Ηρα Κατσουδα, stand up comedian: «Θελει πολυ κοπο και κλαμα για να κανεις τον αλλο να γελασει»

«Ο stand up comedian είναι πάντα ο εαυτός του∙ βγαίνει στην σκηνή και εκτίθεται»

Η παράσταση stand up comedy με τίτλο  «Ο καθένας τα δικά του» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον Οκτώβριο του 2015 και από τότε ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον, σε Πάτρα, Κρήτη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με κάθε παράσταση να είναι soldout, έρχεται αύριο στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα η Ήρα Κατσούδα και ο Ανδρέας Πασπάτης, δύο κωμικοί µε
μακροχρόνια πορεία στο stand up comedy γίνονται ζευγάρι και λένε «ο καθένας τα δικά του», στην σκηνή του Καφέ Μπαρ «Οχτώ» σε μια πρωτοπόρα παράσταση, όχι μόνο για την αέναη πάλη των φύλων αλλά και για ό,τι μας συμβαίνει καθημερινά.

Η Ήρα και ο Ανδρέας, ο Ανδρέας και η Ήρα κοντράρονται, εξομολογούνται και εξερευνούν τα πιο προσωπικά και παρεξηγημένα σημεία της σχέσης τους – και κάθε σχέσης – κάνοντας το κοινό συμμέτοχο στο πιο ξεκαρδιστικό couple therapy, υποσχόμενοι μία βραδιά τρελού γέλιου.

Με αφορμή την αυριανή παράσταση η μία εκ των πρωταγωνιστών μίλησε στην Νατάσσα Βαφειάδου και το «Ράδιο Παρατηρητής» για το περιεχόμενο και το περιεχόμενο της παράστασης, την stand up comedy σκηνή στην Ελλάδα αλλά και την συνταγή της επιτυχίας ενός κωμικού.

Η ίδια σπούδασε οικονομικά και υποκριτική ωστόσο ασχολείται επαγγελματικά με το stand up comedy από το 2006. Έχει παίξει σε θέατρα, πολυχώρους, αλλά και µικρές ανεξάρτητες σκηνές σε όλη την Ελλάδα, ενώ αποτελεί και ιδρυτικό µέλος της stand up comedy οµάδας S.U.T.

Ήρα Κατσούδα όμως…

ΠτΘ: To βράδυ της Τετάρτης ανεβαίνετε μαζί με τον Ανδρέα Πασπάτη στη σκηνή του «Οχτώ» για να μας παρουσιάσετε μία παράσταση stand up comedy η οποία ξεκινώντας από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συνεχίζοντας σε όλη την Ελλάδα, είναι sold out. Τι θα δούμε επί σκηνής;
Η.Κ.:
Πρόκειται για μια παράσταση καθαρού stand up comedy, όπου στο πρώτο μέρος βγαίνουμε εναλλάξ, πρώτα ο Ανδρέας μισή ώρα και μετά εγώ μισή ώρα, για να μας γνωρίσει ο κόσμος και να δώσουμε τη δική μας οπτική πάνω σε πράγματα της καθημερινότητας. Η πρωτοτυπία της παράστασης είναι ότι εισάγουμε το stand up comedy battle. Δηλαδή στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα βγούμε και οι δύο στη σκηνή, ταυτόχρονα με μικρόφωνα, και θα «μονομαχήσουμε» σε μία stand up comedy battle. Στη σκηνή γινόμαστε ζευγάρι με τον Ανδρέα, οπότε το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι ιδιαίτερο, ειδικά το battle, η αίσθηση που έχει ο θεατής είναι σαν να είναι με ένα φιλικό του ζευγάρι το οποίο διαφωνεί με έξυπνες ατάκες και χιούμορ, και λύνει θέματα βασικά, με πρίσμα το χιούμορ. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη και ωραία κατάσταση που πραγματικά κερδίζει το κοινό.

«Το stand up έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ελλάδα»

ΠτΘ: Προσωπικά ασχολείστε με το stand up comedy από το 2006. Υπήρξατε και ιδρυτικό μέλος της ομάδας stand up comedy S.U.T. κι έχετε ανεβάσει πολλές soldout παραστάσεις. Πείτε μας για τη διαδρομή σας αυτή.
Η.Κ.:
Η ομάδα πλέον δεν υπάρχει. Υπήρχε παλιά και ουσιαστικά κάλυπτε την ανάγκη μίας ομάδας κωμικών στην Βόρεια Ελλάδα, την στιγμή που το είδος του stand up δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο. Ασχολούμαστε πλέον με το είδος ως μεμονωμένοι κωμικοί, χωρίς  ωστόσο αυτό να αποκλείει τις συνεργασίες μεταξύ μας. Με τον Ανδρέα Πασπάτη συνεργαζόμαστε οκτώ χρόνια, αρχής γενομένης από την ομάδα και έχουμε διατηρήσει τη συνεργασία μας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη πλέον θέση να πούμε ότι το stand up έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ελλάδα, το γνωρίζει ο κόσμος, το ζητάει και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, ο οποίος κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι κι αυτό γιατί έχουμε ζήσει και τις εποχές που δε γνώριζε κανένας το stand up και παλεύαμε μόνοι μας, οπότε τώρα είναι πολύ ωραία να ξέρεις ότι γνωρίζει ο άλλος τι έρχεται να δει.   
 

