Ιουνιος στη ΦΕΞ

Με κινηματογράφο, συναυλίες, ομιλίες και βιβλιοπαρουσιάσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της για τον Ιούνιο δημοσιοποίησε η ΦΕΞ σε αυτό περιλαμβάνονται κινηματογραφικά αφιερώματα, μουσικές συναυλίες, διαλέξεις και ομιλίες. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες  6, 13, 20 και 27  Ιουνίου ώρα 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα  στον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι.

Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς Ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία “Ο Τυφλοπόντικας” (El Topo, 1970) και “Το Ιερό Βουνό” (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν.

 Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού, με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές,  καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

Είσοδος ελεύθερη 

2-3 πράγματα που ξέρω για…  τις  πόλεις

Σάββατο 24 Ιουνίου ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου». Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Είσοδος ελεύθερη 

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

Τις Πέμπτες 1, 8, 15, 22 και 29  Ιουνίου ώρα 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.
Είσοδος ελεύθερη 

Βιβλιοπαρουσίαση: Στον αστερισμό του εθνικισμού του Σταύρου Τζίμα   
Σάββατο 10  Ιουνίου 2017 ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης.  Το βιβλίο παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής Σαμή Καραμπουγιούκογλου. 

Συναυλία «Στη Γη του Ορφέα». Εν όψει Θερινού Ηλιοστασίου από το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 ώρα 20.00 Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

Η συναυλία ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων του Εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας και θα πραγματοποιηθεί στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας, στα αρχαία Άβδηρα. Οι μαθητές του εργαστηρίου θα παίξουν αρχικά μικρής διάρκειας μουσικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι παίζοντας μελοποιήσεις Ορφικών Ύμνων και άλλες αρχαίες μελωδίες, συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων. Τα όργανα παρέχει η Οργανοποιία Αναστάσιος, η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατόν πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων.  Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισήγηση από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο με τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» ενώ παράλληλα θα υπάρχει μικρή έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας. Ελάτε να παρακολουθήσετε μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο σε μια από τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου.

Τους μουσικούς αποτελούν οι: Κουμαρτζής Δάνης, Κουμαρτζής Θοδωρής, Σαράτσης Γιώργος.                      

Συναυλία «Ανατολή, Ανατολή μου» Με την Ορχήστρας  και την Χορωδία του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Παρασκευή 23 Ιουνίου ώρα 21.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσικές γνωστές και άγνωστες, τραγούδια και οργανικοί σκοποί του ελλαδικού χώρου αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου συνενωμένα κάτω από όμοιες τροπικές και ρυθμικές δομές οι οποίες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και αποδεικνύουν με το πιο περίτρανο τρόπο το κατ’ άλλους προφανές, τις κοινές καταβολές του συνόλου των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.