Ηρθαν πιο κοντα οι Καρλικιωτες

Το δεύτερο τριήμερο αντάμωμα των απανταχού Καρλικιωτών πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Μέσης

Με την περιφορά της θαυματουργού εικόνας ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ που έφεραν από την πατρίδα οι πρόσφυγες κορυφώθηκαν την Δευτέρα 1 Ιουλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του 2ου Ανταμώματος των απανταχού Καρλικιωτών στον οικισμό Μέσης.
 

Κύριος στόχος του τριήμερου Ανταμώματος ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Καρλικιωτών –και όχι μόνο–, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην ιστορία, στη μνήμη, στον πολιτισμό και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, αφού άλλωστε Καρλικιώτες υπάρχουν και σε άλλους οικισμούς της Ροδόπης και όχι μόνο.
 

Για αυτό και κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγινε η πρόταση το επόμενο αντάμωμα να πραγματοποιηθεί στον οικισμό των Προσκυνητών, κάτι το οποίο θα μελετήσει ο εκεί σύλλογος.
 
Το Καρλίκιο της Ανατολικής Θράκης ήταν μια από τις πολλές περιοχές που εγκαταλείφθηκαν μετά το 1922, με 900 περίπου κατοίκους με βοϊδάμαξες και κοπάδια ζώων να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.
 

Περίπου 30 άμαξες έφτασαν στην Κομοτηνή, και μετέπειτα εγκαταστάθηκαν στη Μέση όπου και ρίζωσαν, ενώ πλέον οι νεότεροι Καρλικιώτες ανταμώνουν νιώθοντας υποχρέωση να διατηρήσουν με σεβασμό όλες τις παραδόσεις των δικών τους ανθρώπων, και να διαφυλάξουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.
 

Έτσι την Κυριακή έκαναν ένα οδοιπορικό στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε περιφορά της θαυματουργού εικόνας ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ στον οικισμό της Μέσης, έγινε επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο που έχει δημιουργήσει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών, ενώ ακολούθησε γλέντι στην κεντρική πλατεία του οικισμού.
 
Το αντάμωμα έκλεισε το πρωί της Τρίτης με ομιλίες αφιερωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό των Καρλικιωτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.