Η Βιβλιοθηκη Κομοτηνης αγκαλιαζει μικρους και μεγαλους αναγνωστες

Η δράση «Γυρίζω στη Βιβλιοθήκη» είναι η πρώτη από πολλές που σχεδιάζεται να γίνουν εντός του καλοκαιριού

Σχέδια για περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία, συνεργασία με το πανεπιστήμιο και δημιουργία ομάδων

Μπορεί προς το παρόν οι βιβλιοθήκες να παραμένουν (ακόμα) κλειστές για το κοινό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παύσουν και τις όποιες δράσεις τους, αλλά και να παραμένουν ανοιχτές, με όποιο τρόπο είναι δυνατόν, στην κοινωνία.

Ιδιαίτερα η Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, η οποία μετά την μετεγκατάστασή της στην Τσανάκλειο, διαθέτει και τον εξωτερικό χώρο για να γίνουν δραστηριότητες, έστω και περιορισμένες, αυτή την περίοδο, μπορεί να αποτελέσει προορισμό τόσο για παιδιά, όσο και για μεγαλύτερους.

Οι δράσεις για τα παιδιά

Η πρώτη δράση που γίνεται στη βιβλιοθήκη είναι η «Γυρίζω στη Βιβλιοθήκη» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράση» για παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά νηπιαγωγείων.

Το ενδιαφέρον για τη δράση είναι πάρα πολύ μεγάλο, με τις δράσεις να ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, όταν και η βροχή, που ακύρωσε τις πρωινές δράσεις, σταμάτησε αρκετά νωρίς ώστε οι διοργανωτές να καταφέρουν, με κάποιες προσαρμογές να πραγματοποιήσουν την απογευματινή δράση, όταν και τα παιδιά άκουσαν παραμύθια, ζωγράφισαν και συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με τη φιλοζωία, τη φιλία και τη συνεργασία.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου με καθημερινές πρωινές εκδηλώσεις για μαθητές νηπιαγωγείων και τρεις απογευματινές για το υπόλοιπο παιδικό κοινό, προκειμένου οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου στον φυσικό του χώρο.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης

Οι δράσεις τα πρωινά απευθύνονται στα νηπιαγωγεία, και έχουν όλες προγραμματιστεί μέχρι και το κλείσιμο τους στα τέλη Ιουνίου, σημείωσε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Αθανασία Καρανίκα, καθώς και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Πέμπτης, εκτός από την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, που η Δευτέρα μεταφέρθηκε στην Παρασκευή. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, με τα περισσότερα απογευματινά τμήματα να είναι κλεισμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ελπίδα τους είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τη βιβλιοθήκη, ακόμα και τώρα που δεν έχουν πρόσβαση στον εσωτερικό της χώρο. Έτσι μαθαίνουν για αυτή, βασικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να έρχονται και να παίρνουν βιβλία, καθώς και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει σημείο το οποίο μπορούν να επισκέπτονται.

Πέρα αυτής της δράσης βέβαια, τα στελέχη της βιβλιοθήκης ελπίζουν να υλοποιήσουν και άλλες δράσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόσο για τα μικρότερα παιδιά όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, για φιλαναγνωσία, δημιουργική γραφή και άλλα.

«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αυλή και τον εξωτερικό μας χώρο, τώρα που μπορούν να γίνουν δράσεις σε εξωτερικό χώρο» ανέφερε.

Ενίσχυση του καταλόγου της βιβλιοθήκης

Μεγάλο κομμάτι αυτής της εξωστρέφειας είναι και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή σε Δράση» μιας και θα δώσει τη δυνατότητα στο περιορισμένο στελεχιακό δυναμικό της βιβλιοθήκης (αυτή τη στιγμή 2 άτομα) να υλοποιήσουν δράσεις που σχεδιάζονται.

Όπως τόνισε από πλευρά της ΚΟΙΝΣΕΠ ο κ. Ζαφείρης Τσάκος, τα τέσσερα άτομα που απασχολούνται επιπλέον αυτή τη στιγμή, έχουν εξειδικεύσεις στο ηλεκτρονικό κομμάτι, της διοίκησης και του ψηφιακού, και στα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η σύμβαση, έχουν σαν στόχο να προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες στη βιβλιοθήκη.

Έτσι θα προχωρήσουν στον εμπλουτισμό και την ψηφιοποίηση των συλλογών, καθώς και την τεκμηρίωση, αλλά και καινούρια λημματοποίηση, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η εύρεση των τεκμηρίων.

Παράλληλα θα τεκμηριωθούν πολλές δωρεές που έγιναν αλλά είχαν μείνει λίγο στην άκρη, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ήδη έχουν ξεκινήσει να προσθέτουν στη βάση δεδομένων των τεκμηρίων, και η διαδικασία περιμένουν να επιταχυνθεί όταν ολοκληρωθεί η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, μιας και ο αρχειακός πλούτος είναι σημαντικός.

Άνοιγμα στην κοινωνία μέσω δράσεων και ομάδων

Όσο για τις δράσεις, όπως αυτή που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, αυτές θα συνεχιστούν, ιδίως για τα παιδιά, μιας και η Παιδική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, με μεγάλο αριθμό βιβλίων και τεράστια επισκεψιμότητα.

«Αυτό θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε» ανέφερε, όμως δεν θα περιοριστούν στα παιδιά, αλλά θα προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, όταν επανέλθουν τα πράγματα σε πιο κανονική κατάσταση.

Επίσης το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια για να συσταθούν και ομάδες με συγκεκριμένη θεματική, όπως φιλαναγνωσίας, ποίησης κτλ, και θα απευθύνουν κάλεσμα το επόμενο διάστημα για ενδιαφερόμενους. Ο χώρος έχει δυνατότητες, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και θα προγραμματίσουμε και δράσεις όταν μπορέσουμε» συμπλήρωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.