Ιεροψαλτες χρειαζονται οι Εκκλησιες της Ροδοπης

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα

Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Χρύσανθος Φιλιππίδης», για το σχολικό έτος 2021-2022, πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

Το παρών στον Αγιασμό έδωσαν μαθητές και δάσκαλοι της σχολής, ενώ μετά το πέρας της τελετής ο Μητροπολίτης επέδωσε πτυχία σε σπουδαστές που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους.

Υψηλού επιπέδου τα μαθήματα στη Σχολή

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως πλέον η Σχολή είναι κρατικώς αναγνωρισμένη, δίνοντας στα πτυχία που επιδόθηκαν μια διαφορετική βαρύτητα.

Η Σχολή, σημείωσε, έχει μια ιστορία αρκετών χρόνων, με τους σημερινούς διδάσκοντες να συνεχίζουν να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο μουσικής γνώσης όπως έκαναν και οι προκάτοχοι τους.

Προέτρεψε δε τους νέους μαθητές, όταν αποκτήσουν μια ευχέρεια από τα μαθήματά τους, να ξεκινήσουν να ανεβαίνουν στο ψαλτήρι των ναών της Μητρόπολης, τονίζοντας μάλιστα πως πολλές ενορίες της μητρόπολης, έχουν ανάγκη από καλούς ιεροψάλτες.

Θύμισε μάλιστα στους παριστάμενους, πως όταν ήρθε στη Μητρόπολη, δεν υπήρχαν αρκετοί ιερείς για να καλύψουν τα κενά στους οικισμούς, και ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό, δεν έχουν να στείλουν ιεροψάλτες. Για αυτό χρειάζονται άνθρωποι, όπως οι μαθητές τη Σχολής, για να συμπληρώσουν τις λειτουργίες που γίνονται στις εκκλησίες.

Γρ. Παπαγιάννης: Απαραίτητη και η βιωματική προσέγγιση της ψαλτίκης

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Σχολής κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, ζήτησε και αυτός από τους μαθητές να προσεγγίσουν, πέρα από τα μαθήματα, και βιωματικά στην εκκλησία την ψαλτική.

Τόνισε δε πως θα πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή από ό,τι συνήθως, όχι  μόνο στο μουσικό, αλλά και στο ποιητικό κείμενο, και στην ορθή απαγγελία των αναγνωσμάτων και των ψαλμάτων, ενώ θα πρέπει να έχουν υπομονή και μεράκι, αλλά όχι έπαρση.

Τέλος ανέφερε πως τα μαθήματα φέτος θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως, τόσο για όσους δεν μπορούν να βρίσκονται στο χώρο λόγω προγράμματος, αλλά και για μαθητές που σπουδάζουν στη σχολή αλλά κατοικούν σε μακρινή πόλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.