννου, η οποία στη διάρκεια της ζωής της, συγκέντρωσε φορεσιές, παραδοσιακά είδη και κειμήλια, στην οικία της.

Μετά την εκδημία της, η συλλογή παραχωρήθηκε από την οικογένειά της στο Σύλλογο, ο οποίος συγκέντρωσε και επιπλέον εκθέματα από κατοίκους του χωριού, για να ολοκληρώσουν την έκθεση αυτή, η οποία την προηγούμενη Κυριακή «άνοιξε» στο κοινό της Ροδόπης και τους επισκέπτες του οικισμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Δούκας, σκοπός τους είναι σταδιακά να εμπλουτίσουν την έκθεση με επιπλέον αντικείμενα, μιας και υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι θέλουν να δώσουν και άλλα.

Άλλωστε υπάρχουν ακόμα πολλά αντικείμενα στα σεντούκια και σε σπίτια του οικισμού, και ήδη την Κυριακή, στα εγκαίνια του μουσείου, κάποιες κυρίες έδειξαν ενδιαφέρον για να φέρουν και άλλα αντικείμενα.

Ελπίζει δε πως με την συνέχιση της λειτουργία της έκθεσης, θα τους εμπιστευτούν ακόμα περισσότεροι για να τους δώσουν αντικείμενα που μπορεί να έχουν κρατήσει από τους προγόνους τους.

Επέκταση της συλλογής

Αυτή τη στιγμή η έκθεση στεγάζεται σε μια αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου, που έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογο, φιλοδοξία τους όμως είναι να συγκεντρώσουν αρκετά αντικείμενα ώστε να εμπλουτιστεί η πρώτη και να λειτουργήσει και η δεύτερη αίθουσα του κτιρίου ώστε να έχουν συνέχεια.

Στόχος τους είναι να διατηρηθεί η ιστορία του οικισμού, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Ο κ. Δούκας τόνισε πως η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από το κοινό, κατόπιν συνεννοήσεως, ενώ επιθυμία τους είναι να αποτελέσει προορισμό και για τα σχολεία.

Άλλωστε πολλά σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές στο φράγμα της Γρατινής, και κατόπιν συνεννόησης με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, θα μπορούν να ανοίγουν την έκθεση για να την βλέπουν και να ξεναγούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδρομής για να μάθουν την ιστορία του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Άλλωστε η Γρατινή, ως ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ροδόπης, έχει μεγάλο βάθος στην παράδοση, και έχει και πολλά στοιχεία που μπορεί να αναδειχθούν και να διατηρηθούν.

Στόχος τους είναι όχι μόνο να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερα αντικείμενα, αλλά και να τα καταγράψουν και να προσθέσουν περιγραφές και στοιχεία για αυτά, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να γίνει πιο ολοκληρωμένη.

Άλλωστε σύνθημα του Συλλόγου, επισήμανε ο κ. Δούκας, είναι «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι». Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του κορωνοϊού, ο σύλλογος ατόνησε, όμως με την νέα αυτή περίοδο, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αναθαρρήσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.