Ημερα μνημης για τους 29 εκτελεσθεντες απο τους Βουλγαρους Ξυλαγανιωτες (Φωτογραφιες & Βιντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης η φετινή εκδήλωση μνήμης στο μνημείο των Πεσόντων στην Ξυλαγανή

H μνήμη των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν το 1944 από τους Βουλγάρους τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής, από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών  και τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής, παρουσία εκπροσώπων του τόπου και συγγενών τους, σε εκδήλωση που έγινε στο σημείο της εκτέλεσής τους, το μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην Ξυλαγανή.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων. Έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατατέθηκαν στεφάνια ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο Δήμαρχος Μαρωνείας –Σαπών κ.Γιάννης Σταυρίδης και ο δισέγγονος του εκτελεσθέντα Κωνσταντίνου Τσατλάκη, κ.Μανώλης Τσατλάκης που συγκίνησε τους παρισταμένους, ενώ στο χώρο βρέθηκαν συντεταγμένα εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

Γιάννης Σταυρίδης
«Τα μηνύματα της ηρωικής εκείνης εποχής είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ»

«Οι 29 μάρτυρες Ξυλαγανιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στον τόπο που σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί καθιστώντας τον πλέον ιστορικά και εθνικά ιερό.Άφησαν πίσω τους ορφανά και οικογένειες που μεγάλωσαν με δυσκολίες, όπως οι χιλιάδες εκείνες οικογένειες των ελλήνων που θυσιάστηκαν λίγα χρόνια νωρίτερα στα βουνά της Αλβανίας» σημείωσε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης για να καταλήξει «άφησαν ταυτόχρονα σε όλους εμάς μία βαριά παρακαταθήκη ευθύνης και εκπλήρωσης του εθνικού χρέους όποτε οι συνθήκες το απαιτήσουν. Και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση αφού οι ιδέες ενός νέου, οικονομικού αυτή τη φορά ολοκληρωτισμού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Ενός ολοκληρωτισμού που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ,που λογίζει τους ανθρώπους ως νούμερα και στατιστικές, που φαλκιδεύει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τα μηνύματα της ηρωικής εκείνης εποχής είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ».

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης μνήμης η ομιλία του απόγονου του εκτελεσθέντα Κωνσταντίνου Τσατλάκη, κ.Μανώλη Τσατλάκη ο οποίος έκανε λόγο για μία «ακόμη λαμπερή σελίδα στην ιστορική διαδρομή της Θράκης που διαχρονικά πρόσφερε τα μέγιστα στον αγώνα του έθνους για ελευθερία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.