Ημεριδα στον Μικρο Διακοσμο για τη σχεση της εκπαιδευσης με το αρχαιο θεατρο

Και προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βουλτσίδη «Στον Διόνυσο χρωστώ»

Με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας στο Μικρό Διάκοσμο του Ιμέρου με θέμα τη σχέση της εκπαίδευσης με το αρχαίο δράμα που μας έχει κοινοποιήσει ο ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης, και κυρίως την προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στον Διόνυσο χρωστώ», απευθυνθήκαμε στον γνωστό καλλιτέχνη προκειμένου να αποσπάσουμε περισσότερες γι’ αυτή τη διοργάνωση πληροφορίες…
 
Γιάννης Βουλτσίδης λοιπόν… 

«Ο τοπικός πληθυσμός να εκπαιδεύεται κι όχι να μετακαλούνται “κονσέρβες εξ Αθηνών”»


ΠτΘ: κ. Βουλτσίδη, τι περιλαμβάνει η ημερίδα που διοργανώνεται στον Μικρό Διάκοσμο στις 25 Νοεμβρίου;
Γ.Β.:
Από παιδί έβλεπα, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, οι μόνοι σταθεροί επισκέπτες του ήταν τα κατσίκια. Από παιδί με ενδιάφερε το αρχαίο θέατρο, εννοώ οι ποιητές του και πήγα και το σπούδασα με δάσκαλο στο αρχαίο θέατρο τον Θάνο Κωτσόπουλο, αυτόν τον μεγάλο τραγωδό, που μαζί με Συνοδινού, Σολωμό, Κατράκη κλπ. θέσαν τα θεμέλια…. Όταν επέστρεψα στην περιοχή μου και δημιούργησα τον Μικρό Διάκοσμο, με ανοιχτό και κλειστό θέατρο, βιβλιοθήκες κλπ. σκέφθηκα ότι ο χώρος θα’ ναι προεργαστήριο, όπου η νεολαία της περιοχής, σε συνεργασία με τα σχολειά της, θα προετοιμάζεται να δίνει παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο. Σκέφθηκα δηλαδή, ο τοπικός πληθυσμός να εκπαιδεύεται, κι όχι απλά να μετακαλούνται οι «κονσέρβες εξ Αθηνών». Για τρία χρόνια πέτυχα, εκπαιδεύω θεατρικές ομάδες σε τρεις νομούς, δημοτικά γυμνάσια – λύκεια, μέχρι και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με τον καθηγητή κ. Σίμο Παπαδόπουλο, δημιουργήσαμε θίασο από φοιτητές και συνεχίζουμε. Στην ημερίδα δε της Τετάρτης ο κ. Σίμος Παπαδόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «σχέση του αρχαίου θεάτρου με τη σύγχρονη εκπαίδευση.»
 
Πτθ: Μόνο αυτό θα’ ναι το θέμα της ημερίδας;
Γ.Β.:
Όχι φυσικά, θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στον Διόνυσο χρωστώ» σε σκηνοθεσία δική μου. 

«Την ημερίδα θα την παρακολουθήσουν ογδόντα παιδιά από διάφορα σχολεία της περιοχής»


ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει αυτό το ντοκιμαντέρ;
Γ.Β.:
Βήμα βήμα την γέννηση αυτού του θεσμού, την προπαίδεια των θιάσων και την ευτυχή τους κατάληξη στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, ένα απ’ τα καλύτερα διασωζόμενα του αρχαίου κόσμου. Επίσης, επειδή θα παρευρεθούν γύρω στα ογδόντα παιδιά από διάφορα σχολεία της περιοχής – μέλη των θιάσων θα γίνει μαζί με τους καθηγητές τους, μια συζήτηση για την επέκταση του θεσμού. Τα σχολεία που θα παρευρεθούν είναι το Λύκειο Ξυλαγανής το Γυμνάσιο και Λύκειο Σαπών και το «Άξιον» από την Ξάνθη. Στο καλλιτεχνικό μέρος της ημερίδας, μουσικός θίασος από το παιδαγωγικό τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θα παίξει και θα τραγουδήσει «Ανακρέοντα».

«Τα τραγούδια είναι η σκέψη κάθε εκδήλωσης»


ΠτΘ: Βλέπουμε κ. Βουλτσίδη και μια ημερίδα ακόμα την αντιμετωπίζετε σαν καλλιτεχνικό γεγονός.
Γ.Β.:
Μα τα τραγούδια είναι η σκέψη κάθε εκδήλωσης.
 
ΠτΘ: Τι άλλο θα θέλατε να σημειώσετε;
Γ.Β.:
Πρώτον ότι εφέτος θα έχουμε στους αγώνες αρχαίου δράματος συνδιοργανωτή και υποστηριχτή και την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης – ο κύριος Χ. Μέτιος το υποσχέθηκε – όπως και τον δήμο Μαρώνειας –Σαπών και την κοινωφελή του επιχείρηση. Το κλίμα γίνεται καλό κι ελπίζω να ομονοήσουμε. Διαφορετικά ο Μικρός Διάκοσμος, όπως και πέρυσι θα αναλάβει μόνος του να διοργανώσει, τρεις μήνες πρόβες για οχτώ θιάσους, τελική κατάληξη στο αρχαίο θέατρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρήμα και χρόνο.
 
ΠτΘ: Περιφέρεια λοιπόν και Δήμος Μαρώνειας σε πρώτο πλάνο…
Γ.Β.:
Εννοείται! Εξάλλου «όσο ζω, ελπίζω» και δεν θα παύω να ψάχνομαι, ακόμα κι όταν για μια υπόθεση που αφορά όλους μας, μπορεί να μείνω μόνος. Που δεν μένω γιατί έχω την αγάπη των παιδιών για ό,τι προσφέρουμε. Τελειώνοντας όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω κάποια πρόσωπα, που βοηθάνε τον θεσμό ιδιαίτερα όπως είναι οι κ.κ. Ανέστης Ποιμενίδης, Μιχάλης Βασιλειάδης, Σταύρος Λίτσας, και επίσης την Αναπτυξιακή Ροδόπης που γνωρίζει ότι η παραγωγή πολιτιστικού έργου δίνει προστιθέμενη αξία σε μια περιοχή και γι’ αυτό στήριξε την παραγωγή αυτού του ποιοτικού ντοκιμαντέρ, τα οποίο πέρα από την ΕΡΤ θα παιχθεί σε διάφορα αξιόλογα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, κάνοντας γνωστή την άγνωστη περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.