«Το στοίχημα και ο σκοπός του stand up είναι απλός: το γέλιο»

ΠτΘ: Το να «κερδίσεις» ένα κοινό που σίγουρα έχει διαφορετική αίσθηση του χιούμορ φαντάζει πολύ δύσκολο. Ειδικά στην Ελλάδα που όπως επισημάνατε το κοινό δεν είναι εξοικειωμένο. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Η.Κ.:
Το στοίχημα και ο σκοπός του stand up είναι απλός: το γέλιο. Είναι ένα είδος που εξυπηρετεί μόνο αυτό το σκοπό. Από κει και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κωμικού να δει τι μηνύματα θέλει να περάσει και αν θέλει να περάσει, αλλά το πιο βασικό είναι ότι βλέπεις ουσιαστικά την οπτική, τη ματιά του κωμικού μέσα από το χιούμορ και τη θέση του σε διάφορα πράγματα που συμβαίνουν σε όλους μας, οπότε ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί.

Όλοι οι κωμικοί σε όλο τον κόσμο δουλεύουν κυρίως με κείμενα. Υπάρχει τεχνική για να γράφει αστεία, υπάρχει μια προετοιμασία. Να σας τονίσω, γιατί πολλοί μας ρωτάνε, ότι δεν πειράζουμε τον κόσμο, δεν τον ενοχλούμε. Αυτά είναι κατάλοιπα ενός πιο παλιακού «stand up», το οποίο ο κόσμος το έχει πάρει λίγο από φόβο. Υπάρχει μια διάδραση, αλλά τόσο όσο. Δεν ενοχλούμε,  δεν προσβάλουμε, δεν ψάχνουμε τσάντες ή άλλα, οπότε και ο Έλληνας το έχει πάρει πιο καλά γιατί είναι και εξοικειωμένος με το είδος, και με το χιούμορ, και πιστεύω ότι είμαστε καλό κοινό.

ΠτΘ: Πώς προέκυψε το stand up στη ζωή σας; Είχατε κάποιο πρότυπο κάποιον κωμικό;
Η.Κ.:
Όταν έμαθα για το είδος, περίπου πριν από δέκα χρόνια, με κέντρισε αμέσως. Τότε  η πρόσβαση σε αυτό μέσω internet,  όσον αφορά τους ξένους κωμικούς, τα ξένα special που βλέπουμε, ήταν δύσκολη, οπότε ξεκινήσαμε λίγο πιο απλά, διαβάζοντας και ψάχνοντας μόνοι μας. Όπως σας είπα υπάρχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσεις για να γράψεις stand up comedy, πάνω σε αυτή βασιστήκαμε και σιγά σιγά όλο αυτό εξελίχθηκε. Όταν ξεκίνησα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θέλει πολύ κόπο και κλάμα για να κάνεις τον άλλο να γελάσει.

«Υπάρχουν αστεία που κάποιος θα γελάσει πολύ πιο δυνατά, ενώ κάποιος άλλος λιγότερο, αλλά πάντα θα γελάσει»

ΠτΘ: Υπάρχει μανιέρα στο αστείο;
Η.Κ.:
Όλα τα κείμενα αυτά είναι δοκιμασμένα. Τα έχουμε παίξει πολλές φορές, έχουν αλλαχτεί, έχουν βελτιωθεί, είναι κείμενα, τα οποία ξέρουμε πλέον με μεγάλη σιγουριά ότι ο κόσμος τα αγαπάει και θα γελάσει έτσι κι αλλιώς. Το χιούμορ είναι υποκειμενικό πάντα. Μέσα στις «δουλειές» του stand up comedian είναι να το κάνει λίγο πιο ευρύ, πιο κατανοητό, ώστε να αγγίξει όσο περισσότερες αισθητικές χιούμορ μπορεί. Από κει και πέρα επειδή ακριβώς είναι υποκειμενικό, υπάρχουν αστεία που κάποιος θα γελάσει πολύ πιο δυνατά, ενώ κάποιος άλλος λιγότερο, αλλά πάντα θα γελάσει. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα αγαπημένα αστεία του κοινού.

«Ο stand up comedian δεν υποδύεται κάποιον ρόλο ∙λέει πάντα τη δική του αλήθεια επί σκηνής»

ΠτΘ: Ο stand up comedian μεταφέρει στη σκηνή τον εαυτό του ή υποδύεται έναν ρόλο εκείνη τη στιγμή;
Η.Κ.:
Ο stand up comedian είναι πάντα ο εαυτός του. Το stand up comedy είναι σίγουρα ένα θεατρικό είδος και ίσως το πιο δύσκολο είδος κωμωδίας για τον λόγο ότι ακριβώς βγαίνεις στην σκηνή χωρίς κανέναν ρόλο.  Ο stand up comedian βγαίνει σαν τον εαυτό του και εκτίθεται πάνω στην σκηνή σαν τον εαυτό του. Δεν έχει για παράδειγμα τον τέταρτο τοίχο του θεάτρου που υπάρχει. Αυτά που λες είναι η δική σου αλήθεια. Δεν είναι ρόλος. Βγαίνεις αυτούσιος εσύ.

Info

«Ο Καθένας Τα Δικά Του» Stand Up Comedy Show στο «Οχτώ»

Ήρα Κατσούδα VS Ανδρέας Πασπάτης

  • Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016
  • Ώρα Έναρξης: 22:00
  • Γενική Είσοδος: 3 ευρώ
  • Χορηγός Επικοινωνίας: Ράδιο Παρατηρητής 94 fm

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.